Jövedelempótlék jár a kismamáknak

2012. február 01. 17:46

Jövedelempótlékot kapnak azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése – tájékoztatott a kormány döntéséről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a következő napokban minden olyan kismamának, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást, postázza a szükséges nyilatkozatot.

2012. február 01. 17:46

A január 1-jén hatályba lépett adójóváírás-megszüntetést a közszférában jövedelem-kiegészítéssel, a versenyszférában pedig a bruttó bérek emelésének ösztönzésével ellensúlyozza a kormány. A jóváírás megszűnése miatt azonban a bruttó 202 ezer forint alatti havi terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és gyermekgondozási díj (gyed) személyi jövedelemadó terhe is nő, amit a kabinet jövedelempótlékkal kompenzál. A január 1-je előtt megállapított gyed és tgyás esetében az érintett szülők a korábbi, béremelés előtti bruttó keresetük alapján részesülnek az ellátásokban; ezért a már megállapított ellátások esetében olyan kiegészítő juttatás bevezetése szükséges, amely biztosítja, hogy az ellátás nettó összege ne csökkenjen.

A kormányrendelet alapján - részletezték - jövedelempótlékot az a szülő kap, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben részesült, s ugyanez érvényes a gyermekgondozási díjra is. A jövedelempótlék összege függ attól, hogy az érintett igénybe veszi-e a családi kedvezményt, és ha igen, hány gyermek után. Figyelembe kell venni azt is, hogy a tavalyi évre vonatkozóan igénybe vette-e az adójóváírást.

Mindezekről az ellátásban részesülőknek a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerveinél, ha pedig az ellátást a társadalombiztosítási kifizetőhely folyósítja, akkor ott kell a nyilatkozatot benyújtaniuk. Az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a következő napokban minden olyan kismamának, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást, postázza a szükséges nyilatkozatot, amelyet kitöltve a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb május 31-ig postán vagy személyesen vissza kell juttatni az ellátást folyósító szervhez. Aki a május 31-i határidőig kéri a jövedelempótlékot, januárig visszamenőleg kapja meg a kompenzációt. Aki azonban a határidő után nyújtja be igényét a folyósítóhoz, csak a beadást követő hónaptól lesz jogosult a juttatásra, visszamenőlegesen nem. A nyilatkozat elérhető a www.oep.hu oldalon, valamint a fővárosi és megyei egészségbiztosítónál, illetve a kifizetőhelyeknél is.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pirosz-szka
2012. február 01. 18:47
"A szintén indokolt 30-40%-os gyermektelenségi adó terve is kiütötte a biztosítékot az emberekben, pedig csak ez lenne képes a hasonló népességszaporodást ösztönző hatásra." Te nem tudod mit beszélsz!
Papuska
2012. február 01. 18:42
Néha nagyon ingerült leszek az emberek értetlensége miatt, pedig a kormány kommunikációjának gyengesége miatt kellene dühöngenem. Az egykulcsos személyi jövedelemadó, biztos, hogy ebben az adónemben a legjobb megoldás, ráadásul a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani. Néhány apró érv: ez az az adó, amit a legkevésbé lehet ellenőrizni. Differenciált módját, szinte kizárólag a magasabb képesítésű, bérből és fizetésből élők fizették és nem a gazdagok! Az adó eddigi rendszerében a kedvezmények jelentősen nagyobb kaput nyitottak az adókerülésre, mint amennyire segítették az alacsonyabb jövedelműeket, így inkább a zavarosban halászóknak kedvezett. Szigorúbb ellenőrzése olyan, nem kívánatos eszközöket igényelne, ami inkább emlékeztetne az ötvenes évekre, mint a mára. Számos olyan adóforma van, ami jobban ellenőrizhető, kevesebb visszaélésre ad lehetőséget, igazságosabb stb. Ilyen az ÁFA és számos vagyoni jellegű adó. Az SZJA-n belül kiemelkedő jelentősége van a gyermekvállalás támogatásának, hiszen a legalább 3 kiskorú gyermeket nevelők gyakorlatilag ma nem fizetnek SZJA-t. A szintén indokolt 30-40%-os gyermektelenségi adó terve is kiütötte a biztosítékot az emberekben, pedig csak ez lenne képes a hasonló népességszaporodást ösztönző hatásra. Végül az is tény, hogy egy utópiára épített, egy csomó kedvezménnyel, meg kibúvóval ellátott, rossz főadót kivezetni, és helyére más főadót beilleszteni, illetve a protekciózus adórendszert, reálisra átalakítani, bizony nem lehet átmeneti problémák és rendszerfeszültségek nélkül. Végezetül emlékeztetni szeretném a mai MSZP elődjéből származó aktivistákat arra, hogy valamikor azzal harcoltak a differenciált adórendszer ellen, hogy azt kiabálták: "Egyenlő munkáért egyenlő bért". Most már ez nem igaz?
bigyomail
2012. február 01. 18:12
Egyszerűen döbbenetes, hogy a kormányból még mindig előjön a szocialista a legkisebb inger hatására is! Nem látják, hogy épp az ilyen intézkedések miatt vagyunk folyamatosan csődközelben?
L066H
2012. február 01. 18:07
Még mindig nincs bevezetve a tervezett formában az egykulcsos adórendszer, mert csak fokozatosan lehet kivezetni az adójóváírás intézményét, ostoba előttem szólók. Érdekes, amúgy, hogy most ezen nyavajogtok, máskor meg előre féltitek azokat, akik rosszabbul járnának az új adórendszerrel. Szerintem meg pont leszarjátok őket, csak minden alkalmat megragadtok, hogy lehessen fikázni a kormányt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!