Árfolyamrögzítés: iszonyatos mellékhatásokról beszélnek

2011. szeptember 12. 09:28

A bankrendszer befagyásáról és több mint ezer milliárd forintos veszteségről beszélnek elemzők a Fidesz-frakció árfolyamrögzítésről szóló tervei kapcsán. A negatív előjelek a tőzsdén és a forintárfolyamon már megmutatkoztak.

2011. szeptember 12. 09:28

„Iszonyatos hatása” lehet a kormány terveinek a forintra – mondta a Világgazdaság Online-nak egy névtelenséget kérő közgazdász az árfolyamrögzítésről szóló tervek pénteki ismertetése után. A bankrendszer befagyása és több mint ezer milliárd forintos veszteség is felmerült az első reakciók közt, a tőzsde pedig rendkívüli zuhanásba kezdett pénteken, így az OTP részvényeinek kereskedését egy időre fel kellett függeszteni. A hír hatására a forint is jelentősen gyengült az euróval és a svájci frankkal szemben.

Átgondolatlan, rossz politikai logikát követő javaslatnak minősítette a kormány felvetését Oszkó Péter. A volt pénzügyminiszter többek között azt kifogásolja, hogy ezzel a kormány teljes egészében a bankrendszerre hárítaná át a devizahitelezés megoldását. Elemzők szerint a tervezet olyan mértékű veszteséget okozna a bankoknak, hogy azok tőkebevonásra kényszerülnének.

A Lázár János által ismertetett elképzelés kötött árfolyamú, egyösszegű végtörlesztést tenne lehetővé a devizahiteleseknek. Az eurót 250, a svájci frankot 180 forinton rögzítenék, és minden ebből adódó pénzügyi terhet a bankokra hárítanának. Az árfolyamrögzítés lehetősége azokra a devizahitelesekre is kiterjedne, akiknek az elmúlt hónapokban mondta fel szerződésüket a bank. Akinek nincs pénze visszafizetni a hitelt, az a Fidesz-frakció javaslata alapján forintalapú hitelt vehetne igénybe.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szigno57
2011. szeptember 12. 22:46
Na végre, itt vagy te átok - szóval mi a bajod az Iszlámmal kapcsolatban ? Demokrácia kérdésében? Utánanéztél a dolgoknak, vagy csak nyomod a süket dumádat? Kíváncsi vagyok a véleményedre.
antala
2011. szeptember 12. 13:29
Ilyen reménytelenül béna és amatőr kormánya még nem volt ennek az országnak. Természetesen mindenki tetvesrohadtzsidókommunista, aki ezt gondolja, de akkor nem vagyunk kevesen.
Trükkök Százai...
2011. szeptember 12. 11:35
Hazugság. A fülön csípett tolvaj legalább arra hivatkozik, hogy már elköltötte. Ezeknek még ennyi vér sincs a pucájukban. Gerinctelen banda.
drieno
2011. szeptember 12. 10:48
úgy csinálnak, mintha valaha is látott volna svájci frankot a hitel.... amit ráadásul csak forintban lehet törleszteni, változó kamatozással, kizárólag az ügyfélre hárítva az árfolyamkockázatot korrekt biznisz, mit mondjak és mindemellett tavaly rekordnyereségük volt az uzsorás elvtársaknak, mesmeg rínak mint a feredős vállalkozóasszony
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!