Lesz háziorvosi béremelés, csak a részleteket kell még tisztázni

2020. november 27. 13:55

Januártól 72 milliárd forinttal bővíti a kormány a 140 milliárdos háziorvosi kasszát, úgy, hogy információink szerint vélhetően nem köti egyéb követelményhez a forráselosztást. Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak.

2020. november 27. 13:55
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

„Mindenképpen előremutató, hogy a 140 milliárdos háziorvosi kasszát 72 milliárd forinttal tervezi bővíteni a kormány, üdvözöljük a döntést” – reagált lapunknak Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója az alapellátásban dolgozók béremelésről szóló, szerdán megjelent kormányhatározatra. Rámutatott ugyanakkor, hogy ez az összeg a praxisok finanszírozásának bővítését szolgálja, azt, hogy ebből milyen módon lesz a praxisokból fizethető bérek garanciája, még a jövő héten egyeztetik. Mint hangsúlyozta, „annyit tudunk, hogy a háziorvosi kasszát emelik 72 milliárddal, egyelőre senki számára nem ismert, hogy ebből az összegből milyen módon lesznek kifizethetőek a praxisban dolgozó szakembereknek a bérei, ez derül ki a jövő héten”. Békássy annyit elmondott még, hogy csütörtökön is folyamatosan egyeztettek az államtitkársággal, ám erről részleteket nem árult el. 

Feltételes módok

Kérdésünkre, milyen feltételekhez köti a kormány a béremelést, és a kormányhatározat vonatkozó pontja jelentheti-e azt, hogy a növekményt csak praxisközösségi együttműködésben szerepet vállaló kollégák számára biztosítanák, azt válaszolta, hogy semmiképpen. Hiszen a praxisközösségek jogi keretrendszerének határideje a kormányhatározat szerint 2021. december 31., míg a forrásbevonásra 2021. január 1-től kerül sor. Hozzáfűzte, ebből, illetve az egészségpolitikai szereplőkkel folytatott egyeztetésekből arra a következtetésre jutottak, hogy

a forráselosztás nem lesz hozzárendelve semmiféle egyéb „praxisközösséges” együttműködéshez. 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy e forma jogi keretrendszerének kidolgozása már régi igény a szakma részéről. A praxisközösség fogalma ugyanis a 2015-ös alapellátási törvényben is megjelenik, ám jelenleg is hiányzik a működési feltételeket rögzítő végrehajtási rendelet. A praxisközösségek mindenesetre nagyon hasznosak, ezekbe az alapellátási egységekbe ugyanis több, különböző szakterületben elmélyülő orvos tömörül. Együtt pedig – mint Békássy fogalmaz – „meghatározó jelentőségű többletszolgáltatásokat tudnak nyújtani a praxisokhoz tartozó betegek részére”.

Nem is beszélve arról, hogy – ha a jogi keretrendszer ennek megfelel majd – az alapellátásban megjelenhetnek olyan szolgáltatások, amik eddig csak a szakrendelői szinten voltak hozzáférhetőek. Vagyis a beteg a lakóhelyéhez közel, olcsóbb ellátási szinten fogja tudni igénybe venni ezeket. Ami azt is jelenti, hogy

növekszik az egész alapellátás a szolgáltatási portfóliója.

Például, ha egy praxisközösségben dietetikust is alkalmaznak, akkor sokkal egyszerűbbé válik a praxishoz tartozó cukorbetegek kezelése.

Hogy mennyi az annyi?

Mivel a részletszabályok egyeztetése folyamatban van, így nem tudni, pontosan mennyivel többet vihetnek majd haza a háziorvosok és szakdolgozóik már 2021. januárjától. Az ágazat vezetésének benyújtott szakmai koncepcióban szereplő, a háziorvosokat illető összegek megegyeznek az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvény mellékletében szereplő bértábla szerinti összegekkel. Míg a szakdolgozók számára kívántak pedig a szakdolgozói bértábla szerintivel.

Békássy hangsúlyozta, az ő elképzeléseik szerint is magasabb összegű bér illeti meg a nyugdíjas korú kollégákat, így az előzetes szakmai anyagokban életkor szerint határozták meg a bértömegeket. Önmagában előremutató, hogy a 140 milliárdos kasszát 72 milliárddal megnöveli a kormány, de a teljes sikerhez valószínűleg még többre lesz szükség, jegyezte meg. Szerinte a kórházi dolgozók béremeléséhez hasonló módon, több lépcsőben kell megtenni a háziorvosok béremelését, amiből pedig az következik, hogy

Kiemeli ugyanakkor, hogy természetesen a mostani bővülést is megelégedettséggel fogadja a szakma.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. november 27. 19:18
Orvosbérek, hálapénz. A lényeg: http://egyvilag.hu/index.shtml#orvosberek
somatic335 - Legyetek bátorak
2020. november 27. 18:58
Tökmindegy amihez a Fidesz hozzáér az szarrá válik.
Vakfolt
2020. november 27. 18:46
Ez is azért van, mert az Orbán meg a strófmanjai lopnak, és szétlopták az országot. De szar lehet libernyáknak lenni. Nem tudatlanok, hanem csak egy csomó hazugságot tudnak.
Szerintem
2020. november 27. 18:34
Ha jön a moslékkormány, azok majd visszaveszik. A maradékra meg az adót a 15-ről 40%-ra felviszik. Ahogy szokták, ha kormányon voltak, mindig is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!