Kína nyit, Amerika zár

2023. július 01. 21:04

Nem hozott áttörést a kínai–amerikai kapcsolatokban Antony Blinken amerikai külügyminiszter pekingi útja. De megvalósulhat-e a békés együttélés a két rivális nagyhatalom között, vagy a konfliktus felé rohanunk?

2023. július 01. 21:04
null
Őry Mariann
Őry Mariann
Demokrata

„Külügyminiszterként először látogatott Kínába Antony Blinken. Az amerikai diplomácia vezetőjét Vang Ji államtanácsos és Csin Kang külügyminiszter után Hszi Csin-ping elnök is fogadta múlt hétfőn Pekingben. A látogatást megelőzően Csin Kang telefonon beszélt amerikai partnerével, és arra figyelmeztette, hogy az Egyesült Államok ne avatkozzon bele Kína belügyeibe, és ne sértse meg biztonsági érdekeit, például Tajvan kapcsán.

A találkozót nem előzték meg nagy várakozások, az elemzők többsége úgy látta, hogy a két ország közti kommunikáció megerősítése már önmagában siker. Peking és Washington viszonya ugyanis az elmúlt időszakban kifejezetten feszültté vált. Drew Thompson, a Pentagon korábbi tisztségviselője például úgy fogalmazott, a Biden-adminisztráció ahol tud, verseng, ahol pedig muszáj, ott együttműködik Pekinggel. Peking ezt úgy értékeli – Vang Ven-pin külügyi szóvivő megfogalmazása szerint –, hogy Washington nem felelősségteljes versenyt folytat, hanem felelőtlen, hegemón viselkedést tanúsít, amivel csak a konfrontáció felé tereli a két hatalmat.

A felszín persze békés, a felek igyekeznek kerülni a verbális konfliktust. Hszi Csin-ping a múlt hétfői találkozón hangsúlyozta, hogy a világnak stabil amerikai–kínai kapcsolatra van szüksége, az emberiség jövője is múlik azon, hogy a két ország megtalálja-e az együttműködés útját. Az államfő szerint a nemzetközi közösség nem akar kínai–amerikai konfrontációt, nem szeretne választani, hogy melyikük oldalára álljon. Hozzátette, Kína és az Egyesült Államok »közös érdekeit meg kell becsülni, és a két ország sikere lehetőség, nem pedig fenyegetés egymás számára«.”

***

Kína megnevezte az okot: ezért vannak mélyponton a kínai-amerikai kapcsolatok!

Antony Blinken vasárnap érkezett Pekingbe a feszültségek csökkentése érdekében.

 

Nyitókép: Ichiro Ohara / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nasi12
2023. július 02. 23:17
Blinken látogatása után Biden diktátornak nevezte Xi-t. De már putyint is nevezte hasonlónak. A szaudi trónörököst még durvábbnak. Csoda ha a sértettek összeállnak? Blinken simító szándéka ellenére? Akinek azért kanadában megmondták a kínaiak, hogy már nem diktálhatnak mindenkinek.
nuknuk
2023. július 02. 10:47
Legyen 3-4 szuperhatalom. Akkor nyugtunk van, szeretnünk nem kell egyiket sem.
juharobert
2023. július 02. 09:33
A kis Thürmer lányt milyen rég olvashattam itt. Nem igazán hiányzott... Elég felszínes...
herden100
2023. július 02. 06:33
GAME OVER: https://m.youtube.com/watch?v=yMZ8vNPAi2o&pp=ygUSQ2hpbmEgcmVhY2ggY2l0aWVz https://m.youtube.com/watch?v=eOZ4pTQyndg https://m.youtube.com/watch?v=Guno_2hJD3w&t=189s https://m.youtube.com/watch?v=XpHHuXXZzBQ Két napja még 270 milliárdal volt a 32000-es plafon fölött, az amerikai államadóság, Most 325-el... https://usdebtclock.org/world-debt-clock.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!