Dobrev Klára az InfoRádióban: Orbán a politikai hatalma segítségével csinált a saját családjából milliárdosokat

2021. szeptember 10. 13:09

A DK miniszterelnök-jelöltje azt mondta, az ő élete nyitott könyv, már tüzetesen átvizsgálták, kisorsol egy csíkos napernyőt azok között, akik még új információt tudnak nyilvánosságra hozni róla.

2021. szeptember 10. 13:09
null

Az előválasztáson a jelölt programja, személye, előélete és a jelölő szervezet milyensége, minősége, ereje is fontos szempont lesz a szavazók számára – jelentette ki Dobrev Klára az InfoRádió Aréna című műsorában. A DK miniszterelnök-jelöltje elmondta, az ellenzéki választók minden információt megkapnak, hogy jól dönthessenek, és annak örülne, hogy ha az országgyűlési választáson is ez lenne a helyzet, és akkor is lehetne vitázni, mint majd a közeljövőben.

Az európai parlamenti képviselő ezeken a vitákon azt fogja elmagyarázni, hogy az Orbán-kormányt le fogják tudni győzni, hiszen az országjárása során érzi, látja, hogy az emberek kormányváltást szeretnének, s ez meg is valósítható az összeszerveződött ellenzéknek köszönhetően. 

Szerinte a hatalom kizárólagos birtoklására törekszik a Fidesz

De – közölte – nem egy szimpla kormányválást akarnak, hanem azt, hogy leváltsák Orbán rendszerét, amelyet az elmúlt 11 év alatt alkotmányellenesen felépített. Ezért olyan miniszterelnökre van szükség szerinte, akinek nem remeg a térde, hiszen kemény döntéseket kell meghoznia és megvan hozzá a szaktudása.

Kérdésre válaszolva azt mondta Dobrev, azért tartja alkotmányellenesnek a jelenlegi rendszer felépítését, mert a Fidesz arra törekszik, hogy a hatalmat kizárólagosan birtokolja, s ettől független, hogy a jogszabályt milyen formában hozta meg.

Magyarországon most nincs jogállam, nem alkotmányos demokráciában élünk

– véli. Nagyon reméli, hogy jövő áprilisban a választáson az lesz a népakarat, hogy a Fidesz-kormányt leváltsák. De a Fidesz mindent elkövet annak érdekében, hogy az új kormány ne tudja a nép akaratát közjogi formába önteni, azaz ne tudjon kormányozni. Ez önmagában is alkotmányellenes – állítja a DK-s politikus.

Az intézmények meg tudják akadályozni az új kormány munkáját

Dobrev azt mondta, a Fidesz nem egyszerűen lop, visz el minden mozdíthatót, hanem nagyon tudatosan készül arra, hogy egy esetleges vereség után hogyan tud pár hónap után visszajönni. Példaként említette az autópályák 35 éves koncesszióba adását, a kaszinókoncessziót, a távközlésben is azon gondolkodnak – jelentette ki –, hogy 35 éves koncessziót adjanak, s szóba hozta még a hulladékgazdálkodást és az egyetemeket.

A miniszterelnök-jelölt szerint

az Alkotmánybíróság, a Kúria, a legfőbb ügyészség, a médiahatóság, a Költségvetési Tanács

– és még hosszan sorolhatná az intézményeket – működése is demokráciaellenes. Olyan rendszert alakított ki Orbán – fogalmazott –, hogy az ő fideszes pártkáderei gyakorlatilag leválthatatlanok, másfelől pedig olyan jogosítványokat adtak nekik, hogy meg tudják akadályozni az új kormány munkáját. A Költségvetési Tanács például a költségvetés módosítását is meg tudja gátolni.

Ez a probléma pedig úgy oldható meg – jelentette ki a poliikus –, hogy a következő parlamentnek ki kell nyilvánítania, hogy az Alaptörvény alkotmányellenes, akár egyszerű többséggel is. Attól, hogy egy törvény formailag szabályos, nem lehet eltekinteni a tartalmától, ezért egyszerű többséggel is lehet kétharmados jogszabályokat módosítani – mondta.

Orbán családja és oligarchái gazdagodnak

Az Orbán-kormánynak a mindent a hatalom megtartásának, lopásnak alárendelő államszervezete és működése lassan, de kiverte a biztosítékot az Európai Unióban is, mostanra lett nyilvánvaló Brüsszel számára, hogy az uniós támogatások jelentős része Orbán családját és oligarcháit gazdagítják. A Néppártnak is 10 év kellett ahhoz, hogy rájöjjön, a Fidesz sem nem keresztény, sem nem demokrata – jelentette ki. Ezért alakították ki a jogállamisági mechanizmust, amely el fog indulni Magyarországgal szemben az uniós pénzek védelme érdekében. Az új kormány pedig nem teheti meg, hogy a jogellenesen meghozott, az unió elveivel szemben álló törvényeket megtartsa.

Ám arról, hogy technikailag miként lehet a mostani jogrendszert egyszerű többséggel lebontani, nem mondhat el mindent. Annyit azonban igen, hogy

létrehoznak egy új alkotmányt, amelyet népszavazás erősít meg, és ez fog az Alaptörvény helyébe lépni.

