Budapesti cukrászüzemet záratott be a Nébih

2018. november 28. 09:45

Az ellenőrök elborzasztó higiéniai és műszaki körülményekkel szembesültek.

2018. november 28. 09:45

Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt bezáratott egy budapesti cukrászüzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hatóság szerdai tájékoztatása szerint az ellenőrök elborzasztó higiéniai és műszaki körülményekkel szembesültek a harmadik kerületben működő Rétespont Kft. cukrászatában. A gépek, eszközök erősen szennyezettek voltak. A sütőhelyiség ablakairól hiányzott a rovarháló, ideiglenes fényforrásként két, kábelre rögzített izzó szolgált. A készre sütött, csomagolatlan réteseket szálkás, töredezett, nem tisztítható farostlapokon hűtötték. Az épület alagsorában működő egység alapanyag raktárában beázott a mennyezet, valamint több helyiségben poros, pókhálós, hámló festékkel borított falak és csővezetékek fogadták a szakembereket.

A dolgozók piszkos, elhasználódott utcai ruhában végezték a munkájukat. A dagasztóhelyiségben – az előírásoknak megfelelő zöldség- és gyümölcs-előkészítő híján– ugyanabban a rozsdamentes, kétmedencés mosogatóban tisztították a citromot, almát és fejes káposztát, ahol a különféle használati eszközöket is.

A Nébih az üzemben tapasztalt súlyos higiéniai, élelmiszerbiztonsági és nyomon követési hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette annak működését. A szakemberek 7 tételt, 294 kilogramm jelöletlen, nem nyomon követhető, illetve szennyezett alapanyagot, félkész és kész terméket vontak ki a forgalomból.

(MTI)

A NÉBIH munkatársai nem pusztán ellenőrzésekkel voltak elfoglalva a napokban, hanem egy súlyosan sérült egerészölyvön is segítettek. 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2018. november 29. 14:08
Tíz éve működnek, és a nébih még csak most ellenőrizte őket? Az élelmiszert gyártó üzemeket évente legalább egyszer biztosan ellenőrizni kellene. A hasonló hírekben kialakuló állapotok sosem egy évnél rövidebb idő alatt alakulnak ki. A nébih szó, érdekes módon, jiddis, és ezt jelenti: "gyámoltalan, nyámnyila, balfasz" https://sites.google.com/site/jiddisjoevevenyszavak/ Még ez jutott eszembe: Bástya elvtárs: (a felkínált citromba harap) Mi ez? Pelikán: Narancs. Bástya elvtárs: Narancs?! Pelikán: Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk.
teljesenertelmetlen
2018. november 29. 06:23
Nem a cukrászatot kell bezárni, hanem az ügyvezető igazgatót! 5 évre. Hamar megszűnnének az ilyenek.
Rasdi
2018. november 28. 19:14
Hiányolom ilyen esetekben az adott cég (jelen esetben kft.) ügyvezetőjének büntetőjogi felelősségrevonását. A cég maga nem dönt, hanem az egyszemélyi felelős vezetője. Esetleg ha van a cégnek igazgatósága, annak az elnöke, tagjai. Nem szabad a tulajdonosokra hagyni azt a felelősségrevonást a bezárásból, büntetésből eredő károk miatt.
Pandaka pygmaea
2018. november 28. 14:02
Elképesztő. Az -e gyébként egész megnyerőnek tűnő - oldalukon meg ez van: "HACCP TECHNOLÓGIA. A hagyományos ízeket szerető rétes imádók, a legbiztonságosabb HACCP technológiának megfelelő üzemünkből kikerült rétest fogyaszthatják." http://retespont.hu
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!