Több száz vaddisznó pusztult el sertéspestisben Budakeszin

2019. október 01. 11:12

A főállatorvos szerint a vírus emberi közvetítéssel jutott be.

2019. október 01. 11:12

Bognár Lajos országos főállatorvos kedd reggel a köztévében jelentette be, hogy több száz vaddisznó hullott el sertéspestisben (ASP) a Budakeszin található vadaskertben – írja az Index.

Korábban is említették már, hogy rengeteg állat pusztult el, de mostanra derült ki, hogy ez több száz vaddisznót jelent. A főállatorvos elmondta, hogy az állomány leölése megkezdődött, hiszen a területet ki kell üríteni a betegség miatt. Hozzáfűzte, hogy biztosan emberi közvetítéssel jutott be a vírus, mert Budakeszin a természetben még nincs jelen az ASP.

Eszerint, nincs összeköttetés Budakeszi és a fertőzött kelet-magyarországi területek között, tehát a betegség természetes terjedése egyelőre kizárható. Hétfőn a húsiparosok azt nyilatkozták, hogy többek között drasztikus vaddisznóirtást szeretnének.

Jelenleg az a cél, hogy a vírus ne jusson ki a kertből, ennek érdekében pedig minden, a környéken kilőtt tetemet megvizsgálnak.

Érdemes tudni, hogy a kisgazdálkodók ingyen juthatnak fertőtlenítőszerhez.

Az említett vadaskert nem azonos a Budakeszi Vadasparkkal.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2019. október 01. 14:30
Karácsony vírussal fertőzöttek. A sétáló erdő a hibás.
kunfia
2019. október 01. 12:39
Talán,mert Budakeszin egy afrikai migráns eldobott egy szendvicset...
Vakfolt
2019. október 01. 12:05
❝Hétfőn a húsiparosok azt nyilatkozták, hogy többek között drasztikus vaddisznóirtást szeretnének.❞ Miért, a pestises gyesznyó fogyasztható? Vagy prevenció miatt? És miféle húsiparosok, vannak ilyenek a térségben?
brabant89
2019. október 01. 11:44
Látom, ha a Mandiner valami tényszerű információt akar közölni, akkor nem a fideszes propagandaholdingból idéz, hanem a sajtóból, az Indexről. :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!