Csak 2015-től lehet hároméves kortól kötelező az óvoda

2013. november 14. 09:41

A parlament oktatási bizottsága elfogadott egy fideszes módosító javaslatot, amely a tervezett 2014 helyett csak 2015-től vezetné be a hároméves kortól kötelező óvodát.

2013. november 14. 09:41

A nemzeti köznevelési törvény hatálybeléptető rendelkezéseit megváltoztató módosító javaslatról a költségvetési törvénnyel egyidejűleg szavazhat az Országgyűlés.

A Fidesz az intézkedéssel két legyet akar ütni egy csapásra: megszüntetni az óvodák túlterheltségét és azt, hogy az óvodába kerülő kiscsoportosok az „iskolába nyomják” a még nem feltétlenül iskolaérett nagycsoportosokat. A frakció oktatáspolitikusai a demográfiai adatok alapján arra számítanak, hogy néhány éven belül ez a probléma enyhülni fog, ugyanis egyre kevesebb gyermek születik.

Az Index úgy tudja, hogy az oktatási államtitkárság viszont nem ért egyet a kötelező óvoda bevezetésének eltolásával, mert a korai iskolai kudarcok elkerülésére, a szocializációs hátrányok leküzdésére szerintük az a legjobb megoldás, ha a gyermek minél hamarabb óvodába kerül.

Az LMP úgy reagált: a kormány az intézkedéssel bevallotta, hogy nem tudja megoldani a férőhelyhiány problémáját, aminek a megoldására a párt a családi napköziket javasolja. Erre vonatkozó javaslatukat már a nyár elején elfogadta a parlament.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2013. november 14. 12:31
Persze, nehogy már a szülei neveljék a gyereket! jobb, ha az állam teszi! :-( Én nem jártam óvodába, mégis itt vagyok. Az iskolaérettséghez sincsen sok köze az óvodának. Mindig én voltam a legfiatalabb az osztályban, de soha nem a legbutább, legbénább., legproblémásabb.
ifrance
2013. november 14. 11:05
azért az csak nem normális állapot, hogy sok szerencsétlen sorsú gyerek az iskolában kap először ceruzát a kezébe. erre lett kitalálva a kötelező óvoda. ha meg valaki szeretné otthon tartani a gyerekét (mert pl. anyuka amúgy is otthon van egy kistesóval), az ír egy kérvényt a jegyzőnek. az pedig megvizsgálja az otthoni körülményeket. ha a gyerek otthoni körülményei megfelelőek, meg fogja kapni az engedélyt, pontosan a férőhely-hiány miatt. azért legyünk őszinték, (tök jogosan) igencsak kiverné a biztosítékot, ha olyan törvényt hoztak volna, hogy a csak segélyeken élő, gyerekeiket elhanyagoló szülőknek 3 év a kötelező, a többieknek marad a korábbi rendszer.
rosszkutya
2013. november 14. 10:44
Sőt, születéskor el kell venni a gyerekeket a szülőktől, az a legtutibb.
kamasuka
2013. november 14. 10:05
"Az LMP úgy reagált: a kormány az intézkedéssel bevallotta, hogy nem tudja megoldani a férőhelyhiány problémáját, aminek a megoldására a párt a családi napköziket javasolja." Nem barmok, csak vita volt, mert ilyen a konstruktív parlamenti munka, amihez nem felt. vagytok hozzászokva. Nem az a munka, hogy holmi táblaemelgetésből, molinókitevésből, meg műmonokli felfestésből váltjuk meg a demokráciát, ba...átok +!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!