Ez az új alkotmány pedig a mindenkori választáson győztest, a mindenkori kormányt fogja korlátozni a független intézmények által. Most épp ellenkező a helyzet, az Alaptörvény a kormánynak ad szabad kezet. Például olyan független ügyészségre lenne szükség – jelentette ki –, amely elviszi azt a bűnözőt, aki a Fidesz tagja vagy a miniszterelnök családjába tartozik.

Miniszterelnökként nem utasítaná a bíróságokat, ügyészségeket, hogy milyen döntéseket hozzanak, egy feladata lenne csak, hogy azokat a vezetőit gyorsan eltakarítsa, akik most akadályozzák a független működésüket. A rendőrség, az ügyészség a bíróság tele van tisztességes emberekkel, aki végeznék a munkájukat, üldöznék a bűnösöket, de nem tehetik, mert a főnökeik leállítják, megfélemlítik őket – jelentette ki.

A fideszesek nem tudnak kormányozni

Más témákra rátérve Dobrev elmondta, a járvány bebizonyította, hogy az egészségügy összeomlott, drámai, hogy 30 ezer ember meghalt, ezeknek az emberek jelentős része megmenthető lett volna. De ugyanilyen rossz helyzetben van az oktatás, a vízgazdálkodás, munkavédelem. A fideszesek ugyanis nem tudnak kormányozni – állítja.

Az új állami, közigazgatási vezetőktől nem követeli majd meg, hogy baloldaliak legyenek, ehelyett tisztességet embereket szeretne, akik szakértelemmel rendelkeznek és tudnak dönteni.

Nem lesz boszorkányüldözés, de meg kell szüntetni az urambátyám rendszert, mondta Dobrev Klára

A DK-s politikus az iskolákat visszaadná az önkormányzatoknak és tisztességes béreket vezetne be a pedagógusoknak, de csak olyan ígéreteket tesz, amelyek teljesíthetők, elbírja őket az ország gazdasága. De van pénz, hiszen csaknem kétezer milliárd forintnyi olyan kiadást találtak a költségvetésben, amelyet értelmetlenül költenek el, jelentette ki, példaként hozta fel a vadászati világkiállítást. S meg fog szűnni a lopás és a pénzek elherdálása. A miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy a GDP hat százalékát költik gazdaságélénkítő támogatásokra, ez pedig túl sok – véli. Ezek nagy része Mészáros Lőrinc és Garancsi István cégeinek jut. A piaci szereplők azt mondják Dobrevnek, hogy Magyarországon számos területen megszűnt a piacgazdaság.

A férjéhez, Gyurcsány Ferenchez való viszonyáról Dobrev elmondta, hogy a magánéleti nem változott, az rendben van, a politikai kapcsolat viszont módosult, hiszen ő lett a miniszterelnök-jelölt, emiatt a kampányban a DK elnöke helyett neki kell a politikai döntésekben kimondani az utolsó szót. Mint ahogy Gyurcsány Ferenc is mondta néhányszor, hogy

de ezt már megszokták, ez nem okoz problémát kettejük között, jó munkamódszert alakítottak ki. A DK egyébként is szabad és demokratikus párt, nincsenek egyszemélyi döntések, mondta. S úgy véli, a miniszterelnöknek elsőnek kell lennie az egyenlők között, de nem érthet mindenhez a vakcinabeszerzéstől kezdve a fociválogatott összeállításán át a turizmusfejlesztésig, mint ami a mostani kormányfőt jellemzi.

Másfajta kormányzati stílus lesz

A jó és modern miniszterelnök – a DK-s politikus szerint Orbán nem ilyen, hanem múlt századi – meghallgatja a nála okosabbakat, kompromisszumokra törekszik, és tud dönteni. Vissza kell adni a politikai vita, az egyet nem értés kimondásának a rangját, ez másfajta kormányzati stílust követel meg – fogalmazott.

Márki-Zay Péterről – aki szerint Gyurcsány Ferenc miatt Dobrev jelöltsége a Fidesznek jelentene újabb győzelmet – azt mondta, egyetért vele a korrupció felszámolásának, elszámolásának fontosságában, a kétharmados törvények lebontásának szükségességében, de szerinte nem szabad azzal foglalkozni, hogy mivel akarja támadni őket a Fidesz. A Stop Gyurcsány, Stop Karácsony aláírásgyűjtés azt bizonyítja, hogy az előválasztás folyamata nagyon sikeres, ezért megy ki a kormánypárt is az utcára. De azt is jelenti, hogy

a Fidesznek semmi mondanivalója nincs az országban, nem tudnak eredményeket felmutatni,

s nincs jövőre vonatkozó elképzelése.

