Felháborodtak a nyugdíjasok az egyszázalékos nyugdíjemelésen

2016. április 20. 10:33

Varga Mihály inflációkövető 0,9 százalékos nyugdíjemelést ígért jövőre, ami miatt a Nyugdíjasok Országos Szövetsége felháborodott. A szervezet nem elégedett azzal, hogy a kormány csupán a nyugdíjak reálértékét őrzi, ugyanis ez lesz hosszú idő óta a legkisebb emelés, valamint nem történt egyeztetés az érdekvédelmi szervezetekkel az emelés mértékéről.

2016. április 20. 10:33

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége tiltakozik a jövőre tervezett nyugdíjemelés mértéke, módja és indoklása ellen - közölte a szövetség. Mint közleményükben írták, „a nyugdíjas társadalom elkeseredéssel és felháborodással fogadta” Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentését a jövő évre tervezett nyugdíjemelés mértékéről. 

A miniszter a Világgazdaság hétfői számában megjelent interjúban közölte: jövőre 0,9 százalékos lesz a nyugdíjemelés. A költségvetés készítésekor cél, hogy az ellátások megőrizzék reálértéküket, ezért a tervezett infláció mértékével egyező nyugdíjemelésre tesz a kormány javaslatot – indokolta. 

Kifogásolnak a nyugdíjasok

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége közleményében kifogásolta, hogy egyeztetés nélkül döntött a kormány. Felidézték: korábban az Idősügyi Tanácsban minden lényeges témánál jelen volt és érdemben befolyásolta a döntéseket a nyugdíjas érdekvédelem.

Elkeserítőnek nevezték, hogy a rendszerváltás utáni időszakban – amióta létezik szabályozott évenkénti nyugdíjemelés – 2017-ben fogják a legalacsonyabb nyugdíjemelést kapni, és felháborítónak tartják, hogy a tervezett intézkedés indoklására „olyan érveket hozott a kormány, amelynek véleményünk szerint nincs köze a nyugdíjas fogyasztói szokásokhoz, érdemben nem befolyásolják azokat”

A szervezet szerint értelmetlen 8 hónappal korábban közreadni egy olyan tervezett lépést, amely nem számol a hátralévő hónapok gazdasági és politikai folyamatainak valóságos alakulásával. Hozzátették: a társadalom valamennyi rétege, nyugdíjasok és leendő nyugdíjasok egyaránt abban érdekeltek, hogy a mainál egy sokkal igazságosabb, méltányosabb, tervezhetőbb, átláthatóbb, és fenntartható nyugdíjrendszer épüljön ki Magyarországon.

PM: Alapjövedelmet a szegény nyugdíjasoknak!

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szégyenteljesnek tartja, hogy a kormány jövőre 0,9 százalékos nyugdíjemelést tervez – közölte Tordai Bence, a PM szóvivője szerdai közleményében. A PM szerint jogos a nyugdíjasok felháborodása, hiszen csak pár száz forintot jelent a Fidesz-kormány nyugdíjemelési terve. Az idősek többségét nem vigasztalja, hogy alacsony az infláció, mert a nyugdíjasok más termékeket vásárolnak, mint az aktív korúak, ezért jellemzően nagyobb drágulással szembesülnek.

A PM ezért azt javasolja, hogy a nyugdíjemelést a nyugdíjasok által fogyasztott cikkek áremelkedéséhez igazítsák, a legszegényebb időseken pedig alapjövedelemmel segítsenek. A párt nem a jól keresők adóját csökkentené, hanem a kiszolgáltatott helyzetben lévők jogos jussát és a méltó öregkort biztosítaná – írta Tordai Bence.

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. április 20. 21:40
A Horn-Kuncze garnitúra bosszúja Ők kótyavetyélték el fillérekért a stratégiai közvagyont – a világon egyedülálló felelőtlenséggel. Pert indított a magyar állam ellen az Engie (korábbi nevén GDF Suez) az ICSID nevű washingtoni választott bíróságon a befektető-védelmi elvek megsértésére hivatkozva - erősítették meg a Népszabadság értesülését. Lakosságvédelem helyett: befektető-védelem. A lapban megjelenteket elismerte a GDF Suez Energia Holding Hungary Zrt., amely a tevékenységét lényegében az Égáz-Dégáz észak-dunántúli és dél-alföldi hálózatának üzemeltetésére korlátozza. Azaz a térségben monopolhelyzetet élvez a cég. A Népszabadság perértéket firtató kérdését ugyan nem erősítette meg vállalat, de a lap információi szerint az államtól követelt összeg megközelíti a kétszázmilliárd forintot, azaz jelentős költségvetési tétel. Valamikor a Trabantra mondták: Honecker bosszúja. A füstölgő műanyagjárművek még a német egyesítés után hosszú évekkel is robogtak az utakon, és vezetőik – pszichés okokból – versenyeztek is. Majd ők megmutatják – és előztek, bocsátották ki kipufogójukon a jellegzetes illatú gázt. Most a Horn-Kuncze garnitúra bosszúja csapott le az országra. Ők kótyavetyélték el fillérekért a stratégiai közvagyont – a világon egyedülálló felelőtlenséggel. A nyugat-európai állami befektetőknek „privatizációnak" füllentve játszotta át a magyar állam a felbecsülhetetlen értéket. És beindult a pénzszivattyú... http://www.flagmagazin.hu/politika/a-horn-kuncze-garnitura-bosszuja
Harangláb
2016. április 20. 20:33
Mennyivel jobban hangzott a 20 százalékos emelés Bokros alatt, ...miközben az infláció 32 % volt...
madarasi.abel
2016. április 20. 19:01
Azt kell mondanom, hogy a kormány mostani lépésével egyet kell értenem. A törvény a nyugdíjak reál értékének megtartására kötelezi őket. Az utóbbi években rendre alulbecsülték az inflációt, így a nyugdíjak jobban növekedtek a törvényben előírtakkal. Most óvatosabbak. Ezért kár fikázni őket. Az más kérdés, hogy a nyugdíjak mértéke megfelelő-e, és ez a törvény ezzel (helyesen) nem foglalkozik.
maanzaad3
2016. április 20. 17:52
Békemenet elhalasztva...:))))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!