Napi: A levegő is nemzeti vagyon

2011. december 08. 20:29

A nemzeti vagyonba tartozik: „minden birtokba vehető dolog, és a dolog módjára hasznosítható természeti erők”. Ennek része a „Magyarország határa által körbezárt terület feletti légtér” – szemlézi az új nemzeti vagyontörvényt a Napi Gazdaság.

2011. december 08. 20:29

A nemzeti vagyonba tartozik: az állam és az önkormányzatok tulajdonában levő dolgok, azaz „minden birtokba vehető dolog, és a dolog módjára hasznosítható természeti erők”. A nemzeti vagyon részét képezi „Magyarország határa által körbezárt terület feletti légtér”, továbbá a „Szent Korona”, az országház, a folyók, a közutak, a föld méhének kincsei a rádióspektrum, valamint az állami cégek – írja a Napi Gazdaság az új nemzeti vagyontörvény alapján, amit a posztjáról most leköszönő Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a napokban terjesztett a parlament elé.

A szöveg leszögezi: a nemzeti vagyon kezelésének elsődleges célja a közfeladatok ellátása. Ingyenes használatba állami vagyon akkor adható, ha az közfeladat ellátása érdekében történik – szögezi le a javaslat.

A csővezetékes szállítás, a szerencsejáték szervezése, a bányászati tevékenység, a rádióaktív anyagok előállítása és szállítása, az állami vasútvonalakon személyszállítás és árufuvarozás állami monopólium marad. A vasúti személyszállítás kivételével ezekről az állam koncessziók formájában lemondhat.

A javaslat nyomán tartósan állami tulajdoni körbe kerülnek többek közt a lóversenyzéssel kapcsolatos cégek, az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt., valamint a Magyar Közút Nonprofit Kft is – írja a Napi.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G. Pantyelejevics
2011. december 09. 08:19
A ló, mint állami monopólium stratégiai fontosságú. Az biztosítja a szeretett kormányunk által kiosztandó lakossági lófasz készletek zavartalan ellátását. Mivel a kormány egyre több ígéretét kapjuk meg ilyen formában, az ágazat egyre fontosabb lesz.
orion
2011. december 09. 08:09
„minden birtokba vehető dolog, és a dolog módjára hasznosítható természeti erők”. Ennek része a „Magyarország határa által körbezárt terület feletti légtér” Szerintem itt a "légtér" a szélenergia felhasználására is utal. Mintha lett volna valami a koncesszióval pár évvel ezelőtt. Eladtuk, nem?
Öreg
2011. december 08. 21:18
Mintha ez a világon mindenütt igy lenne! Ha nem, hogy a fenébe terjesztik ki az állam fennhatóságát a szárazföldtől számított akárhány mérföldre? És az átrepülési engedélyek? A magyar állam most rendelkezik azokról a dolgokról, amit az okosabbak már régen megtettek. Ettől az állam még -díj ellenében- használatba adhatja magán vállalkozásoknak /pl:bányanyitás/ Nekünk az egyik-ha nem a legnagyobb-kincsünk a földalatti vizkészlet, ezért egy-két évtized m úlva háborúzni fognak a világon!
trespass
2011. december 08. 20:43
A levegőt az állam árulni,bérbe adni, lízingelni fogja? Esetleg csak adót szed a hasznalata után? Mert ugye csak úgy elherdálni vagy kiaknázatlanul hagyni ekkora kincset nem szabad ilyen nehéz időkben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!