Arra a kérdésre, hogy meddig mennek vissza az elszámoltatásban, foglalkoznak-e a Gyurcsány-családot is érintő alumíniumipar privatizálásával, az önkormányzati bérlakások megvásárlásával, Dobrev igennel válaszolt, hiszen ezeket az ügyeket vizsgálták már többször, de nem találtak semmi terhelő adatot – fogalmazott –, tehát nincs semmi takargatnivalójuk. Így nyugodt szívvel áll a vizsgálatok elé, és ha valakinek erre van igénye van, akár ő is kezdeményezi ezeket. De új adatok nem fognak előkerülni, hiszen mindent tudnak róla, mindent nyilvánosságra hoztak már. S kisorsol egy csíkos napernyőt azok között, akik, aki új információt hoznak nyilvánosságra róla – jelentette ki.

El kell számolnia a politikusoknak arról, hogyan szereztek a vagyonukat

Ő a politikai hatalmat nem fogja arra felhasználni, hogy a családjának tagjait milliárdossá teszi, mint azt Orbán Viktor tette – állította. Ezt abszolút elfogadhatatlannak tartja, ezért szükségesnek tartja annak a törvénynek a visszaállítását, hogy egy politikus, illetve annak családtagja ne kaphasson állami támogatást és ne indulhasson közbeszerzésen, emellett a vagyonosodási vizsgálat lefolytatására is szükség van minden politikus számára, visszamenőleg is. El kell számolnia a politikusoknak arról, hogyan szereztek a vagyonukat, aki politikai tisztséget vállal, illetve a családja ne akarjon meggazdagodni állami megrendelésekből – fogalmazott.

Visszatérve az előválasztásra, a miniszterelnök-jelölt kijelentette,

elképzelhetetlennek tartja, hogy bárki javára visszalép,

s arra sem tart igényt, hogy az ő javára visszalépjenek, és ezt nem is tartaná jó ötletnek. Az árnyékkormány felállítása is koalíciós tárgyalások során történik meg, a szolidáris és ütőképes csapat az év végére állhat össze erős, bátor, küzdeni képes emberekből. Emellett persze a közös kormányprogram elemeit is megalkotják. Ha nem ő lenne a miniszterelnök, akkor is vállalna feladatot a kormányban, de az a koalíciós árgyalások eredményeként dől majd el, nem szabad előre pozíciókat osztogatni.

Putyin megváltozott 2008-09 után, úgy döntött, hogy nem lesz tovább demokrata

A DK-s politikus bírálta a kormány keleti nyitását és ezt egészen másnak nevezte, mint amikor Gyurcsány Ferenc alakított ki szívélyes viszonyt Vlagyimir Putyinnal, akit a házukban is fogadtak. Arról beszélt, hogy 2008-09-ig demokratikusan politizált az orosz elnök, szívesen tárgyaltak is vele nyugat-európai politikusok, olykor részt vett az EU tanácskozásain is. A helyzet azonban a gazdasági válság hatására megváltozott, Putyin hatalma meggyengült, ezért eldöntötte, hogy nem lesz demokrata, elcsalták a dumaválasztásokat, elhallgattatták a független médiát. Ehhez hasonló egyébként Orbán politikai pályája is – mondta. 

Ma már nem hívnák meg Putyint egy vacsorára.

Paks 2-ről kijelentette, 2010 előtt csak abban volt egyetértés, hogy indítsunk el egy folyamatot, és nézzük meg, szükség van-e atomenergiára Magyarországon. A klímaválozás visszahat a technológia fejlesztésre, ezért megállítanák az új atomerőmű-beruházást, hiszen nincs szükség rá, és az első rendszer kifutása után leállítanák az atomenergia-termelést. Ezt meglépték a németek is, és létrejött egy új iparág – közölte. Ezért nem ért egyet a hosszú távú gázszerződéssel sem, és a megállapodás tartalmától függ, hogy kezdeményezné-e a felmondását..

Kínával kapcsolatban azt mondta, a hatalmas barátsággal – a Fudan egyetemmel, a Belgrád–Budapest-vasútvonallal, illetve azzal, hogy már szinte mindenünket odaadtunk nekik ész és értelem nélkül, elvtelenül – még annyit sem értünk el, hogy növekedett volna az exporunk az ázsiai országba. Pedig nagyon sokat feláldozott annak érdekében a magyar kormány – az euroatlanti kapcsolatrendszerét, az ország tekintélyét –, hogy kedvére tegyen Kínának. A Fudan egyetem nem maradhat, legfeljebb az képzelhető el, hogy saját pénzükből hoznak létre felsőoktatási intézményt – zárta az interjút Dobrev Klára. 

(Fotó: YouTube)

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barom segédmunkás
2021. szeptember 15. 10:15
Bolgár tehén akkor sorolom: Öszöd, Fittelina, Nomentana. Szalay utca, Pircsi-Motim Altus....
Kristály
2021. szeptember 12. 18:12
Klári a mézesmadzagból mi lenne választás után akasztó kötél??????? Aki nem akassza fel magát önként azon segíttek ti.
ptrfarkas43
2021. szeptember 11. 14:54
Böszméné, ezt a tartalmat a Feri mondta Öszödön saját magatokra vonatkoztatva.
KBA98
2021. szeptember 11. 10:47
az egész családban nincs egyetlen tisztességes ember sem még visszamenőleg sem (pláne) és még ő mer vádaskodni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!