Nem az összes szabadstrandot záratták be a Velencei-tónál

2015. augusztus 01. 17:23

A közmédia pénteken pontatlanul közölte, hogy az ÁNTSZ bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot. Valójában néhány, úgynevezett szabad partszakaszon tiltotta meg az ÁNTSZ a fürdést, amelyeken egyébként eddig sem lehetett volna fürdeni. Megfelelő engedélyekkel rendelkezik, és továbbra is működik például Velencén a nemrégiben felújított Velence Korzó és a Tóbíró Strand is.

2015. augusztus 01. 17:23

A médiában megjelent hírekkel ellentétben a Velencei-tónál nem zárták be az összes szabadstrandot – közölte Velence város önkormányzata és a Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület szombaton az MTI-vel, reagálva az M1 péntek esti Híradójában megjelent azon hírre, miszerint bezáratta az összes Velencei-tavi szabadstrandot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A közös közlemény szerint csak Velence város területén – a fizetős strandokon túl – három szabadstrand van. A városközpontban található Velence Korzó, az északi részen lévő Tóbíró Strand és a Gárdonnyal határos Velencefürdői Szabadstrand. Előbbi kettő fennakadás nélkül, a megfelelő engedélyek birtokában működik. A Velencefürdői Szabadstrand egy körülbelül 70 m-es partszakasz, amely nem rendelkezik a működéshez szükséges alapvető feltételekkel, ezért az üzemeltető eleget tett az ÁNTSZ határozatának és bezárta – írták.

Megjegyezték, hogy Velence négy kilométeres partján továbbra is fennakadás nélkül üzemel és várja vendégeit a velencefürdői fizetős strand, a Velence Resort&Spa Szálloda strand és élményfürdője, a Velence Korzó (Magyarország legnagyobb homokos strandja), a Tóbíró Strand, a Drótszamár Kemping strandja és a Velencei Vízi Vár Strand.

Pontatlannak nevezték azt a tájékoztatást is, hogy Gárdony 15 milliárd forint támogatást kapott, hiszen – mint írták – a valóságban az összeget a teljes Velencei-tó partfal-rekonstrukciójára adta a kormány.

A Velencei-tó Kapuja projekt üzemeltetője saját honlapján azt közölte, hogy a Velence Korzó Lidó szabadstrand zavartalanul üzemel, minden engedéllyel rendelkezik, és minden követelménynek megfelel.

A Velencei-tó Online már pénteken este arról írt, hogy pontatlan volt a közmédia tudósítása: nem a szabadstrandokat zárták be, hanem az úgynevezett szabad partszakaszokat, amelyeken elméletileg eddig sem lehetett volna fürödni. 

A portál szerint a szankció az agárdi régi Tini Strandot, a gárdonyi Panoráma Partszakaszt, valamint a velencefürdői Cserje utcai partszakaszt érinti.

A kormányhivatal is hivatalosan cáfolta a közmédiát

A szakhatóságok megállapították, hogy a Velencei-tó partján három szabadstrandnak – természetes fürdőhelynek – nincs engedélye, ezért a Fejér Megyei Kormányhivatal járási hivatala felfüggesztette ennek a három fürdőhelynek a „működtetését” – közölte a kormányhivatal szombaton az MTI-vel. A kormányhivatal közleményében az M1 aktuális csatorna péntek esti Híradójában megjelent hírre reagált, miszerint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) bezáratta az összes velencei-tavi szabadstrandot.

Határozottan cáfolta a kormányhivatal azokat az „alaptalan híreszteléseket”, amelyek szerint a Velencei-tó partján valamennyi szabadstrand működését felfüggesztették volna. Közölték, hogy a tóparton, a fizetős strandok mellett, több úgynevezett szabadstrand is hosszú évek óta működik engedéllyel, valamennyi jogszabályi és közegészségügyi feltételnek megfelelve.

A kormányhivatal a két érintett – a velencei és a gárdonyi – önkormányzat figyelmét ismételten felhívta, hogy a tulajdonában álló partszakaszokon az érintett három természetes fürdőhely kijelöléséhez szükséges kérelmet benyújthatja a Székesfehérvári Járási Hivatalhoz.

Az MTI érdeklődésére Müller Cecília megyei tisztifőorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának vezetője elmondta: a jogszabályok nem tesznek különbséget a természetes fürdőhelyek között közegészségügyi szempontból, a feltételek azonosak. A köznyelvben szereplő szabadstrandok azok, amelyek használatáért nem kell fizetni, azonban engedéllyel rendelkezniük kell – mutatott rá.

A tisztifőorvos jelezte, hogy a három érintett fürdőhely az agárdi Tini Strand, a gárdonyi Pisztráng utcai és a velencefürdői Cserje utcai strand. Ezeknek nincsen engedélyük, engedélyeztetési eljárást sem indítottak a szezon előtt, így a hatóságok nem ismerik sem a vízminőséget, sem azt, hogy megfelelnek-e az egyéb előírásoknak – tette hozzá.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. augusztus 02. 15:40
http://www.origo.hu/itthon/20150801-harom-szabad-strand-problemas-a-velencei-tonal.html Nyolc napjuk van Az M1 aktuális csatornán pénteken az ÁNTSZ-határozat alapján azt mondták: a hatóság szerint nem a vízminőséggel van baj. A probléma az, hogy a szabad strandok engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó helyek. A járási hivatal arra kötelezte a standok üzemeltetőit, hogy nyolc napon belül helyezzenek ki a parton fürdést tiltó táblákat és a lépcsőket távolítsák el
Anti Komcsi
2015. augusztus 02. 01:28
Mi köze van a kormánynak a koszos strandokhoz és az ÁNTSZ hez? Ennyi bunkó ellenzéki barmot lehet hörögtetni mert koszos egy vidéki strand? Nevetséges.
pitypang1125
2015. augusztus 01. 23:29
A sok éhes velencei köcsögnek üzenem, hogy a népegészségügyi, és egyéb jogszabályok rájuk is vonatkoznak! Ennyi, és nem több!
Tintamin
2015. augusztus 01. 19:16
"A portál szerint a szankció az agárdi régi Tini Strandot, a gárdonyi Panoráma Partszakaszt és a Holdfény Sétány Partszakaszt, valamint a velencei Cserje utcai partszakaszt érinti. " Azaz ahova nagyon is sokan jártak, főleg helyiek. Csak gratulálni tudok, hogy mostmár Agárdon csak fizetős szakaszra lehet lemenni, csudajól működik a maffia....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!