A háztartások mindössze felének van 2 hónapra tartaléka

2020. augusztus 11. 13:22

A munkavállalók 10 százaléka vesztette el a munkáját, 8 százaléka csak részmunkaidőben dolgozhat, 11 százaléka több feladatot kénytelen végezni a leépítések miatt.

2020. augusztus 11. 13:22

A magyar munkavállalók mindössze felének van 2 hónapra elegendő tartaléka, míg a mostanában munka nélkül maradtak átlagosan 3 hónapra tartalékoltak be -– derül ki a BNP Paribas Cardif és a Medián kedden közölt felméréséből. Az anyagi tartalékok jelentőségét azért emelték ki, mert a munkavállalók csaknem harmadát érintette a járványhoz kapcsolódó valamilyen típusú jövedelemcsökkenés. A visszajelzések szerint 10 százalék vesztette el a munkáját, 8 százalék csak részmunkaidőben dolgozhat, 11 százalék több feladatot kénytelen végezni a leépítések miatt, és a legkedvezőbb helyzetűek is legfeljebb 5 hónapot vészelnének át bevétel nélkül – írták.

Mindezek következtében felértékelődik a külső segítség igénybevételének lehetősége. Erre a nehezebben átvészelhető időszakokban az emberek 57 százaléka számíthat, elsősorban a családjától. Hitelfedezeti, vagy jövedelembiztosítása 17 százaléknak van. A tavalyi májushoz képest az ideiben munkanélküliség miatt megduplázódott a kárbejelentések száma, a harmadik negyedévben pedig akár a négyszeresére is nőhet – mondta a közlemény szerint Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif magyarországi vezérigazgatója.

A BNP Paribas Cardif biztosító a Mediánnal közösen 2014 óta készíti el a munkaerőpiaci felmérést 1200 fő személyes megkérdezésével. A minta életkor, nem, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentálja a felnőtt magyar népességet - olvasható a közleményben.

(MTI)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. augusztus 11. 19:18
Ahogy nézem az üzletek forgalmá,t valami nem stimmel! Ennyi vásárlót és ennyit vásárlót nem láttam húsz év távlatában!! Az újságok meg tele vannak álláshirdetéssel!! Melyik időszakra vonatkozik ez a felmérés? Mert azt nem közlik!!
zakar zoltán béla
2020. augusztus 11. 15:36
medián-nem igaz!
pollip
2020. augusztus 11. 14:57
Azt mondják, 450000 ember lett munkanélküli. Ezt nem hiszem el. Tovább nem is olvastam.
nyugalom
2020. augusztus 11. 14:39
tetszettek volna betartani a szabalyokat,nem kamuvirusozni! Mi is van a szomszedoknal? Hatrebb az agarakkal, kritikakkal, fals statisztikakkal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!