Jól járnak a magyar szülők: ennyi plusz szabadság jár az anyáknak, apáknak 2023-ban

2023. március 13. 14:11

Világviszonylatban is kifejezetten nagy kedvezmények járnak a magyar anyáknak és apáknak: összeszedtük, hogy mennyi extra szabadság jár a szülőknek 2023-ban, és hogy milyen feltételekkel lehet ezeket a plusz szabadnapokat igénybe venni. Mint arra a Portfolio felhívta a figyelmet, az OECD-tagállamok között a szülői szabadságot tekintve Magyarország a top 10-ben van.

2023. március 13. 14:11
null
Helmeczi Zoltán

A munka törvénykönyve csaknem húsz paragrafuson keresztül szabályozza a szabadság különböző fajtáit és a kiadásukra vonatkozó előírásokat. A rendelkezések az idei évtől több ponton is változtak. Pontokba szedtük, mire érdemes figyelniük különösen a szülőknek, amikor a szabadságuk kivételéről gondolkodnak.

Gyermekek után járó pótszabadság

Régóta része a munka törvénykönyvének, hogy

a munkavállalót a tizenhat évesnél fiatalabb gyermeke vagy gyermekei után pótszabadság illeti meg.

Ennek mértéke egy gyermek után kettő, két gyermek után négy, három vagy több gyermek után összesen hét nap. Fogyatékossággal élő gyermekek esetében a pótszabadság két munkanappal nő.

Apasági szabadság

Az apák számára jó hír, hogy ez év január elsejétől duplájára, ötről tíz napra emelkedett az apasági szabadság mértéke. Ez azt jelenti, hogy az apa a gyermeke születését követő – örökbefogadás esetén legkésőbb az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő – második hónap végéig tíz munkanap szabadságra jogosult. Ezt a kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni.

Az apasági szabadság öt munkanapjára távolléti díj, a hatodik munkanaptól a távolléti díj negyven százaléka jár.

Szülői szabadság

Szintén új eleme a törvénykönyvnek az úgynevezett szülői szabadság, amelyet egy európai uniós irányelv átültetésével vett át a magyar jog.

Ennek lényege, hogy a munkavállalót gyermeke hároméves koráig negyvennégy munkanap szülői szabadság illeti meg, amit a kérésének megfelelő időpontban vehet ki. Az igénybevétel feltétele, hogy a munkaviszony egy éve fennálljon.

Érdemes figyelembe venni ugyanakkor azt is, hogy

a munkavállaló a szülői szabadság tartamára a távolléti díj tíz százalékára jogosult,

amelyet csökkenteni kell az erre az időszakra a munkavállalónak megfizetett gyed, gyes összegével.

Magyarország az élen

A Portfolio hívta fel a figyelmet a napokban arra az OECD-listára, amely azt mutatja be, miként alakult a világban a fizetett anyasági és apasági szabadnapok száma, valamint azt, hogy ez alatt az idő alatt mekkora összeg illette meg a szülőket.

Mint írták, az OECD-tagállamok átlagában az anyáknak a szülés után valamivel kevesebb mint 19 hét fizetett szülési szabadság jár. Az OECD-országok többsége a korábbi kereset több mint 50 százalékát pótolja, sőt 17 tagállam az átlagkeresetű anyáknak teljes kompenzációt nyújt a szülési szabadság idejére.

„A szülői szabadságot tekintve Magyarország is benne van a top 10-ben, ráadásul az ezen időszak alatti kifizetés esetében egyike vagyunk azon országoknak, ahol a bér 100 százaléka jár az anyáknak” – olvasható a Portfolio cikkében.

Nyitókép: MTI/Filep István 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2023. március 13. 17:07
A szabadságot nem kötelező kivenni! Lehet kommunista szombatot tartani! Libernyák moslékosoknak mondom.
5m007h 0p3ra70r
2023. március 13. 14:46
"Többet kell nekik fizetniük kevesebb munkáért." Ez hogyan is jött össze?
Akitlosz
2023. március 13. 14:43
Miért alkalmazzon egy munkáltató sokgyerekes munkavállalót, amikor gyermektelent is alkalmazhat? Miért éri meg ez egy cégnek?
5m007h 0p3ra70r
2023. március 13. 14:42
A mocskos rabszolgatörvény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!