Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Nézőpont: Nincs hatással a pártszimpátiára a trafikügy

2013. május 15. 12:06

A Nézőpont Intézet május eleji kutatásának eredményeiből kiderül, hogy a kormánypártok népszerűségében nem okozott törést az adatfelvétel előtt kirobban trafikügy. A felnőtt magyar lakosság harmada (33 százalék) vallotta magát a Fidesz-KDNP, több mint ötöde (összesen 22 százalék) az összefogásra kész baloldal, tizede (11 százalék) pedig a radikális Jobbik táborába tartozónak.

2013. május 15. 12:06

A kormánypártok népszerűsége a választásra jogosultak körében az utóbbi hónapban sem változott a trafikügy megjelenését követő első közvélemény-kutatás szerint, amelyet a Heti Válasz számára a Nézőpont Intézet készített 2013. május 6-10. között. A kutatóintézet közleményéből kiderül: a felnőtt magyar lakosság harmada (33 százalék) vallotta magát a Fidesz-KDNP, több mint ötöde (összesen 22 százalék) az összefogásra kész baloldal, tizede (11 százalék) pedig a radikális Jobbik táborába tartozónak.

A bizonytalanok, „rejtőzködők” és biztosan nem szavazók aránya – kevesebb mint egy évvel a választások előtt – továbbra is 28 százalékos. A bizonytalanok közel fele kormányváltást szeretne (az összes megkérdezett 9 százaléka), a Nézőpont szerint ez az ellenzéknek kedvezhet.

A baloldali pártok versenyében csökkent – de továbbra is jelentős – a különbség az MSZP és az Együtt 2014-PM között. Előbbit a felmérés szerint az összes megkérdezett tizenhárom százaléka támogatja, míg utóbbit a válaszadók nyolc százaléka. A jövő évi választásokban a Lehet Más a Politika lehet a mérleg nyelve a Nézőpont szerint, hiszen népszerűsége újra magasabb a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos szintnél. A Jobbikot 11 százalékra mérte be a Nézőpont – az összes válaszadó körében.

Egy most vasárnap esedékes választáson a jogosultak 61 százaléka venne részt, körükben pedig a leadott szavazatok 39 százalékát kapná a Fidesz-KDNP (egy hónappal korábban 40 százalék volt), 16 százalékát az MSZP (15), 13 százalékát a Jobbik (14), 10 százalékát az Együtt 2014 – PM (9), 6 százalékát pedig az LMP (5). Az aktív szavazók körében további 7 százalékpontot hozhat az ellenzék konyhájára a ma még pártpreferenciájukban bizonytalanok, ugyanakkor kormányváltás kívánók tábora – áll a Nézőpont Intézet közleményében.

Az adatfelvétel 2013. május 6-10. között történt, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, a magyarországi felnőtt lakosságot kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló mintán. Az adatfelvétel módszere: telefonos, kérdőíves lekérdezés (CATI). Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően +/- 3,2 százalék körüli – írta a Nézőpont.

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Godmachine
2013. május 15. 17:56
a jobbiknak ennél több van mivel sokan nem is merik felvállalni hogy őket támogatják!
Toportyán zsóti
2013. május 15. 17:16
Mráz megszolgálja a millióit,akár a többi bértollnok és bérbirka...Kár hogy azt nem volt pofája kihozni ettől erősödött is a narancsmaffia támogatottsága.A 100 milliárdokból amit agymosásra költ ez a retardált tolvajsereg,Magyarország összes gondját,baját megoldhatta volna!
liberálzöld.
2013. május 15. 16:30
Imádom! Nem az a probléma, hogy lop-e a Fidesz hanem az, hogy árt-e ez a pártszimpátiának. Félázsiai bagázs.
liberálzöld.
2013. május 15. 16:09
Enyveskezű narancs bagázs! http://index.hu/gazdasag/2013/05/15/hodmezovasarhelyi_lett_a_trafikosok_arculattervezoje/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!