Gyorsabban emelkednek az ingatlanárak, mint amennyivel több a pénzünk

2018. március 30. 14:22

Húsz százalékkal emelkedett a 30 millió alatti ingatlanok ára egy év alatt Budapesten, de más nagyvárosokban is jelentős az emelkedés Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint. Hozzátette: jóval nagyobb ütemben emelkedtek az árak, mint amennyivel több pénze lett az embereknek.

2018. március 30. 14:22

A használt lakások piacán is jelentős volt az áremelkedés a fővárosban és a nagyvárosokban az elmúlt egy év alatt, de a drágulás üteme folyamatosan csökken –  mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az M1 aktuális csatornán pénteken.

Budapesten csaknem 20 százalékkal nőtt a használt lakások és házak átlagos négyzetméterára. Ugyanakkor a fővárosban 30 millió forintnál van a lélektani határ, ami fölött már sokkal kevesebben keresnek ingatlant - hívta fel a figyelmet a szakértő, hozzátéve, hogy a vásárolni szándékozók háromnegyede ez alatt az ár alatt keres.

A 30 milliónál olcsóbb ingatlanok átlagos négyzetméterára 20 százalékot meghaladó mértékben nőtt, míg az ennél drágábbaknál átlagosan 14-15 százalékos volt az emelkedés.

Balogh László kifejtette: jóval nagyobb ütemben emelkedtek az árak, mint amennyivel több pénze lett az embereknek lakásvásárlásra, ezért megnőtt az állami támogatások jelentősége a lakáspiacon, illetve a lakások körülbelül felét hitelből veszik meg, miután rendkívül alacsony hitelkamatokkal kalkulálhatnak a vásárlók.

(MTI)

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2018. április 01. 05:33
megszünt a korábbi tulkinálat és ebből adódóan a látens kereslet már hozza mostani hatásait...ennyi és nem több...DDDD
Berecskereki
2018. március 30. 20:46
Nincs min csodálkozni. A kapitalista piac így működik. Ha nő a kereslet növekednek az árak. Egyébként itt olvasható a 2017 évi elemzés, előrejelzés és Balog László véleménye. https://www.vg.hu/vallalatok/igy-valtozik-lakaspiac-2018-ban-725117/
Pelso j.
2018. március 30. 17:36
Az ingatlanszakmában egységes a vélemény, hogy az árnövekedést mesterségesen generálták, s a fővárosi piacon indították, az húzta magával a vidéket is.
még fokozza
2018. március 30. 16:32
Haha A hülye Tiborc meg 30 milliónál drágább kastélyokat vett, azok alig lettek drágábbak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!