MSZP: Titkolózik a kormány!

2013. augusztus 08. 11:33

A szocialista Kökény Mihály szerint nem lehet titokban tartani a lakosság egészségi állapotának adatait, és nyilvánosságra kell hozni az adófizetők pénzén az egészségügy helyzetéről, az alapellátás fejlesztéséről készült jelentéseket.

2013. augusztus 08. 11:33

Az ellenzéki képviselő csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt erről. Felidézte: két hete felszólították a kormányt, adjon tájékoztatást, hogyan teljesítették azt a tavasz elején született határozatot, amely többek között az egészségügy aktuális feladatairól, az alapellátás fejlesztéséről, a humánerőforrás-szükségletekről, és az ellátás javításáról szólt. A kormány nem reagált a kérésre, holott a határidők április 15., illetve június 30. voltak ‒ mondta. Szerinte ugyanakkor nem lehet titokban tartani a lakosság egészségi állapotának adatait, a munkaerőhelyzetről szóló felmérést.

Kökény Mihály szerint arról sem beszélnek, hogy rekordot dönt a kórházi adósság, csak a Honvéd Kórház lejárt idejű tartozása február és május között 161 millióról 1,4 milliárdra emelkedett, a fekvőbeteg intézményeké pedig 38 milliárdról 59 milliárdra nőtt. A kórházi beszállítók az adósság jelenlegi mértékét 80 milliárdra becsülik ‒ tette hozzá.

A szocialista politikus azt mondta: a betegellátáson spórolják meg a bérkiegészítéshez szükséges forrásokat. A betegek sokasága késve vagy nem férhet hozzá közfinanszírozott technológiákhoz, így kódolt a hálapénz túlélése és a korrupció. Kitért arra is, hogy a bérintézkedések ellenére meglódult a 40 év feletti szakorvosok és ápolók külföldre vándorlása. Szerinte nem számolnak a kényszernyugdíjazás hatásaival sem.

Az idei bérkiegészítésből pont az alapellátás maradt ki, s a praxispénz 14 százalékos emelésére futotta csupán az elmúlt három évben ‒ folytatta az ellenzéki szakpolitikus, aki szerint ha Szócska Miklós egészségügyi államtitkár helyettese, Cserháti Péter tényleg lemondott, akkor „ez valamit jelez”.

Szólt még arról: zajlanak látványos szűrési akciók a Balaton partján, de a szakállamtitkár és a tisztifőorvos szóra sem méltatta az Ózdon történteket, és az ÁNTSZ-járványveszélyt cáfoló közleménye csak akkor jelent meg, amikor a polgármester felfüggesztette a kutak lezárásáról szóló határozatot. Ideje lenne őszintén szembe nézni a valósággal, de úgy tűnik, hogy ez a választások után egy szocialista vezetésű kormányra marad ‒ mondta Kökény Mihály.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feketemacska
2013. augusztus 08. 14:50
Az előző húsz év egészségügyi mentorai jobban tennék,ha nem okoskodnának,és nem osztanák az észt.bizonyára külföldön gyógyíttatják magukat,mert megvan a rávaló. Igaz ami igaz,ma sem sokkal jobb a helyzet. Egy idősek otthona esti menüje egy hétre: Hétfő:krumlistészta Kedd:dödölle Csütörtök:Krumlisgombóc Péntek:Káposutás cvekedli Hát ezt kellene az elvtársaknak és grófoknak felszolgálni,tekitettel a forró napokra.
ballada
2013. augusztus 08. 13:18
Kökény fogd be azt a mocskos pofádat, gyf bajnai idején macska táppal etettétek a nyomorgó nyugdíjasokat.
kuwiq
2013. augusztus 08. 12:49
"a praxispénz 14 százalékos emelésére futotta csupán az elmúlt három évben" bezzeg amikor kökény elvtársék voltak hatalmon...
geraz51
2013. augusztus 08. 12:49
Nem,nem meri hanem nem akarja,mert kiderülne,hogy mennyifélbolond van az MSZP-Bajnai féle össze bújásban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!