Megújul a kaposvári székesegyház

2020. október 14. 14:56

A kormány három részletben 2,1 milliárd forintot biztosít a 2022 tavaszáig tartó beruházásra – közölte Soltész Miklós.

2020. október 14. 14:56

Megújul a Nagyboldogasszony-székesegyház Kaposváron, a kormány három részletben 2,1 milliárd forintot biztosít a 2022 tavaszáig tartó beruházásra – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán. Soltész Miklós az építkezés helyszínén tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta: egyre inkább felértékelődik az egyházak értékteremtő, értékmegőrző, kultúrateremtő, kultúramegőrző, közösségteremtő és közösségmegőrző szerepe, mert „olyan világban élünk, amikor látható, hogyan próbálják mindezt lerombolni, hogyan próbálják a gyermekeink értékrendjét kitalált, a teremtett világtól távol eső ideológiákkal megváltoztatni”.

Kitért arra: az egyházak a kommunizmus és az azt követő húsz év alatt „kénytelenek voltak elszenvedni”, hogy épületeik romosak, „lepusztultak”, de 2010 óta a magyar kormány kiemelten fontos feladatának tekinti, hogy ezen változtasson. Az elmúlt egy évtizedben sikerült felújítani a székesegyházak, a református templomok, zsidó felekezetek zsinagógáinak, imaházainak nagy részét – jelezte. Rámutatott, hogy e fejlesztések sorába illeszkedik a kaposvári székesegyház rekonstrukciója is, amely nemcsak hitéleti és városképi, hanem foglalkoztatási szempontból is jelentős, hiszen számos embernek ad munkát.

Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: a Nagyboldogasszony-székesegyház a somogyi megyeszékhely szimbóluma, ahol sok ezer gyermeket kereszteltek meg, sok ezren kötöttek házasságot. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a városban és környékén több templomot, egyházi fenntartású iskolát újítottak fel az elmúlt években, illetve terveznek felújítani a közeljövőben.

Mohay Gábor, a Kaposvári Egyházmegye főépítésze az 1886-ban neoromán stílusban épült székesegyház rekonstrukciójáról elmondta: a kivitelezés magában foglalja a tetőcserét, a homlokzat festését, az ablakok védőüvegezését. Belül lecserélik a padlóburkolatot, modernizálják a fűtést, az elektromos hálózatot és a fénytechnikát, bővítik a szentélyt, felújítják az orgonát, a padokat és restaurálják a freskókat – tette hozzá.

(MTI)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kaczor Király
2020. október 15. 09:25
Remélem, hogy a templombelsőt érintően valóban restauráció lesz és nem a modernizálás, nem úgy ahogy Győrött történt. Ott sikerült egy gyönyörű templomot szétbarmolni.
Knerten
2020. október 15. 08:43
'22-ben az forog kockán, hogy folytatódhat az építkezés, vagy újrakezdődik a rombolás. Ezt kellene világossá tenni.
Knerten
2020. október 15. 08:42
Többet kéne foglalkozni azzal, hogy hogyan építette újjá a Fidesz 10 év alatt romjaiból az országot, és kevesebbet az ellenzék lejáratásával. Ez a Mandinerre is vonatkozik.
Senki Alfonz
2020. október 14. 23:41
A besúgó Szita Károly is örül, hiszen így is tapossák neki az utat a bűnbocsánat felé!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!