Kásler: Újabb pályázat nyílt meg háziorvosi praxisközösségeknek

2019. október 11. 13:50

A program most nyíló forrásaiból egy-egy praxisközösségre 50-80 millió forint vissza nem térítendő támogatás jut.

2019. október 11. 13:50

Család- és gyermekorvosi praxisközösségek, praxisok és fenntartó önkormányzatok pályázhatnak újabb ötmilliárd forintra a népegészségügyi feladatok hatékonyabb ellátására, illetve prevencióra – jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten.

Kásler Miklós elmondta: a Három generációval az egészségért elnevezésű program célja az egészségben eltöltött évek számának növelése, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések rizikófaktorainak és a gyermekek egészségi állapotát befolyásoló tényezőknek a felmérése.

A program most nyíló forrásaiból egy-egy praxisközösségre 50-80 millió forint vissza nem térítendő támogatás jut. A miniszter közölte, az új egészségkultúra meghonosításáért számos programot indítottak el, ennek egyik eleme a praxisközösségeknek szóló pályázat. A cél az alapellátás megerősítése, és az, hogy lehetőség szerint a diagnózishoz és az egyes terápiákhoz a betegek ott férjenek hozzá, ahol élnek – tette hozzá.

Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy a program első pályázati kiírásában 5,8 milliárd forint állt rendelkezésre a népegészségügyi feladatok hatékonyabb ellátására és a megelőzést szolgáló feladatokra. Akkor 79 nyertes közösség egyenként átlagosan 67-69 millió forintot nyert el. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) korábbi pályázatait is tekintve már 131 praxisközösség működik, azaz több mint 1,2 millió ember számára válik elérhetővé ez a fajta ellátás.

A pályázati feltételekről a miniszter elmondta, olyan praxisközösségek jelentkezését várják, amelyekben legalább öt háziorvos dolgozik együtt, a program forrásai lehetőséget adnak a megelőzést szolgáló eszközök, műszerek beszerzésére, vagy további szakemberek – dietetikus, gyógytornász, pszichológus – bevonására.

Kásler Miklós bízik abban, hogy ezzel a pályázati lehetőséggel tovább nő a csoportpraxisok száma, tevékenységi körül bővül, hiszen a cél az lenne, hogy ez a rendszer országosan kiépüljön.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár hozzátette: a Három generációval az egészségért pályázat első körében eddig több mint 20 ezer embert vontak be a szűrésekbe, állapotfelmérésekbe.

Elmondta, pozitív visszajelzések érkeztek a program indításával kapcsolatban, és bízik abban, hogy a most megnyíló pályázat iránt is nagy lesz az érdeklődés.

Az államtitkár az eddigi vizsgálatok közül kiemelte, hogy például demenciaszűrést 2067 esetben, egészségértés-felmérést 2996, pitvarfibrillációs szűrést 2396 esetben végeztek, a gyermekeknek szóló mozgásprogramba pedig 1191 gyermeket vontak be. Horváth Ildikó közölte, a pályázatok beadási határideje november 10-e; reményét fejezte ki, hogy a pályázatok gyors elbírálása után januárban megkezdődhet a munka a praxisközösségekben.

A program szakmai irányítója – hasonlóan az első körhöz – az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gingchantops
2019. október 12. 10:25
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
carti
2019. október 11. 19:43
bocsi, de ez felesleges pénzkiszórás. Az összeálló orvosok többsége belgyógyász, azt jól van. Megvetetik velük a legújabb orvosi programot(plnetdoki)aminek már online az elérhetősége. Felveszik a pénzt, lekönyvelnek pár dolgot és semmi több. Ezzel nem lesz több idejük, sem több orvos, sem hely, sem kapacitás...sajna csak pénzosztás, ami már elkezdődött. Nem mondom, hogy nem érdemlik meg,de amúgy semmire nem jó!
Jóakaratúember
2019. október 11. 15:30
A jobb megélhetésért külföldre ment orvosainkat szankcionálni kellene. A legjobb lenne, ha hazajönnének, miután megszedték magukat. Soha nem lesz végre az orvos hierarchiának, ha a hazai orvos-ifjúság itthon nem változtat rajta.
Jóakaratúember
2019. október 11. 15:27
Azt ír fel, amit kérek, ha bajom van, a javasoltnál négyszeres adagot ír fel. Max. vérnyomásmérés, beteg tekintetében közömbös, érdeklődésére csak a bélelt boríték bír. A gyermek onkológiai ellátásról szeretnék nagyon de nagyon egy cikket és kommenteket végigolvasni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!