Mesterházy szerint Orbán megalázta a nagyköveteket

2015. március 09. 14:55

Az MSZP-s politikus szerint a klasszikus diplomácia értékeit és érdemeit nélkülöző orbáni-szijjártói külgazdasági szemlélet csak üzletkötőket vár el a gondolkodó és elemző diplomaták helyett.

2015. március 09. 14:55

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök megalázta az általa kinevezett nagyköveti kart a hétfői külképviselet-vezetői értekezleten. Mesterházy Attila, a külügyi bizottsági tagja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a klasszikus diplomácia értékeit és érdemeit nélkülöző orbáni-szijjártói külgazdasági szemlélet csak üzletkötőket vár el a gondolkodó és elemző diplomaták helyett.

A szocialista politikus szerint tévedtek, akik a nagyköveti értekezlettől a külpolitikai irányvonal megváltoztatását várták, Orbán Viktor eddigi világképe ugyanis nem változott. A gazdasági kérdéseket mindenek fölé helyező miniszterelnöknek Magyarország NATO- és EU-tagállami elkötelezettségéről, szövetségesi kötelezettségvállalásairól, a szétesőben levő visegrádi együttműködés és a kiüresedett szomszédsági kapcsolatrendszer megerősítéséről, valamint az időnként kényes nemzetpolitikai kérdések felvetésének szükségességéről kellett volna beszélnie – sorolta az ellenzéki képviselő. Mesterházy Attila hozzátette, „a kormányzati propaganda ellenére” a keleti nyitást kudarcnak tartja, mivel a legtöbb relációban csökkent a kereskedelmi forgalom.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. március 10. 14:31
Emlékszik még valaki a medgyessy útelágazódás erdély elvesztését románokkal ünneplő külpolitikára?
jégecet
2015. március 10. 13:49
Súlytalan Attila. Az Ion Iliescu elé letérdeplő Gurmai Zita "this flower is the founding president" jelképezi a szocialista klasszikus diplomácia értékeit. Nagy barom vagy te, baszod.
választópolgár
2015. március 10. 13:32
Ez neked azért furcsa meseházi, mert te ehhez sem értesz. Amíg te a múltban élsz, addig a világ előrehalad. Volt lehetőségetek rá többször is, és ti mindannyiszor tehetségtelenségből és készakarva elszabtátok. Azt a gazdasági károkozást, deffenzív szervilis "külpolitikát", morális rombolást, amit kovács 23 millió román lászló politikusnak látszó tárgy működésével okoztatok, azt most tűzoltás sebességével kéne helyrehozni. A világ változik és a külpolitikának ma már az a feladata hogy ideológiai ömlengés protokolláris parolázások helyett ezerrel építsék a gazdasági kapcsolatokat.
tango47
2015. március 09. 17:44
Mesterházy ehhez is nagyon ért, nem csak a kecske tenyésztéshez. Igaz az ő diplomáciai múltjával nem nagy kunszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!