Terézváros és Mezőgyán: két nagyon eltérő helyzetű önkormányzat, de mindkét helyen összehúzzák a nadrágszíjat

2022. október 18. 19:14

Az ellenzéki vezetésű fővárosi kerületben nem lesz idén jégpálya és pénteki távmunkát vezetnek be, a kis, kormánypárti irányítású Mezőgyánban gáz helyett fával fűtenek az intézményeikben idén télen.

2022. október 18. 19:14
null

Az önkormányzatok drasztikus takarékossági intézkedésekre kényszerülnek a brutálisan megemelkedett resziköltségek miatt. Persze nagyon eltérő helyzetben vannak az egyes települések, más gondok nyomasztják a fővárost, a kerületeket, a megyeszékhelyeket, a nagyobb és kisebb városokat, valamint a falvakat, s az sem mindegy, az ország mely területén találhatók. Az pedig különösen fontos, hogy már eddig is gondoltak-e arra, hogy minél kevesebb áramot, gázt fogyasszanak, illetve az is lényeges, milyen ötleteik, elképzeléseik vannak arról, hogyan tudnak az eddigieknél is jobban spórolni.

Pénteki távmunkát vezetnek be

Körképünkben elsőként egy fővárosi kerülettől, a momentumos Soproni Tamás vezette Terézvárostól, illetve a mintegy ezer lakosú Békés megyei, román határhoz közeli Mezőgyán községről – amelynek a kormánypárti Dani Attila a polgármestere – kértünk információt.

Terézvárosban már hónapok óta igyekeznek felkészülni, és megtenni mindent annak érdekében, hogy mind a hivatal, mind az önkormányzathoz tartozó cégek, intézmények mérsékeljék az energiafogyasztást – közölték. A polgármesteri hivatalban és a cégeikben energiahatékonysági felmérést végeznek, és fogyasztást optimalizáló intézkedéseket is bevezetnek, például kötelező lesz az elektronikai eszközök kikapcsolása, a háztartási eszközök (pl. hűtők, mikrók) számát pedig csökkentik,

és amit lehet, energiahatékonyra cserélnek.

Idén a szokásostól eltérően nem működik majd jégpálya a Hunyadi téren, de a Westenddel egyeztetéseket folytatnak, hogy 2022-ben se maradjanak téli sport nélkül a kerületben élők, és használhassák az ottani pályát. Azokban a cégeikben, ahol ez lehetséges, várhatóan pénteki távmunkát vezetnek be, a polgármesteri hivatalban pedig igazodnak a központi közigazgatáshoz, így január első hetében a hivatal is zárva tart. Ám, hogy a terézvárosi szülőknek az országosan meghosszabbított téli szünet ne okozzon problémát, az Eötvös10 kulturális intézetben napközis tábort szerveznek.

Energiatakarékossági alapot hoznak létre

Ennek a tudatosságnak köszönhetően nem lesz szükség sem intézmények ideiglenes bezárására, sem a fűtés korlátozására, illetve létszámcsökkentésre sem – állítják. Sőt, megemelt támogatási összeget tudnak biztosítani a rászorulóknak, valamint humanitárius célokra is lehetőségük van költeni, valamint a Fővárosi Önkormányzat példája alapján rezsitámogatást terveznek adni a munkavállalóiknak. A jövő évi költségvetésben pedig intézményi energiatakarékossági alapot hoznak létre, amelyből kifejezetten az intézményeik energiahatékonysági fejlesztéseit – kazánok, nyílászárók, háztartási gépek, izzók, más berendezések cseréjét – fogják finanszírozni.

***

Mezőgyánban akkor kezdtek el a takarékoskodáson gondolkozni, amikor a Kormányinfón bejelentették, hogy az önkormányzatok kikerülnek a rezsicsökkentés hatálya alól: azaz piaci áron juthatnak hozzá az áramhoz és a földgázhoz. A településen és a hozzá tartozó Nagygyantén első lépésként úgy döntöttek, három intézménynél – önkormányzat, óvoda, napközis konyha – átállnak gázfűtésről fatüzelésre. „Bár a fűtési szezon hivatalosan még csak október 17-én, hétfőn kezdődött, az épületek belső hőmérséklete megkívánta, hogy hamarabb felfűtsék azokat. Ezt a rendelkezésre álló

Dani kitért arra, hogy intézménybezárásákon nem gondolkozik. Jelenleg épp arról egyeztet a Békés Megyei Könyvtárral, hogy miként helyezzék át az úgynevezett Gyerekházba a helybeli szolgáltatást. A tervek szerint a könyvtár épületét nem fűtenék fel, ugyanakkor nem is zárnák be teljesen.  A Gyerekházban ügyeleti rendszert alakítanának ki, ahol továbbra is tudnának nyomtatni, scannelni és internetezni a lakosok, illetve előzetes egyeztetést követőn a könyvkölcsönzést is megoldható lenne.

Nem lesznek karácsonyi füzérek és díszkivilágítás

A település vezetője azt is elmondta, hogy bár érkeznek az emberekhez az első emelt összegű rezsiszámlák, egyelőre még nem érzik, hogy emiatt többen fordulnának az önkormányzathoz különböző segélyekért. Megjegyezte, hogy a fűtési szezon beálltával ugyanakkor jellemző, hogy megnövekszik az ilyen kérések száma, „mert sokan nem jól ítélik meg a tényleges fogyasztásukat” – fogalmazott.

A polgármester szerint a kezdeti félreértések után gördülékenyen zajlik a hatósági áras tűzifa igénylése is – a bejelentést követően többen az önkormányzatoknál szerették volna elindítani a vásárlást –, illetve a Belügyminisztérium által küldött adatlapot is kitöltötték, amely arra vonatkozott, hogy

mennyi szénre van szüksége a lakosságnak.

A mezőgyáni településvezető kijelentette, eddig is kérte a munkatársaitól, hogy figyeljenek oda a villany használatára – ha elhagyják az irodákat, kapcsolják le a lámpákat, ne működtessenek feleslegesen a különböző elektromos eszközök stb. –, ezekre most még fokozottabban ügyelnek. Mindemellett törekszenek arra, hogy csökkentsék a település egészébenn az éjszakai áram használatot. S most úgy tűnik, idén nem lesznek karácsonyi fűzérek és nélkülözniük kell az ott lakóknak a díszkivilágítást is.

Nyitókép: Az Andrássy út látképe, középen hátul a Millenniumi emlékmű avagy Ezredévi emlékmű Budapesten, a városligeti Hősök terén, középen a 36 méter magas oszlopon a kitárt szárnyú Gábriel arkangyal szobra áll.MTVA/Bizományosi: Róka László

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2022. október 19. 05:20
Fatornyos falumban is a gáz helyett fával fűtik az önkormányzat hivatalos helyiségeit.
LancelotDuLac
2022. október 18. 21:50
Az ősember is fával fűtött a barlangban - vissza az őskorba! Kinek mit intézett a kormánya xDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!