Mégsem volt mind a 11 katona román Úzvölgyében

2019. július 24. 15:25

A Honvédelmi Minisztérium bebizonyította, hogy a 11 románnak vélt katona közül 5 magyar volt.

2019. július 24. 15:25

A magyar Honvédelmi Minisztérium illetékese szerint az úzvölgyi katonatemetőben eltemetett és a román hatóságok által románnak tekintett 11 katona közül öt magyar állampolgár volt.  A bejelentést Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka tette szerdán Tusnádfürdőn, az úzvölgyi katonatemetőről, valamint a Hargita és Bákó megye közötti határvitákról szervezett pódiumbeszélgetésen. A HM képviselői ki is osztották az öt magyar katona – Grimm Mihály, Harcsik Mihály, Kuzma György, Madaninecz György és Román Mihály – halálát nyilvántartásba vevő korabeli anyakönyvi bejegyzések fénymásolatát. 

Németh Szilárd, a HM államtitkára a beszélgetésen kijelentette: a magyar kormány a történeti hűség, a szakmaiság szempontjait és a jogi normák betartását próbálja érvényesíteni a katonatemető ügyében.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2019. július 24. 18:54
"Az úzvölgyi katonatemetőben eltemetett, és a román hatóságok által románnak tekintett 11 katona közül öt magyar állampolgár volt. " Sajnos az MTI közlése keveri az állampolgárságot és a nemzetiséget Az ,hogy valaki román nemzetiségű,még lehetett magyar állampolgár. Az írásból az következik,hogy a 11-ből hat katona valahogy román. Kérdés román nemzetiségű magyar állampolgárok, vagy román nemzetiségűek és Románia állampolgárai voltak. Az is lehet, hogy mivel nem a mai Magyarország területéről származtak ,anyakönyvi adataik nem állnak a HM Intézete rendelkezésére. Több pontosságot, és teljesebb-körű tájékoztatást
OberEnnsinnen
2019. július 24. 16:22
Igen, de Versailles-Trianonban másként döntöttek. És az számít, nem a valóság. Elvégre ott szabadkőműves-cion mondta ki: mi az igazság.
békalepcse
2019. július 24. 16:20
Szegény Magyarok, még holtukban sem pihenhetnek a nyomorult román szaroktól... Sose legyen nyugodalmuk ezeknek! Holtukban is forgolódjanak, ha Magyar földben lesznek eltemetve.
Kiiisteleeeki
2019. július 24. 15:38
ouch.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!