Betöltetlen praxisok, fejnehéz korfa – enyhíteni kezdenek a háziorvosok terhein

2021. január 12. 07:10

Több ponton változtak januártól a háziorvosokkal kapcsolatos rendelkezések. A másra szakosodott orvosoknak ugyan továbbra is szükségük van háziorvosi szakvizsgára, de eltöröltek egy, a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint teljesen felesleges szabályt.

2021. január 12. 07:10
null
Konopás Noémi
Konopás Noémi

Januártól nem kell háziorvosi szakvizsga ahhoz, hogy egy másra szakosodott orvos is praktizálhasson háziorvosként – jelent meg számos sajtóorgánumban a hír december végén. Csakhogy ez így nem fedi a teljes igazságot – mondja lapunknak Békássy Szabolcs háziorvostan, foglalkozás-orvostan szakorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója. Mint rámutat, a hatályban lévő jogszabályok

továbbra is a háziorvostan-szakképesítés meglétét írják elő

a háziorvosi tevékenység folyamatos gyakorlásának feltételéül. Méghozzá olyan módon, hogy érvényben marad az a korábbi passzus, ami azokat az egyéb szakképesítéssel rendelkező szakorvosokat, akik úgy döntöttek, hogy hosszú távon háziorvosi tevékenységet szeretnének folytatni, arra kötelezte, hogy a kezdéstől számított öt éven belül háziorvostanból is szakképesítést szerezzenek. 

Marad tehát az erre vonatkozó kötelezettség, annyi változással, hogy – egyes szakképesítések esetében –

könnyítik a rendszerbe lépés adminisztratív terheit.

A korábbi jogszabály ugyanis felsorolt 31 szakképesítést, amelyek esetében szükség volt arra, hogy az önkormányzat területi ellátási érdeket igazoljon, a leendő háziorvos pedig vállalta, hogy öt éven belül szakképesítést szerez. A 2021. januártól hatályban lévő módosítás ebből a 31 szakképesítésből kiemelt 15, jellemzően olyan szakterületet, aminek az úgynevezett képzési curriculuma nagyon hasonló a háziorvostanhoz, és azt mondta, ezeknél nincs szükség területi ellátási érdek igazolására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a belgyógyász szakvizsgával rendelkező orvos megállapodhat az idős háziorvos-kollégájával, hogy átveszi tőle a praxisát, anélkül, hogy ellátási területi érdekből történne a belépése. Békássy szerint egyébként az említett igazolás teljesen felesleges lépcső volt az eljárásban, ami csak lassította a folyamatot.

Vonzóbbá teszik a háziorvosi hivatást

Békássy szerint ez rendben is van így, mint mondja, nem hiába értékelte a szakma két évtizeddel korábban nagy eredményként a háziorvostan szakorvosképzés elindulását: a specifikus képzési követelményeknek hála a jelölteket olyan tudással ruházták fel, ami elengedhetetlen a háziorvoslás magas szakmai színvonalú végzéséhez. Hangsúlyozza, „egyértelmű kormányzati szándék” nemcsak a háziorvostan-képzés további erősítése, hanem a háziorvostani szakképesítésre építhető jogosultságok bővítése is. Nem titkolt kormányzati cél, hogy a háziorvosok a jövőben szélesebb körű ellátást nyújthassanak a pácienseik részére. Ezzel várhatóan nemcsak a betegelégedettségi mutatók fognak emelkedni, de

vonzóbbá válik majd orvosi körökben a háziorvosi hivatás is.

A háziorvoslás szempontjából szintén fontos változás, hogy idén januártól – ugyan nem önálló intézményként, de az Országos Kórház Főigazgatóság szervezeti keretei között – a szakellátási igazgatóság mellett létrejött az Alapellátási Igazgatóság is. Békássy ezt nagy eredménynek értékeli, főleg annak fényében, hogy sokáig a járóbetegellátás alá szerették volna sorolni az alapellátást, ez pedig nemcsak szakmai, de módszertani szempontból is visszalépést jelentett volna a háziorvoslás jövője szempontjából. 

Betöltetlen praxisok, fejnehéz korfa

A szakma nemcsak a betöltetlen praxisok problémájával küzd – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint az alapellátási praxisok közül 800 betöltetlen, ebből pedig 571 háziorvosi praxis –, de a háziorvosok vállát a fejnehéz korfa is nyomja: 43 százalékuk hatvan év felett praktizál. Békássy szerint ezért égbekiáltóan fontos az utánpótlás megfelelő biztosítása, „melynek egyik alapvető feltétele a családorvosi hivatás szupervonzóvá tétele”. Ehhez pedig, bármilyen szakmáról is legyen szó, elengedhetetlen az életpályamodell, a kiszámíthatóság és az anyagi ösztönzők.

