Nőtt a kórházak adóssága

2012. február 07. 09:10

Az államosítás megkezdése óta növekedett a kórházak adósságállománya. Noha a tavaly kiutalt pluszpénz megoldást jelenthetne, annak zárolását csak a napokban oldotta fel az Egészségügyi Államtitkárság – írja a Világgazdaság.

2012. február 07. 09:10

Az orvostechnikai eszközöket gyártó cégeknek 10-15 milliárd, a gyógyszerbeszállítóknak 8-10 milliárd, a teljes beszállítói körnek összesen nagyjából 40-50 milliárd forinttal tartoznak jelenleg a kórházak – tudta meg a Világgazdaság. A lap szerint az államosítások óta a számlafizetések leálltak, így az összeg apadás helyett folyamatosan nő. Feller Antal, az egyik legnagyobb gyógyszer-nagykereskedő cég, a Hungaropharma vezérigazgatója elmondta: a bankszámlák megszüntetésével járó technikai nehézségeket mára talán sikerült áthidalni, a leállás miatt azonban az elmúlt egy hónapban 10 százalékkal növekedett a kórházaknak céggel szembeni tartozásállománya, amely milliárdos nagyságrendű.

A Világgazdaság emlékeztet, a kórházak tavaly két lépcsőben kaptak pluszpénzt az Egészségbiztosítási Alapból: 25 milliárd forintot adósságaik rendezésére, 15 milliárdot pedig szabad felhasználásra. A Honvédkórház egy külön határozat útján 6 milliárd forinthoz jutott lejárt számlái kifizetésére. Bár a lap szerint az összegek elegendőek lennének a tartozások kiegyenlítésére, az Egészségügyi Államtitkárság azonban az átutalást követően zárolta a 25 milliárd forintot. A zárolás feloldására csak a napokban került sor.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. február 07. 09:16
"Nőtt a kórházak adóssága" Hm... Most meglepődtem! :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!