Sarc a szalagavatókra

2010. január 24. 14:53

Az Artisjus szerzői jogdíjat hajtana be a szalagavatók zenéje után.

2010. január 24. 14:53
Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a nyilvános rendezvényeken lejátszott zenékért is behajt különböző összegeket koncertszervezőktől, szórakozóhelyektől, kocsmáktól, éttermektől, egyéb szolgáltató intézményektől a szerzői jogról szóló 1999-es törvény alapján.

A beszedett pénzt a saját költségek levonása után a zenészeknek és kiadóknak osztják vissza a műveik felhasználásáért járó jogdíjként. A fizetendő díj a rendezvény bevételétől, illetve a nézők számától függ, az Artisjus az iskolai ünnepélyekkel sem tesz kivételt.

A szerzői jogi törvény szerint minden szalagavatót tartó iskolának előre bejelentést kellene tennie a rendezvényéről az Artisjushoz, és mivel ez nyilvános zenefelhasználásnak minősül, jogdíjat kell fizetni utána - mondta Filák Mária, az Artisjus Műsorengedélyezési Főosztályának vezetője. Az iskolák többsége azonban  nem tud erről: az összes [origo] által megkérdezett igazgató azt mondta, hogy csak a felszólításokra reagálnak, nem ismerik a szerzői jogi törvényt, sem a bejelentési kötelezettséget.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
denever
2010. január 25. 09:06
na, szép ország vagyunk, ahol a merevrészeg zenekar hamisan játszott petróleumlámpája után járó jogdíjra van szüksége a "művészeknek". a csengőhangok után kell már jogdíjat fizetni?
kulalak
2010. január 25. 01:04
meg kell valtoztatni a torvenyt es az Artisjus-nak vege. Max tiz ev copyright utana minden ingyen. Ha a gyogyszergyarak sem doglenek bele a muvesz urak sem fognak.
felician
2010. január 24. 22:25
Az Artistjus egy akkora parazita a kultúrán, hogy olyan nincs még egy. És valamiért állítólag megfoghatatlan: sokan próbálták már érvényesíteni a valós jogaikat ezzel a jogvédő atkával szemben, de állítólag nincs olyan ügyvéd, aki... Az milyen már, hogy pl. ha én írok egy jó kis dalt, és elküldöm mondjuk a Petőfi rádiónak, hogy játsszák nyugodtan (ők is jól járnak, mert fasza dalt írtam, én is jól járok, mert becsajozok az ismertség révén (vagy meghívnak koncertezni legaljafesztre, ami ugye már súlyosabb szempont)) - akkor azt mondja a rádió, hogy hű öreg, nagyon tehetséges nótát szereztél, de nem játszhatjuk, mert akkor fizetnünk kell az Artistjusnak, hogy a szerzői jogaidat védje, arra meg már nincs keretünk az eddigi műsor jogdíjai miatt. Igaz, hogy unásik ismétlünk mindent, de így se olcsó. - Én meg nem dönthetek úgy, hogy lemondok az Artistjus készenléti állapotáról az érdekemben, mert csak akkor szeretném igénybe venni a szolgáltatásukat, amikor már tényleg a Béla neve alatt fut az én dalom, és ő csajozik. Nem, nem, az Artistjus ül, mint egy pók a hálója közepén, és nem engedi, hogy ingyen játszák az ÉN dalomat, ha akarom sem. Marad az, hogy az amúgy rendkívül tehetséges magyar underground zenei világ pang az aligismertség peremén, kitörni nem tud, ha akar sem, a médiában pedig még mindig az kap teret, aki pénzes vagy csókos, a tehetséges szegénylegény pedig utcazenélhet, amíg el nem kezdi azért is szedni a védelmi pénzt Bródy János meg Presser Gábor. Akik közben persze SEMMIT nem csinálnak alapjáraton. Dühít ez...
Silcon
2010. január 24. 22:08
Így tegyetek ki *saját* zenét vagy videót a netre: http://www.euroastra.hu/node/35989 "a 2010 évben a publikált zenei és video tartalmak után fizetendő jogdijat, amit saját vagy tulajdonunkban lévő ilyen anyag után is fizetni kell, ha a weben publikáljuk" Az Artisjus/ASVA tipikus példája az államilag támogatott lerablásnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!