Lázár: Szó sem lehet a menekültkvótáról

2015. május 14. 16:10

Magyarország nem kér a kvóta alapján osztott menekültekből, jöhet a minden személyes okmányt helyettesítő e-kártya, új híd épül a paksi bővítés miatt Kalocsán, 35 ezer közigazgatásban dolgozó bére emelkedik jövőre, jöhetnek az állami ügyvédek. Megtartotta heti sajtótájékoztatóját Lázár János és Giró-Szász András.

2015. május 14. 16:10

Szó sem lehet arról, hogy Magyarország kvóta alapján fogadjon be bevándorlókat - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón. Lázár János közölte, hogy a kormány ellenzi az Európai Bizottság vonatkozó javaslatát, a visszaosztásban érintett menekültek „nem ide akartak jönni”. A tárcavezető vitatta a bizottság kvótaszámításra vonatkozó adatait, utalva arra, hogy 2012-ben 2700 menedékkérelem érkezett Magyarországra, míg idén már három hónap alatt 43 ezer. A nemzeti konzultáció esetleges felfüggesztésére vonatkozó kérdést visszautasította, kiemelve: érdemes megkérdezni az embereket, hogy mit gondolnak a kérdésről.

Döntött a kormány az e-kártya bevezetéséről

Lázár János jelezte, hogy a kormány szerdai döntése értelmében felmenő rendszerben vezetik be az új okmányt, amely összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és az útlevelet, kibővíthető közlekedési kedvezmények igénybe vételével és akár diákigazolványként is funkcionálhat. Az e-kártya alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, elektronikus aláírásra – tette hozzá.

A kártya bevezetését idén megkezdik, ingyenesen vagy méltányos áron biztosítják majd azt az embereknek – mondta a tárcavezető, célként megjelölve, hogy egy okmánnyal minden helyzetben lehessen ügyeket intézni.

35 ezer közigazgatásban dolgozó bérét emelik jövőre

Jövő év július 1-jével 35 ezer, a közigazgatásban nem vezető beosztásban dolgozó ember bérét emelik, erre jövőre 25 milliárd forint forrást fordítanak – közölte Lázár János csütörtökön. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint a kormány döntött arról is, hogy a közigazgatási eljárások díjtételét 10 milliárd forinttal csökkentik.

Kitért arra, hogy a járási hivatalok, kamarák több mint ezer javaslata alapján jelentősen egyszerűsítenek építési hatósági, engedélyezési, foglalkozatásra vonatkozó eljárásokat, s megnyitják a lakossági konzultációt is a témában.

Tovább javíthatók a demográfiai mutatók

Egységes és végiggondolt család- és egészségpolitikai intézkedésekkel tovább javíthatók a demográfiai mutatók – mondta Lázár A miniszter, aki új kormányzati intézkedéseket tartott szükségesnek, szólt a szűrővizsgálatok fontosságáról, amellyel, mint mondta 3-5 ezer ember élete menthető meg évente. Beszámolt az eddigi intézkedések pozitív hatásairól is, a többi közt arról, hogy húsz hónapja folyamatosan nő a születésszám, de emellett csökken a halálozások száma is.

Paksi bővítés: Bán Tamás a beruházás új igazgatója

Lezárult a Paks II. beruházás új vezérigazgatójának kiválasztása, a miniszterelnök is jóváhagyta Bán Tamás kinevezését – számolt be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Bán Tamás a többi közt dolgozott az Alkotmánybíróság elnökének titkáraként, a Pesti Központi Kerületi Bíróságon bíróként, az állami bankfelügyeletnél, a Közlekedési Hírközlési és Vízügyi Minisztériumban államtitkárként, a Magyar Villamos Műveknél, a Paksi Atomerőműnél, és a Kész Holding igazgatótanácsának is tagja volt, valamint vezette a Budapesti Városüzemeltetési Központot – sorolta a miniszter. Bán Tamás Nagy Sándort váltja a poszton.

