Újabb hőségriasztás: többen halnak meg a kánikulában

2015. augusztus 04. 15:18

Újabb hőséghullám várható, ezért szerdától hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztás lesz érvényben. A statisztikák alapján a hőséghullámok idején 20-25 százalékkal nő a halálozási arány.

2015. augusztus 04. 15:18

Újabb hőséghullám várható, ezért szerdától hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztás lesz érvényben - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-t.

 
Az országos tisztifőorvos idén negyedszer rendelt el riasztást. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napi középhőmérséklet kedden és szerdán az Alföldön és a Dél-Dunántúlon már többfelé 25 fok fölött lehet. Csütörtöktől egyre nagyobb területen valószínű 27 fok feletti napi átlaghőmérséklet. Frissítő, helyi záporokra, zivatarokra csütörtökig, majd a következő hét elején van esély, de az ország döntő részén száraz idő ígérkezik. 
 
Az előrejelzések szerint a legmelegebb pénteken és szombaton lesz, a várható maximumok 33 és 37 Celsius-fok között alakulnak.
 
Komoly lehűlés jelei egyelőre nem látszanak, így a most kiadott riasztás meghosszabbítására is számítani lehet. 
 
Az adatok azt mutatják, hogy hőséghullámok idején 20-25 százalékkal nő a halálozási arány, tehát míg egy átlagos napon Magyarországon 330-an halnak meg, ezeken a meleg napokon ez a szám 70-80-nal is növekedhet - tette hozzá.
 
A halálozás növekedése szorosan összefügg azzal, hogy hány napig tart egy hőséghullám és egy adott évben hányszor kellett riasztást elrendelni. Volt olyan év, amikor 1500 haláleset volt köthető a hőséghez (2012-ben), de például tavaly nem volt kimutatható a halálozás megugrása, igaz, a 2014-es nyár kifejezetten hűvös volt – közölte Tengelits András, az ÁNTSZ kommunikációs vezetője.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2015. augusztus 05. 13:24
Csakazértisnyááááár:-)))) Igaz, napközben nem vagyok túl produktív, de akkor is, ezerszer inkább ez a meleg, mint a tél:-)))))
kérdés
2015. augusztus 05. 13:24
Ja. Nyár van. Valamint ősi megfigyelés, hogy áprilisban és novemberben is több a temetés. Azonkívül érdekes a rovarvilág megváltozott reakciója is. Nálunk, amióta a hőséghullám beáll, este 9 környékén jelennek meg a szenderek. Másfél óráig portyáznak, szemmel láthatóan nagyon izgatottan. A virágkelyheket nyalogatják, aztán a villanyfényre nyomulnak, majd mélyrepülésbe fognak s a kutyák rendre levadásszák őket. Mintha szándékosan utolsó körüket futnák.
materialista
2015. augusztus 05. 13:11
Ez a természetes kiválasztódás: a selejt elpusztul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!