Brexit-kritikus magyar rendező nyerte az Oscart

2017. február 27. 11:42

A Mindenki című kisfilmjével Oscar-díjat nyert rendező, Deák Kristóf 2016 nyarán Londonban élő magyarként tiltakozást szervezett Nagy-Britannia EU-ból való kilépése miatt, az ott dolgozó uniós állampolgárok jogainak védelme érdekében. A Mandiner akkor interjút is készített Deákkal.

2017. február 27. 11:42

„EU worker making Britain great”, azaz „az EU-s munkavállalók naggyá teszik Britanniát” feliratú pólót készítettek azon tiltakozás szervezői, amelyet tavaly július 4-re hirdetett meg Deák Kristóf, az akkor Londonban élő magyar filmes – aki most Mindenki című kisfilmjével Oscar-díjat nyert Hollywoodban. 

A Nagy-Britanniában dolgozó uniós állampolgárok jogai védelmében szervezett tiltakozáshoz több mint tízezren csatlakoztak a Facebookon.

Az akkor a Mandinernek interjút adó Deák Kristóf magáról annyit mesélt el: „Londonban vagyok, a saját cégemben dolgozom, filmes munkákat csinálok (rendezés, vágás). Sokszor járok haza Budapestre is dolgozni. A Brexit utáni hangulat elég forró: ugyan engem még nem ért személyes inzultus az utcán, de ismerőseim már konkrétan érezték is a bőrükön, hogy tényleg felbátorodtak az idegengyűlölők az eredménytől.”

A tiltakozás céljáról azt mondta: „Most első körben garanciákat kérünk arra, hogy a jelenleg is itt élők hosszú távú jövője biztosított legyen ebben az országban, ugyanolyan feltételekkel, mint eddig. Amit pedig remélünk, hogy ez elindít egy diskurzust, ami a felső szintekig is eljut, ahol már hatalmukban áll ilyen garanciákat megadni.”

Hozzátette: a Brexit-népszavazás utáni helyzetben „csak az a kellemetlen, hogy minket tologatnak. De azt azért érzem, hogy mindenki keresi a megoldást, hogy ha névleg ki is lép az ország, ne túl sok minden változzon”.

De arról is beszélt: szerinte biztosan ki fog lépni Nagy-Britannia az EU-ból, mert ha nem, akkor „17 millió szavazó fog felkerekedni kiegyenesített kaszákkal”.

Deákon kívül egyébként maga Orbán Viktor miniszterelnök is megnyilatkozott Nagy-Britanniában a Brexit ellen: a népszavazás előtti utolsó napokban fizetett újsághirdetésekben kérte a brit választókat, hogy döntsenek az EU-ban maradás mellett.

Deák Kristóffal készült 2016-os interjúnkat itt olvashatják.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. február 27. 13:56
Én hülye, meg a másik topicban komolyan vettem az ügyet! Na, máskor jobban figyelek.
Best retards
2017. február 27. 13:45
Mi van? "EU munkás nagyjá tenni Britannia?" Kivéve ha az volt a cél, hogy leírva is törni beszél angol.
Modern Talking őrület
2017. február 27. 12:57
Ezeket a szarokat nagyrész mi fogatlan ,csóró magyarok fizetjük ,vajna korrumpálásával... A Saul fia is olyan egy szar film ,hogy a negyedénél kikapcsoltam... Úgy 10 perc múlva szó szerint elszédültem...
Modern Talking őrület
2017. február 27. 12:53
szegény britek... jaaaaaj Istenem! Vajon mi lesz majd a fogukkal! Mi lesz a sok napraforgófogú ,britekkel!?!? Hány fogad van Brexit!? 40, vagy 70?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!