NNK: Maradjon otthon és hívja fel az orvost, aki fertőzöttnek hiszi magát!

2020. március 02. 16:54

A járványügyi helyzet folyamatos változása miatt hétfőn ismét módosította a korábban kiadott eljárásrendet az országos tisztifőorvos.

2020. március 02. 16:54

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azt kéri, hogy mindenki, aki önmagát fertőzöttnek tekinti, maradjon otthon és telefonon hívja háziorvosát vagy a központi háziorvosi ügyeletet. Az NNK hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a járványügyi helyzet folyamatos változása miatt hétfőn ismét módosította a korábban kiadott eljárásrendet az országos tisztifőorvos. Tekintettel a nemzetközi tapasztalatokra, amelyek szerint indokolt az egészségügyi dolgozók fokozott védelme, az új szabályozás nemcsak a (potenciális) beteget, hanem az alapellátó orvost is védi, valamint biztosítja, hogy az általános betegellátás se sérüljön.

Az eljárásrend ezért egyebek mellett arra helyezi a hangsúlyt, hogy a háziorvos és a koronavírus-megbetegedés szempontjából gyanús páciens fizikailag ne találkozzon. A lehetséges fertőzöttségre gyanús páciens kikérdezése az eljárásrend mellékleteként rendelkezésre bocsátott kérdéssor, úgynevezett csekklista szerint történik. Amennyiben a kikérdezés során a háziorvos koronagyanúsnak ítéli a pácienst, az Országos Mentőszolgálattól az erre a célra biztosított telefonszámon kéri az illető szállítását a területileg illetékes fertőzőosztályra. Ott eldöntik, hogy Szent László kórházba kell e vinni – áll az NNK közleményében.

(MTI)
 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2020. március 02. 17:36
Hipohonderek ez a ti időtök, lehet fárasztani az eüt.
holder
2020. március 02. 17:01
És mindenki tájékozódjon a kormány hivatalos koronavirus.gov.hu oldalán ! Másfél hete működik. Úgy, ahogy kell. Sehogy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!