Emellett társadalmi tanács létrehozásáról döntött a kormány a paksi bővítéssel kapcsolatosan a negyvenegy környéki település képviselő-testületének és országgyűlési képviselőinek bevonásával, Paks polgármesterének vezetésével.

A tárcavezető arról is beszámolt: júniusban Kijevben sor kerül az első nemzetközi, a megvalósításhoz szükséges engedélyezési eljárás részeként tartandó meghallgatásra. Egy hete Pakson is sor került az első hazai közmeghallgatásra, amelyet már a szükséges engedélyek érdekében tartottak – tette hozzá. Közölte azt is: döntés született egy új Duna-híd építéséről a beruházáshoz kapcsolódóan, Kalocsa magasságában

Állami ügyvédek képviselik a jövőben az államot

Újra létrejöhet a Kincstári Jogügyi Igazgatóság, amely az államot képviseli a hazai és nemzetközi peres eljárásokban. Erre a szerdai kormányülésen tett javaslatot Trócsányi László igazságügyi miniszter – mondta Lázár János. Közölte, hogy speciális, ritka nemzetközi ügyek kivételével nem lesz több ügyvédi megbízás: állami alkalmazottak lesznek az állam ügyvédei.

A rendszert 2016-ban kell felépíteni – tette hozzá a tárcavezető, jelezve, hogy korábban volt, amikor 10 milliárd forint értékben bíztak meg kormányok ügyvédeket.

Törvényben szabályozzák az állami és önkormányzati pénzlekötéseket

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy alapvető cél, hogy az érintettek állampapírban, a Magyar Államkincstárnál tartsák megtakarításaikat, ezt az állami gazdasági társaságoknál és az önkormányzatoknál is érvényesíteni kívánják. „A kufárkodás lehetőségét az állami és az önkormányzati szektorban is jelentősen háttérbe kell szorítani” – jelentette ki.

A tárcavezető arról is beszámolt, hogy 60 polgármester törvénytelenül megemeltette bérét 30 százalékkal, ezen ügyekben a kormányhivataloknak kell eljárni. Közölte azt is, hogy a Belügyminisztérium javaslatot tesz 990 kistelepülési polgármester bérének kiegészítésére. Ebben azok részesülhetnek, akik részt vesznek a közfoglalkoztatás szervezésében.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2015. május 15. 07:44
Jó, szóval nézzük meg hol lakik az ördög. A bejelentett kvóta rendszer számunkra kedvező, legalább is az, amennyit bejelentettek belőle. Akkor mi is lehet a probléma. Valszeg az, hogy a kötelezően befogadott menekült,mint uniós állampolgár odamegy, ahova akar. Viszont fizetnie utána a kijelölt tartó országnak kell. Így aztán a forgatókönyv az lehet, hogy a nekünk kiutalt menekült át sem lépi az országhatárunkat, hanem mondjuk Németországban él, amit mi fizetünk neki. Miközben az illegális menekültekre tovább költünk, amíg el nem dől a sorsuk. Hát mit mondjak, ez azért annyira nem jópofa.
bunko_jobbos
2015. május 15. 07:28
Ezekből a sajttájokból derül ki igazán, hogy mennyit dolgozik a kormány. Minden héten egy csomó fontos dologról döntenek. Ezek pedig elő vannak már készítve rendesen. Szóval van benne minőségi munka rendesen.
Pál Pusztai
2015. május 14. 22:47
remek. Az e-kártya:személyi igazolvány ,útlevél,TB kártya,lakcím kártya, adókártya. Vagyis minden adat egy helyen.Egy kattintás és mindent tudnak rólad. Alkotmányos ez? Vagy itt már olyan nincs?
csender
2015. május 14. 22:14
Kvóta. Jönnek-mennek. Jövünk-megyünk. Ki lesz ITTHON a Kárpát-medencében úgy ötven év múlva?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!