A családorvoslás esetében Békássy szerint azonban ennél „egy kicsit többre is van szükség”. Mint mondja, „minden praxisban meg kell teremteni azokat az infrastrukturális feltételeket, meg kell adni a kollégáknak azokat a jogosítványokat, hatásköröket, melyek birtokában a hivatásuknak megfelelő munkát végezhetnek”

Ami az anyagi feltételek javítását illeti, Békássy szerint egyértelmű a kormányzati szándék, amit az alapellátásban dolgozók béremelésről szóló, november végén megjelent kormányhatározat is alátámaszt. Nevezetesen:

januártól 72 milliárd forinttal bővíti a kormány a 140 milliárdos háziorvosi kasszát.

Békássy ezzel kapcsolatosan elmondja, már csak a kifizetés technikai részleteit tartalmazó jogszabály várat magára. Reményeik szerint pedig az Alapellátási Igazgatóság be tudja tölteni azt a szerepkört, amely mentén egy szervezett szakmai fejlődés is megindulhat a háziorvosi praxisokban.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tomtam
2021. január 12. 16:11
Az emelt finanszírozás sem fogja megoldani az alapellátásban az orvoshiányt. Az alapvető probléma a szakma megbecsültségének és a támogató szakmai közösségnek a hiánya. Ez utóbbi egyszerre kontrollál és támogat a szakmai úton, ami végül pl. osztályvezető főorvosi státuszig vezethet, esetleg magasabbra. A körorvosi pálya nem vezet sehová. A rendszerváltás után felbukkant próbálkozások a meglévő általános orvosi szakvizsga helyett vezették be a házi- illetve családorvosi képessítést, ami ugyanaz, csak harminc év alatt nem sikerült eldönteni, mi legyen a végleges elnevezés. Felesleges lépés volt, mert az általános orvosi képesítés a hagyományos "medicus universalis" fogalomnak megfelelt, és a korszerű igényeknek megfelelően u.n. betegmenedzseléssé lehetett volna bővíteni azzal a céllal, hogy legyen valaki, aki az eü. dzsungelben botladozó betegnek segít az eligazodásban. Egy olyan szakember a betegségek világában, mint pl. az ügyvéd a jogban. Ehhez olyan ismeretek kellenek, amelyeket más szakmák képviselői nem biztos, hogy tudnak, mert nem ezzel foglalkoznak. Ez adhatott volna rangot a modern körorvosnak, sokan így is tesznek megnevezés nélkül is. Egyelőre a beteg, ahogy az egyik kommentelő írta, évtizedek óta ugyanazt tapasztalja akkor is, ha máshogy nevezik. Hogy mi lesz a jövőben, nem tudni. Az emlegetett praxisközösségről annyit, hogy majd meglátjuk.
Rasdi
2021. január 12. 13:21
A háziorvosi tevékenységben az is problémát jelenthet a háziorvosok kettős funkciója. Egyrészt a betegek gyógyítása, másrészt a nem elhanyagolható hatósági funkciójuk. Gondolok itt olyanra, mint a jogosítványokhoz szükséges eü.alkalmassági igazolás. Ugyanígy problémának értékelem szervezési szempontból a jogállásukat. Alapvetően a háziorvosi praxisok magánvállalkozások. Az eszközállományuk a vállalkozás tulajdona, az asszisztensnők a vállalkozás alkalmazottai. (Az én háziorvosom pl. Bt. formájában dolgozik.) Alaphelyzetben a tevékenységéért kártyapénz formájában az Eü. Pénztár (egyszerűsítve TB) számláz, egyes dolgokért, pl. a hatósági, jogsi kérdésben az érdekelt kérelmező felé. Viszont ez a kártyapénz konstrukció hatalmas különbségeket generál az egyes, alapvetően területi körzeteken alapuló praxisok között. Itt nem a praxisok különböző szociális összetételére gondolok, ami szintén jelentős lehet, de az alapvetően azonos mértékű egyéni kártyapénzek következtében (azonos darabszámú kártya azonos bevétel) nem mindegy, az adott praxis tanyavilágban vagy 10 emeletes épületekből álló lakótelepen van-e. Nem vagyok szakmabeli, és nincs konkrét adatom, de erősen feltételezem, hogy a fenti gondolatmenetem erősen tükröződhet a betöltetlen praxisok területi megoszlásában.
balbako_
2021. január 12. 09:16
Ezt a hálózatot a Fidesz hozta létre és ragyogóan működik.
Mich
2021. január 12. 08:17
Ma melyik (lelki) mundért öltöd magadra? A nyilast vagy az ávóst...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!