Bán Mór: Botor lépés lenne kihagyni az irodalmi Kánonból Jókait

2021. február 23. 07:00

Jókai, sem más szerzők nem láthatták előre, hogy 2021-ben Tóth Krisztina milyen blőd szempontok alapján szeretne rostálni a műveik között – mondta az író.

2021. február 23. 07:00
null

Begyűrűzött hozzánk is a cancel culture, amely eltörölni és kiiktatni akar bizonyos kulturális termékeket. Ennek már láttuk az áldozatait a nyugati kultúrában, várható volt,

hogy a hasonszőrű gondolkodók idehaza is meg fogják kezdeni „áldásos” tevékenységüket

– mondta Bán Mór.

Nyilvánvalóan minden író csak és kizárólagosan a maga korának normái szerint tud írni, és attó nagy eltérést nem tud mutatni, mégha figyelhetünk is meg sajátosságokat.

„Mindent egy szűk kisebbségi elmélet prizmáján keresztül átfesteni, számonkérni –

Épp elég baj, hogy nyugaton sorra esik az ilyesfajta agresszív gondolkodásmód áldozatául egy sor klasszikus, idehaza meglennénk hasonló irodalmi inkvizítorok nélkül is” – tette hozzá az író.

(Címlapkép: A Nagy Mesélő", Jókai Mór. Fotó: Jászai Csaba)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cséfy
2021. február 23. 23:59
--
Pierre
2021. február 23. 11:13
"szűk kisebbség" - nők
rollotomasi
2021. február 23. 10:13
Elnézést szeretnék kérni Jókai Mórtól és Szabó Magdától a generációm nevében, hogy ilyen tóthkriszta félék ebben a nexusban egyáltalán megemlíthették őket ahelyett, hogy minden nap elnézést kérnének azért, hogy a hozzájuk hasonló költő és írógéniuszok által kitaposott ösvényre rálépnek a koszos lábukkal. Ugyanitt értetlenségemnek is szeretnék hangot adni, amiért a független kultúrforradalmárok és a komplett magyar ellenzék nem hördült fel azonnal, mint a Buziország mindenkié kultúrszenny esetében, és nem rohanták meg azonnal a könyvesboltokat, hogy felvásárolják az elfekvő Szabó Magda és Jókai készletet.
Búvár Kund
2021. február 23. 09:43
Már nem emlékszem hanyadik osztályban volt kötelező vagy ajánlott az aranyember, de az tuti a kötelező olvasmányok ösdzetételét, át kellene alakítani. De nem ideológiai alapon, hanem úgy, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást, és ne megutálják! Mert valljuk be őszintén, egy 10-18 éves gyerek, nem a Pál utcai fiúk, vagy a Légy jó miatt fog megszeretni olvasni. Általános iskolában , inkább Fekete Istvánnal, Csukás Istvánnal, esetleg Gárdonyi Láthatatlan embrével indítanék. Az Egri, szuper könyv, de a gyerkőcöket már a vastagsága is eriasztja.. Én Jókait utáltam ebben a korban, pedig szerettem olvasni.. Jókaihoz meg kell érni pláne az Arsnyemberhez...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!