Szlávik: 18 személy van karanténban a Szent László kórházban

2020. február 26. 15:53

„A laboratóriumi tesztek egyiküknél se mutatták ki a vírus jelenlétét” – tette hozzá az infektológus.

2020. február 26. 15:53

Megváltozott a betegség elbírásának eljárásrendje

Magyarországon nincs igazoltan koronavírusos beteg – hangzott el a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendkívüli sajtótájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, a vírus külföldi terjedése miatt megváltoztatták a betegség elbírálásának eljárásrendjét. „Gyanúsnak tekintjük azt a személyt, aki 38 fok feletti lázzal küzd, 14 napon belül olyan területen járt, ahol a közösségi terjedése adott volt. Valamint olyan súlyos tünetekkel rendelkezik, amely kórházi kezelést indokol” – hangsúlyozta a tisztifőorvos. „A WHO szerint alacsony szintű a terjedés minősítése Szingapúrban, Hongkongban, Japánban, és Dél-Koreában és négy olasz tartományban. Ez a február 25-i állapotokat tartalmazza” – tette hozzá.

Még nem mutatták ki a vírus jelenlétét, de hazánkban is kialakulhat a koronavírus-járvány

Korábban Szlávik főorvos a Mandinernek azt mondta, Magyarország annyira lesz érintett, mint amennyire a korábbi koronavírusban volt érintett, azaz semennyire. Ezzel kapcsolatosan a Mandiner kérdésére, hogy ezt fenntartja-e, Szlávik azt válaszolta: „Nem zárható ki, hogy Európa több országához hasonlóan Magyarországon is kialakulhat a koronavírus járvány”. Hozzátette: „Három napja 11 középiskolás diáklány két tanárral és két sofőrrel jelentkezett be a kórházba, miután megérkeztek Milánóból. Összesen

Majd kiegészítte azzal, hogy „a környéket, ahol korábban jártak az olasz hatóságok kiemelten veszélyes körzetnek nyilvánítottak a hátóságot. A kórházban megfigyelés alatt tartják azt a kamionsofőrt, aki szintén a fertőzésben érintett észak-olasz tartományokban járt”. Az infektológus szerint ő szintén láztalan és panaszmentes. A kórházban megfigyelés alatt tartják azt a kamionsofőrt is, aki szintén a fertőzésben érintett észak-olasz tartományokban járt. Az infektológus szakember szerint ő szintén láztalan és panaszmentes.

Ha valaki tüneteket mutat, hívja fel háziorvosát, de ne menjen be a rendelőbe

Müller Cecília hozzátette, „nincs felső korlátja a koronavírussal fertőzött személyek elhelyezésében. Az Operatív Törzs listája tartalmazza azokat az objektumok listáját, ahol a kórházakon kívül is lehetőség lesz elhelyezni a karanténba helyezett embereket” – fogalmazott. „Motelszerű épületekben gondolkodunk, ahol két hetet humánusan el lehet tölteni” – tette hozzá. Az országos tisztifőorvos kérdésre válaszolva elmondta, „ha valaki lázas, tüneteket mutat és korábban járványos területen járt akkor hívja fel a háziorvosát, de semmiképpen se keresse fel a rendelőket, vagy a sürgősségi osztályokat”. Hozzátette: „a vírus örökítőanyagának két génjének kimutatása szükséges a diagnózishoz, amit nem lehet gyorsteszttel kimutatni”.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a Mandiner kérdésére válaszolva elmondta,

a WHO-nak is nagy fejtörést okoz, próbálják felvedni, hogy milyen módon történt Észak-Olaszországbana koronavírus bevitele.

Mint ismert, az olasz esetek között vannak, akik nem is láttak kínai fertőzöttet, kérdéses tehát, hogy hogyan betegedhettek meg. Mint Müller hangsúlyozta: sajnos nem minden esetben sikerült megtalálni az olasz vírusforrást.

Lapunk kérdésére, miszerint mennyire felkészültek a háziorvosok, és Kásler miniszter délelőtti sajtótájékoztatón említett felkészítő e-maileken kívül kaptak-e, illetve kapnak-e más felkészítést is, Müller Cecília azt válaszolta, tudomása szerint a magyar orvosokhoz eljutottak az esetdeffiníciók.

Annak kapcsán, hogy változott-e a vírus okozta mortalitás, Szlávik azt válaszolta, a betegség halálozási aránya 2-3 százalék, továbbra is az idősek és a más betegségben is érintettek vannak veszélyben.

Cikkünk frissül.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2020. február 26. 17:25
A Portfolio már tolja is a fost. Kíváncsi vagyok mikor derül ki, hogy csúsztattak :)))) https://index.hu/belfold/2020/02/26/debreceni_repter_lazmeres_hiba_koronavirus/
Arimaspa
2020. február 26. 17:06
Hápciii...
még fokozza
2020. február 26. 16:50
Az egészségügyi minisztérium azt kéri, hogy a betegek vigyenek magukkal a kórházba kötszert és WC papírt.
Kriszta67
2020. február 26. 16:13
Ajaj, ezt nem ide szántam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!