Ezek a legélhetőbb városok az országban a KSH szerint

2023. február 22. 11:53

A legrosszabb helyzetben Salgótarján és Szekszárd vannak.

2023. február 22. 11:53
null

A hazai megyei jogú városok gazdasági és környezeti fenntarthatóságának mérése, 2020–2021 című tanulmányban Sikos T. Tamás és Szendi Dóra kutatók a magyar megyei jogú városok teljesítményét vizsgálják, gazdasági és környezeti fenntarthatóság szempontjából. Ehhez az ENSZ fejlődési jelzőszámait vették alapul. Korábban az okos városok mérhetőségével sok kutatás foglalkozott, ám kifejezetten a magyar városokról kevés átfogó tanulmány értekezik.

Az ENSZ becslései szerint a városokhoz kapcsolódó nyersanyag-felhasználás a 2010. évi 40 milliárd tonnáról 2050-re 90 milliárdra nő.

A globális éghajlatváltozás mérséklése és a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentése az egyik legnagyobb kihívássá vált a városokban.

A legjobb helyzetben Esztergom, Győr, Szeged

A kutatás egyik részeként a gazdasági teljesítményt vizsgálta a megyei jogú városok tekintetében (SDG 8: „tisztességes munka és gazdasági növekedés”). Itt figyelembe vették az egy főre jutó nettó jövedelmet, az álláskeresők számát, az idős lakosság eltartottsági rátáját, a vállalkozások számát és a foglalkoztatottsági rátát. E fejlődési cél inkább gazdasági fókuszú jelzőszámai alapján

a legjobb helyzetben Esztergom, Győr, Szeged, Tatabánya és Veszprém, míg a legrosszabb helyzetben Salgótarján és Szekszárd voltak

– összegezte a tanulmány, majd hozzátették, hogy az eredményekben nagy a szórás, az egy főre jutó nettó jövedelemben például a legjobb helyzetű Székesfehérvár és a legrosszabb helyzetű Baja/Sopron között fajlagosan 600-700 ezer forintos a különbség az átlagjövedelmekben. A 180 napon túl nyilvántartott álláskeresők aránya az említettnél sokkal homogénebb, egyedül Salgótarjáné kiugró, de még a második legkedvezőtlenebb helyzetben lévő Nagykanizsáétól is több mint 10 százalékponttal magasabb.

Címlapkép: Földházi Árpád

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brandon the great Negro
2023. február 23. 13:00
Szekszárdot nem értem.
luxusbatar
2023. február 22. 19:54
Győriként, nyilván elfogult vagyok. Győr egy nagyon jó hely. Tényleg minden van. De nem mehetünk el a negatívumok mellett sem. A idetelepült multik vonzák a belső migránsokat. (És sajnos a cigányokat is...kár lenne ezt tagadni) Sajnos nagyon felhígult a mezőny. Ez tetten érhető a közlekedéskultúrában, a boltban a kasszánál, a gyógyszertárban az oviban az iskolában...mindenhol ahol 10-nél többen egy helyen vannak. Ahol lakok, kertvárosi részen ismeretlen volt a besurranó tolvajlás, mostanában zárni és eltenni kell mindent szem elől. Aztán. A városban nyakló nélkül épülnek a társasházak. Az orvos, az iskola, az óvoda a bevásárlási lehetőségek viszont nem követik a növekvő létszámot. Aztán itt van a közlekedés. Rengeteg lett az autó, reggelente a környék faluiból az ingázók megbénítják a várost. A közlekedési kultúra a béka segge alatt. A folyók miatt a hidak erősen behatárolják az áteresztő képességet. A válság miatt lefújták ez egyik legfontosabb híd építését is. Ez nagyon hiányzik. Hiányzik az elkerülő befejezése is a Szigetköz felé. Tömegközlekedésről azért nem beszélek, mert amíg autóval előbb eljutok valahová, mint tömegközlekedéssel, addig nem ülök buszra. Bocs. Sajnos megszorítások itt is tetten érhetők. Az uszodákat bezárták. (bekaphatják, hogy képesek voltak az összeset, egyszerre bezárni. Azóta azért lassan javul a helyzet.) Elmaradnak a közlekedési beruházások, az új kulturális negyed is csúszik. És valljuk meg őszintén...Borkai jobb polgi volt, na.
Martell 2
2023. február 22. 17:35
Annál élhetőbb egy hely, minél kevesebb cigány él ott.
Martell 2
2023. február 22. 17:31
Ez egy hülyeség, hogy lenne már jobb hely Miskolc Szekszárdnál, miközben Miskolcon hemzsegnek a bűnöző cigányok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!