Babaváró hitel 2023: íme az idei tudnivalók!

2023. január 08. 13:17

Orbán Viktor szerint fontos, hogy a gyermekvállalást ösztönző és segítő állami programok hosszú távon kiszámíthatóak legyenek. Jelen állás szerint a kölcsönszerződés 2024. december 31-éig köthető meg.

2023. január 08. 13:17
null

Ahogy arról a Mandiner, is beszámolt, két évvel meghosszabbította a kormány a babaváró hitel igénylési határidejét: így most már 2024. december 31-éig igényelhető. Orbán Viktor év végi nemzetközi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésekre jelezte, többféle otthonteremtési támogatás van jelenleg, egy kifut, a többi megmarad. Szavai szerint a babaváró hitelről viták szoktak lenni, de

„mi vagyunk többen, akik meg akarjuk tartani”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint fontos, hogy a gyermekvállalást ösztönző és segítő állami programok hosszú távon kiszámíthatóak legyenek.

A babaváró támogatás olyan 10 millió forintos, kamatmentes kölcsön, amely akár teljes egészében támogatássá válhat: az első gyermeknél a várandósság 3. hónapja után három évig nem kell törlesztőrészletet fizetni, a második gyermeknél a törlesztőrészlet felfüggesztése mellett elengedik a fennmaradó hitel 30 százalékát (tízmillió forint esetén például hétmillió forintot), a harmadik gyermeknél pedig a fennmaradó hitel teljes összegét.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban kijelentette: maradéktalanul rendelkezésre állnak az ország biztonságos működtetéséhez, az energiaellátásához és a magyar családok védelmét szolgáló intézkedések fenntartásához szükséges források.

Hornung Ágnes családügyi államtitkár nem sokkal ezután közösségi oldalán kiemelte: „Célunk, hogy minden házaspár részére megkönnyítsük a gyermekvállalást. Ennek érdekében az elérhető több mint harminc családtámogatási forma mellett a jövőben is biztosítjuk a Babaváró támogatást! A támogatás révén – amely már eddig is csaknem mintegy százezer vágyott gyermek megszületését segítette – tovább javítjuk a magyar családok anyagi helyzetét.”

Jelen állás szerint a kölcsönszerződés 2019. július 1-jétől 2024. december 31-éig köthető meg.

S mivel „nem is szigorítottak rajta, így továbbra is szabadon felhasználható az így felvett akár tízmillió forintos összeg”írja a Portfolio.

A várt gyermek születése vagy örökbefogadása előtt érdemes megkötni, hiszen a gyermek öt éven belüli érkezése esetén biztosított a futamidő végéig járó kamatmentesség” – jegyzi meg a portál.

Mik a feltételek?

A kölcsönt olyan házaspárok vehetik fel, ahol a feleség 18 és 41 év közötti. A házastársaknak nem lehet köztartozásuk, kell rendelkezniük magyarországi lakcímmel, valamint legalább az egyik fél hároméves felsőoktatási tanulmányának igazolása vagy
tb-jogviszonyának igazolása szükséges hozzá, utóbbiban legfeljebb harminc nap megszakítás lehet. 2020 nyara óta nincs arra vonatkozó szabály, hogy hányadik házasságukban kell élniük a feleknek.

A ténylegesen felvehető hitelösszeget a hitelintézet által elvégzett hitelbírálat határozza meg, amelyben fontos szerepet játszik az adósok jövedelme” – tájékoztat a gazdasági portál. A hitel szabad felhasználású, így bármire igénybe vehető: lakásvásárlásra, felújításra, hitelkiváltásra vagy autóvásárlásra is.

A Portfólió kifejti, hogy amennyiben a hitelszerződés aláírását követő öt éven belül gyermek érkezik, és a születést követő hatvan napon belül bemutatják a hitelintézetnek a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímét igazoló hatósági igazolványát és adóigazolványát, vagy eléri a 12 hetes magzati kort, a törlesztés kérelemre három évre szüneteltethető (a futamidő ennyivel meghosszabbodik, ikrek esetén a törlesztési szünet lejárta előtt több mint hatvan nappal további két év hosszabbítás igényelhető), ez esetben a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad.

A hitelszerződés aláírását követően érkező második új gyermek esetén a törlesztés újabb három évre kérelemre felfüggeszthető (ikrek esetén további két év hosszabbítás igényelhető)

A hitelszerződés aláírását követően érkező harmadik új gyermek esetén a fennálló tartozás 100%-át az állam elengedi, a hitelszerződés megszűnik” – írják.

Milyen esetekben kell visszafizetni?

A portál hozzáteszi: „Ha nem érkezik gyermek öt éven belül (akár születéssel, akár örökbefogadással), akkor a már igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül vissza kell fizetni (összege 2023 elején tízmilliós, húszéves hitel esetén hatmillió forint körül van), és a hitel kamata az ötéves ÁKK-átlaghozam x 1,3 + 4 százalékpontos szintre emelkedik.”

A hitelt szintén vissza kell fizetni, ha mindkét támogatott személy megszünteti magyarországi lakcímét, vagy ha az érintett kiskorú gyermek kikerül a hitelfelvevők neveléséből. Ha a támogatott személyek egyike öt éven belül, a házasságuk fennállása alatt meghal,

akkor a gyermekvállalás teljesítésétől függetlenül nem szűnik meg a kamattámogatás.

 „Válás esetén a babaváró hitel a válás napjától piaci kamatozású hitellé válik (az ötéves ÁKK-átlaghozam x 1,3 + 4 százalékpontos szintre nő a kamat), de ha teljesült a gyermekvállalásra vonatkozó feltétel, akkor visszamenőleg nem kell kifizetni az addig igénybe vett támogatást” – magyarázza a portál.

 

Nyitókép: illusztráció / Pixabay

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
-Zsolt-
2023. január 08. 14:04
A hitelt kamatostul vissza kell fizetni, ha a gyerek valamiért nem jön össze, a párja meghal, elköltözik, elválnak, stb. = a modernkori jobbágy röghöz kötés és szaporítás csapdája.
-Zsolt-
2023. január 08. 13:56
Örülök, hogy a cikkhez egy leszbikus párt választott a mandiner illusztrációnak. 🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!