Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Eddig 14 ezer céget számolt fel idén a cégbíróság

2011. július 12. 12:02

A tavalyi 11 ezer után idén eddig már 14 ezer céget számolt fel a cégbíróság, köszönhetően a mérlegek leadására vonatkozó szigorú határidőnek. A felszámolt cégekben tisztséget viselők öt évig nem viselhetnek tisztséget más cégekben sem.

2011. július 12. 12:02

Áttörést hozott a fiktív cégek elleni fellépésben az, hogy összekötötték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a cégszolgálat és a cégbíróság nyilvántartásait. Korábban nem törődtek vele, hogy egy cég adott-e be beszámolót, vagy sem. A 2008 végén megváltoztatott adózás rendjéről szóló törvény - egy 2009-es átmeneti év után - azonban felszámolta az addig következmények nélküli rendszert. Azóta a cégbíróság a NAV-tól hamar megtudja, ha egy cég nem nem oszt meg semmit nyilvánosan a gazdálkodásáról és egy 60 napos átmeneti idő és az adószám felfüggesztése után megszüntetheti a vállalkozást. A szigorítás alapján tavaly több mint 11 ezer, idén eddig több mint 14 ezer céget számoltak fel így. Az átmeneti adószám-felfüggesztés pedig tavaly több mint 18 ezer, idén több mint 20 ezer céget érintett.

A felszámolt vállalkozások tisztségviselői nem járnak jól: az ügyvezető személyes vagyonával felel a hitelezők felé. Emellett aki ilyen cégben viselt tisztséget, az öt évig nem viselhet tisztséget másik vagy egy új vállalkozásban. A hatóság felkészült az ügyeskedőkre is: ha egy új céget olyan helyre jegyeznének be, ahol már volt fiktív cég, vagy ha valamelyik tisztségviselő anyja nevével egyezik a fiktív cég tisztségviselőjének, tulajdonosának anyja neve, akkor a hatóság a cég bejegyzése előtt ellenőrzést tarthat a vállalkozásnál. Szintén ellenőrizhetik, ha olyan ügyvéd intézi az újonnan alapított cég ügyeit, amely már több kétes vállalkozásnak is segített.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke szerint az eljárásnak előnye, hogy hatékonyan rostálja ki a fiktív cégeket, hiszen a valós gazdasági tevékenységet folytató vállalkozások képesek pótolni mulasztásaikat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!