„A rendszerrel volt gondom” – interjú a sebésznőből lett rúdtáncossal

2016. március 17. 10:10

Hat év sebészorvosi szolgálat után döntött úgy Szlávy Eszter, hogy ott hagyja az egészségügyet és belevág valami egészen másba. A sebésznőből világbajnok rúdtáncos lett, mára rúdsportakadémiát is alapított. Szlávy Eszter szerint a rúdtánc egy izgalmas sportág, aminek segítségével egészséges fiatalokat nevelhetünk. Nem törődik a rúdtáncot félreértő előítéletekkel. A világbajnok sportolónő a Mandinernek elmondja, miért hagyta ott az egészségügyet, és elmagyarázza, mi a különbség a sportszerű rúdtánc és a bárokban található rúdtánc között. Interjúnk.

2016. március 17. 10:10
Partos Bence

Mégis mi visz rá egy sebészt arra, hogy ott hagyja az orvoslást és elkezdjen egy rúdon pörögni?

Jóformán egész életemben aktívan sportoltam, de az egyetem és a munka alatt ez alábbhagyott. Már  jó pár éve praktizáltam, amikor elkezdett hiányozni a mozgás. Az élsportoló múltamból adódóan sosem szerettem a céltalan mozgásokat, mint a futás, az úszás vagy az aerobik, amiket az emberek túlnyomó többsége csak azért csinál, hogy lefogyjon. Nekem ezzel sosem volt gondom, ezért más célra volt szükségem, és ekkor ajánlotta az egyik ismerősöm a rúdtáncot.

Egyből úgy vágtál bele, hogy versenyszerűen akarod csinálni?

Egyáltalán nem. Nem is tudtam, hogy a rúdtáncot sportosan is lehet űzni, azt meg főleg nem, hogy Magyarországon is. 

Mi volt a célod azzal, hogy rúdpsort akadémiát alapítottál? Jobban meg lehet belőle élni itthon mint az orvoslásból?

Nem azért alapítottam egy akadémiát, hogy abból jobban megéljek. Az igazat megvallva, azt sem tudtam az elején, hogy ezzel egyáltalán lehet-e boldogulni. Kellett is hozzá két év, mire kiderült, hogy igen. Másfelől sok tényező játszott közre abban, hogy otthagyjam az egészségügyet a rúdtáncért és rúdsport akadémiát alapítsak.

Mégis mi volt az a pont, amikor azt mondtad, hogy elég? Mit gondolsz az egészségügyről?

Ez nagyon hosszú folyamat volt. Elvégeztem az orvosi egyetemet, a szociális érzékenység vezérelt, az embereket emberként akartam kezelni és szerettem volna segíteni rajtuk. Azt gondoltam, hogy a diploma után azt tudom csinálni, amiért az orvosira mentem. Aztán persze kiderült, hogy nem. 

Mi történt?

Alapvetően semmi problémám nem volt sem a kórházzal, sem a kollégákkal. A rendszerrel volt gondom. Egy traumatológia alapból nagyon stresszes, és erre a kikerülhetetlen stresszre még rátett egy lapáttal a szervezetlenség és a magyar egészségügy állapota. Ebbe sokan belefásulnak, mégis így, fásultan és fáradtan, állandó stresszben élik le az életüket. Nem akartam, hogy az életem végén erre nézzek majd vissza.

Térjünk vissza a rúdtánchoz. Sok embernek nem világos, hogy mi a különbség a sportszerű rúdtánc és a bárokban látható rúdtánc között. 

Megoszlanak a vélemények arról, hogy honnan ered a rúdsport. Vannak, akik szerint valóban a bárok rúdtáncából nőtte ki magát ez a sportág, és vannak, akik szerint a cirkuszokból ered. Magyarországra körülbelül 14 éve jutott el a rúdsport. Mára három ága alakult ki, és egy negyedik is éppen kialakulóban van. A klasszikus rúdtáncot leginkább táncos elemek jellemzik. Létezik a rúdsport, amit inkább a szertornához tudnék hasonlítani. Itt sokkal nagyobb hangsúlyt kap az elemek nehézségi foka. Kevésbé számít, hogy tud-e valaki táncolni vagy sem. Szóval, teszem azt, egy szaltó fontosabb a táncos elemeknél. A harmadik ág a pole art, ami a legelvontabb a három ág közül. Itt egy történetre fűzik fel a bemutatott elemeket, és mindig van egy fontos mondanivalója az előadásnak. A negyedik, még kialakulófélben lévő ága a rúdtáncnak pedig a pole theatre. Ez magába foglalja a pole artot, a pole dramat és a pole comedy-t. Olyan, mint egy némafilm, a testbeszéddel mesélnek el egy történetet. Így már nem csak sportként tekintenek a rúdtáncra, hanem művészetként is. 

