Januártól háziorvostani szakvizsga nélkül is betölthető a praxis

2020. december 29. 08:30

Ez nem vonatkozik a házi gyermekorvosi feladatok ellátására.

2020. december 29. 08:30
null

Egy 2021 januárjában hatályba lépő rendeletmódosítás szerint a jövőben olyan orvos is elláthat háziorvosi tevékenységet, akinek még nincs meg ehhez a szakképesítése, de van más szakvizsgája – olvasható a Világgazdaság hétfői számában. A cikk szerint egyebek közt aneszteziológiai és intenzív terápiás, belgyógyászati, foglalkozás-orvostani, gasztroenterológiai, kardiológiai, esetleg urológiai, sebészeti vagy reumatológiai szakvizsgával is betölthető háziorvosi praxis az önkormányzattal szerződve. Ugyanez viszont nem vonatkozik a házi gyermekorvosi feladatok ellátására, ott csak olyan orvos rendelhet, akinek ehhez megvan a képesítése.

Decemberben 844 üresen álló praxis volt Magyarországon: 571 háziorvosi és 273 fogorvosi praxisban nem rendelt orvos - írta a lap a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adataira hivatkozva. Ezekben helyettesítéssel oldják meg a betegellátást. A legrosszabb helyzetben a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők vannak, ahol 67 háziorvosi és 15 alapellátó fogorvosi praxis áll üresen.

(MTI)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2020. december 29. 13:43
Időszerű, jó döntés volt. Különösen a hatalmas béremelések közeppette bejelentenie. Lesz mindenütt,akár fiatal körorvos is!
diós guba
2020. december 29. 13:07
A hetvenes évektől fokozatosan csökkent, a társadalmi morál csökenésével párhuzamosan, az orvosok, tanárok, rendőrök és egyéb nadrágos emberek megbecsülése,presztizse. A mi háziorvosainknak nem egy svájci hegyifaluban kell rendelnie, hanem...tudjuk hogy hol.Ezt pénzzel nehéz korrigálni. Azt lehetne csinálni, hogy rendelésre egy kommandóval kéne kiszállni, a várakozók felét meggyógyítani, a másik felét meg végig verni, hogy beszarjon.
zsoltkom2
2020. december 29. 12:31
"háziorvostani szakvizsga nélkül is betölthető a praxis" Jó, de ez beismerése, hogy nincs orvos. Eddig meg azt mesélték, hogy amikor kell rendelkezésre áll... a hazudós keresztény konzervatív hét szentségit neki!! Nem véletlenül lehet őket seggszájúaknak nevezni. A család éve helyett most már orvost, de azonnal évet kell indítani. Legyen ennek is a védnöke Novák Katalin egyessel kezdődő, nőigázó és A5-ös méretű papírral ablaküveg tisztító alibi háziférfi (már úgy néz ki, mint Winnetou... elég jóképű...). Biztos sikeres lesz az orvos populáció. Csak ígérni kell, hogy akár 40 milliót is ingyenbe kapnak az orvoskodásra vállalkozók. Ha szabad javasolnom, addig a honvédállományt kellene orvosnak használni... de kizárólag a 2/3 fideszesek kezelésére.
jánosbácsi
2020. december 29. 11:19
Dr Orbán megígérte, hogy minden fideszest meggyógyít. Nem a futballistáknak kellene milliós fizetéseket adni . Mindjárt lenne elegendő orvos. Csak egy példa arra, hogy Orbán Viktor nem váló miniszterelnök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!