Újabb hivatalos nyelve lehet az országnak

2009. szeptember 22. 14:58

Egy törvényjavaslat hivatalos nyelvvé minősítené a magyar jelnyelvet.

2009. szeptember 22. 14:58
A hallássérültek kommunikációs jogát biztosítja, így egyebek között lehetővé teszi a hivatali ügyintézéskor a magyar jelnyelv használatát a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szóló törvényjavaslat – mondta Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára az előterjesztés általános vitájában kedden az Országgyűlésben.

A jelnyelv önálló, természetes nyelvként való elismerésének azért van jelentősége, mert a hallássérült emberek jelentős része számára nem a hangok, hanem a jelek, nem a beszélt és írott magyar nyelv, hanem a magyar jelnyelv a kommunikáció elsődleges eszköze – hangsúlyozta a politikus. A javaslat a közigazgatási hatósági, a szabálysértési, a büntető-, a polgári és egyes közjegyzői eljárások esetében azonos szabályok szerint teszi kötelezővé a jelnyelvi tolmács kirendelését.

Hivatalos nyelvvé válhat Magyarországon a jelnyelv (MNO,MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vladtepesch
2009. szeptember 23. 09:26
Tényleg nem ártana megtanulni jelelni, valahogy úgy, mint ahogy az amerikai különleges egységek szoktak egy-egy bevetésen, mert amikor kitör a forradalom oszt szép kis utcai harcok lesznek, nagyon hasznos lesz...
Zia1
2009. szeptember 22. 17:58
Végre egy jó döntés. Megkockáztatom, jó lenne, ha minél többen a hallók közül is megtanulnánk. Nemrégiben láttam egy fiatalokból álló csoportot a metrón, ahogy jeleltek egymással. Rettentően irigy lettem amiért nem értettem őket. Könnyebb lenne nekik, ha az utcán kérdeznének valamit, és tudnánk velük kommunikálni
vladtepesch
2009. szeptember 22. 15:35
Helyes. Aki olyan szerencsés, hogy nem szorul rá a jelelésre, az adjon hálát a Jóistennek és ne szóljon semmi rosszat a kevésbé szerencsés honfitársainkra, nem úgy mint ez a mocskos Korózs állam (de inkább: állat) titkár a Szociális (vagy inkább: Antiszociális) Minisztériumból tegnap: hogy aszongya há má a siketek mé kőtöttek búvár tanfolyamra? Azért te címeres barom, mert azért mert valaki nem hall, attól még szeretne ő is úgy élni, mint egy halló, amúgy meg a tenger mélye mint tudjuk a csend világa, tehát épp jó helyre akar szegély siket honfitársam merülni - félreértés ne essék nem a siketen élcelődöm, hanem ezen a barom szocin. Nagyon helyes, hogy a siketek búvártanfolyamra - is- költöttek. Amit meg a vakokkal művelnek - hát basszátok meg ez már mindennek az alja - kéne nekik a Hermina úti székház, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!