Hende: A kormány elkötelezett a „hősök hagyatékának” megőrzése iránt

2012. október 12. 12:08

A honvédelmi miniszter bejelentette: megkezdődött a felkészülés a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban az első világháború kitörésének százéves évfordulójára.

2012. október 12. 12:08

A kormány és a honvédelmi vezetés elkötelezett a „hősök hagyatékának” és emlékezetének megőrzése iránt – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken Győrben, a 11. tábori vadászzászlóalj felújított emlékművének újraavatásán. A miniszter bejelentette: megkezdődött a felkészülés a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban az első világháború kitörésének százéves évfordulójára. Hozzátette: 2014-re digitális formában teszik közzé a teljes első világháborús veszteséglistát, valamint folytatják a munkát a hadisírgondozás területén, és megerősítik a partneri kapcsolatokat az „egykori ellenfelekkel”.

A miniszter emlékeztetett arra, Ausztria-Magyarország 9 millió embert „hívott fegyverbe” az első világháborúban, ami a lakosság 17,6 százalékát jelentette. Ebből elesett a hadra kelt sereg 17,05 százaléka, mintegy 1,5 millió ember, a lakosság 3 százaléka. A sereg 21,6 százaléka, majdnem kétmillió ember sebesült meg – tette hozzá. Hende Csaba az 1813-ban alakult 11. tábori vadászzászlóaljról azt mondta: a „legendás alakulat” részt vett a monarchia minden nagy háborújában, s mindenhol megállta a helyét, az első világháborúban többek között Galíciában és Gorlice mezején is.

A miniszter szerint a Piavénál az összeomlásig minden támadást visszavertek, és parancsra, zárt rendben érkeztek haza Győrbe, ahol aztán a Károlyi-kormány szélnek eresztette őket. Hozzátette: a harcokban elesett kétezer győri és nyugat-dunántúli fiú túlnyomórészt magyar volt, de voltak köztük horvátok, németek, zsidók és cigányok is. A tárcavezető beszédében köszönetet mondott többek között Borkai Zsoltnak, Győr fideszes polgármesterének, amiért a város anyagilag támogatta az emlékmű felújítását.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birkakaka
2012. október 12. 12:58
Várom a mocskos acsarkodásokat a baloldali ,liberális "értelmiségiektől"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!