A járvány alatt különösen fontos a testmozgás, állítja az orvosi egyetem

2021. május 06. 09:38

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete azt vizsgálja, miként lehetne rávenni az embereket arra, hogy többet sportoljanak.

2021. május 06. 09:38
null

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete a járványhelyzet miatt megváltozott fizikai aktivitás egészségre gyakorolt hatásáról indított kutatást, ennek keretében május 15-ig ki lehet tölteni egy kérdőívet is – számol be a Semmelweis.hu.

Köztudott, hogy a testmozgásnak, a sportnak kifejezetten jótékony hatása van az egészségre, hatásos módszer a szorongás, a depresszió, a krónikus stressz ellen. A koronavírus miatti járványügyi intézkedések következtében csökkent az emberek fizikai aktivitása, ezzel párhuzamosan növekedett az üléssel töltött idő.  A karantén alatt növekedhet a krónikus stressz mértéke, amely az immunrendszer működését befolyásolja, így nőhet a megfertőződés esélye is. A csökkenő sportolási lehetőségek ellenére fenn kell tartani a fizikai aktivitást, hogy ki lehessen védeni a negatív mentális következményeket.

A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet kutatócsoportjának célja, hogy átfogóan vizsgálja a fizikai aktivitásban bekövetkezett változások mentális egészséggel való összefüggéseit. Elsősorban azt szeretnék megtudni, hogy a járvány okozta krízishelyzetben hogyan lehetne rávenni az embereket a több sportra, illetve, hogy az érzelmi, pszichés jóllét milyen összefüggést mutat a testmozgással, a sportolási szokások változásával.

Fotónk illusztráció: Kocogó emberek egy londoni parkban 2020. március 26-án. MTI/EPA/Andy Rain

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. május 06. 11:55
De ne legyen divat, mert az már boolvaáry világ!
urga
2021. május 06. 11:55
Ezen az oldalon található a kérdőív elérhetősége, ha valakit érdekel: https://semmelweis.hu/hirek/2021/05/06/covid19-a-fizikai-aktivitas-es-a-jarvany-mentalis-hatasainak-vizsgalata-a-magatartastudomanyi-intezetben/
NotaBene
2021. május 06. 10:44
Érdemes vizsgálni, hogy covid járvány ideje alatt bevezetett korlátozásoknak milyen a hatása. Pl. a parkok, játszóterek bezárása, kirándulások akadályozása valószínűleg, több kárt okozott, mint amennyi hasznot hozott. A betegségtől való félelemben a "maragyj otthon" szlogen alapján sokan az "otthon rettegéssel" sokat ártottak maguknak, sokat tettek az immunrendszerük legyengítéséért. Érdemes a tanulságokat levonni.
Gullwing
2021. május 06. 10:35
Ha kivonjuk a rendszerből a lierálnácikat a gyíkválú buzi, illetve annak tetszők selejteket, már nem is olyan rossz a helyzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!