Lecserélik a Hadtörténeti Múzeum előtti harckocsit

2020. február 26. 14:48

A T-34-es helyére egy PT-76 típusú úszó harckocsi érkezik.

2020. február 26. 14:48

Átmenetileg lecserélik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtt álló T-34-es harckocsit – tájékoztatta az intézmény szerdán az MTI-t. A tank másfél éve látható a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum bejáratánál, a Kapisztrán téren. A harckocsi felújításra szorul, ezért a Magyar Honvédség Katonai Közlekedési Központjának és a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandárának szakemberei csütörtökre virradó éjjel elszállítják.

A harckocsi „távolléte alatt nemcsak megszépül, de egyes hiányzó elemei is a helyükre kerülnek” – áll a közleményben. A T-34-es helyére egy PT-76 típusú úszó harckocsi érkezik ugyanaznap este. Ezt a könnyű páncélost eredetileg a szovjet Vörös Hadsereg és a Tengerészgyalogság részére fejlesztették ki. A szovjet haderő 1952-ban rendszeresítette, majd a Varsói Szerződés tagállamai is hadrendbe állították. A Magyar Néphadseregben közel száz példányt alkalmaztak, elsősorban a felderítő alakulatok alkalmazták. Az úszó harckocsit éles körülmények között is bevetették, például 1968-ban a csehszlovákiai megszállás során. A típust 1983-ban vonták ki a hadrendből.

(MTI)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dr.ótos
2020. február 27. 10:01
Hadik
gonterl
2020. február 27. 08:06
Azt hiszem, hogy a múzeumok nem arra valók, hogy a nemzeti régiségeket megmutassák, hanem az emberi tevékenység fejlődését tegyék láthatóvá! A nemzeti eredmények fejlődését leginkább a szakosodott gyűjtemények mutatják be. Feltételezem, hogy a honvédségnek van ilyen gyűjteménye.
alex44
2020. február 26. 20:53
azzal vajon mi lett amit 2006-ban behörrentettek az utcán?
Senki Alfonz
2020. február 26. 16:44
A csere nem azért lesz, nehogy valaki megint beindítsa a zsebében hozott két akkumulátorral, mint annak idején Gyurcsótány alatt??? Egyébként illene mellé tenni egy Királytigrist is, hogy egész nap beszélgethessenek a háborús emlékeikből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!