Mi a helyzet Magyarországon? Mennyire elterjedt a rúdtánc? 

Az első tíz évben még csak egy-két iskola volt Magyarországon, de az elmúlt három évben nagyon sokat alapítottak. Mára tulajdonképpen minden sarkon van egy rúdtánc stúdió. Ez részben jó, részben nem. Ennek a sportágnak ugyanis még nincs hivatalos képzése. Nem létezik olyan, hogy rúdtánc tréner képzés, ezért boldog-boldogtalan nyithat egy iskolát. Ennek megvan a maga veszélye, ezért én hiányolom a profi, hivatalos képzést Magyarországról.

Mi magyarok milyenek vagyunk nemzetközi szinten?

Ez egy nagyon jó kérdés. Nehéz megmondani, ugyanis nincsen központosítva a sportág: ahány szervezet, annyi világbajnokság és annyi világbajnok létezik. Mindenki a saját kis környezetében keresi a versenyeket, Prágában szokott lenni minden évben Európa-bajnokság és kétévente világbajnokság. Ezeken jól szoktunk szerepelni, itt lettem én is Európa- és világbajnok, de elég nagy a világ, szóval van még mit tanulnunk. 

Kik járnak hozzád edzésre?

Leginkább lányok, de van egy fiú edző az akadémiánkon. Szoktak egyébként fiúk megkeresni azzal, hogy érdekelné őket, de mivel a lányokhoz nem rakhatom be őket, magánórában tudnék foglalkozni velük, ami azért drágább, mint csoportban. A korosztály nagyon vegyes. A legkisebb tanítványom nyolc éves, de van 35 feletti is. A legtöbben 25 és 35 év között vannak. Ezt jóformán bármikor el lehet kezdeni. 

Kiknek ajánlod?

Bárkinek tudom ajánlani, mert lehet hobbi és profi szinten is csinálni. Olyan szintrendszerben tanítunk, amelyben olyanok is el tudják kezdeni, akik életükben nem sportoltak rendszeresen. Annak ajánlom leginkább, aki nem szereti a monotonitást, de komoly sportágat akar űzni. Itt úgy erősödik meg az ember, hogy észre sem veszi. A rúdtánc tele van izgalmakkal, élménnyel és kalanddal. 

Nem kritizálnak azért sokan, amiért fiatal kislányokat tanítasz rúdtáncolni?

Szemtől szembe még nem kaptam kritikát ezért, de tudom, hogy vannak, akik nem nézik jó szemmel. Ez egy izgalmas sportág, amelynek a segítségével egészséges és sportos fiatalokat nevelhetünk. Aki nem elég intelligens ahhoz, hogy ezt megértse, azzal nem szeretnék vitába szállni. A ruhánkba szoktak még belekötni, hogy miért vagyunk topban és bugyiban. Lényegében azért, mert mi a bőrünkkel tapadunk a rúdra az egyes gyakorlatok során, meg egyébként is, a tornász is tornadresszben van, az úszók fürdőruhában, és akkor a strandröplabdát még nem is említettem.

Neked mik azok a mindennapi pillanatok ebben a sportban, amiért megéri csinálni nap nap után?

Sportolóként talán azt emelném ki, amikor hosszú hónapok kemény munkája után sikerül egy nagyon nehéz gyakorlatot megcsinálnom a rúdon. Ilyenkor a mumusból a kedvencemmé válik az adott elem, és ezt fantasztikus érzés megélni. Edzőként pedig az a legjobb, amikor azt látom, hogy a tanítványok ugyanazokat az élményeket élik meg, amikért én is űzöm ezt a sportágat. 

Mit gondolsz, mikor lesz olimpiai sportág a rúdtánc?

Fogalmam sincs. Két éve még mertem volna tippelni, de ma már nem. Mindenesetre remélem, hogy egyszer ott lesz az olimpián. Ha a szertorna olimpiai sportág, akkor a rúdsportnak is ott a helye.

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. március 17. 19:21
Magyarországon hiányszakma lett még a: -bérkommentelő -billentyűhuszár -fotelforradalmár is.
Akitlosz
2016. március 17. 19:00
Miért lenne a futás céltalan mozgás? El kell jutni A pontból B pontba. Ezt futással teheti meg az ember a leggyorsabban járművek nélkül.
POTE
2016. március 17. 18:43
Van jövő számomra itthon megnyugodtam :D
pacal68
2016. március 17. 18:29
A rúdtáncos pályamódositást Vadai kisasszonynak javaslom.Párttársa Gy. Ferenc pedig lehetne artista-kötéltáncos vagy cirkuszi bohóc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!