Tiltakozó levelet írt huszonegy hazai egyetem rektora Ursula von der Leyennek

2023. március 06. 12:50

Az intézményvezetők szerint példa nélküli, hogy a határozat az érintett egyetemek vezetőinek, közösségének előzetes megkeresése nélkül született meg.

2023. március 06. 12:50
null

Az Európai Bizottság Erasmus és Horizont programokat érintő felfüggesztése korlátozza az oktatás és a kutatás szabadságát, a hallgatókért, oktatókért, kutatókért folyó egyetemek közötti nemes versengést, az adott egyetemi közösség polgárai az Unió másodrendű polgárai lettek, ezzel súlyosan sértve az uniós polgárok közötti egyenlőség elvét – olvasható abban a nyílt levélben, amelyet 21 hazai egyetem rektora küldött Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, írja az Origo. 

A felsőoktatási intézmények vezetői elfogadhatatlannak tartják az Európai Unió határozatát, amely az Erasmus+, Horizont Európa Program és további direkt uniós finanszírozású programokból a magyarországi modellváltott egyetemek 182 ezer hallgatóját – köztük 30 ezer nemzetközi hallgatót – és 18 ezer oktatóját, kutatóját kizárta, és kérik annak azonnali rendezését, valamint a

közösségüket ért becsületbeli és anyagi károkozás azonnali jóvátételét.

A rektorok utalnak a több mint 650 éves történelmi hagyománnyal rendelkező magyar felsőoktatásra, amely a világnak számos Nobel-díjas kutatót, oktatót és világraszóló találmányt adott. Az intézményvezetők szerint példa nélküli az is, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján kihirdetett, és azonnal hatályba is léptetett határozat az érintett egyetemek vezetőinek, közösségének előzetes megkeresése, véleménykérése nélkül született meg.

A levélben szerepel, hogy a modellváltás az egyetemek autonóm testületeinek, közösségének, szenátusainak több mint kétharmados támogatásával valósult meg. A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint

a fenntartói irányítás jogai és kötelezettségei azonosak,

függetlenül attól, hogy ki gyakorolja azt. A felsőoktatási törvény egyértelműen rögzíti, hogy a fenntartói irányítás nem sértheti felsőoktatási intézmény függetlenségét, amely az oktatás és kutatás tudományos tárgyával és tartalmával kapcsolatos kérdésekben biztosított – tartalmazza a levél.

Nyitókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, MTI/EPA/Stephanie Lecocq

 

A Corvinus rektora egy szlovák lapban: A magyarok megbüntetésével az EU önmagát bünteti

Az Aktuality.sk megjelentette Takács Előd (a Budapesti Corvinus Egyetem rektora) illetve Nagy Mohácsi Piroska (a London School of Economics and Political Science vendégprofesszora) véleménycikkét. Mint a cikkben írták, az Európai Bizottság döntése az Erasmus-programok kapcsán több kárt okoz, mint hasznot. „Az Erasmus+ előnyei messze túlmutatnak a tanterven.

 

Összesen 188 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. március 07. 15:24
A gyáva csicskák sorsa az, hogy mindenki szabadon pofozhatja, rugdoshatja őket. A magyarok a vétótlan köpcös geci vezetésével gáyva vétótlan csicskák, akiket naponta gyaláznak és aláznak. Következmények nélkül, mert nincsenek perek az álhírek, hazugságok kapcsán, nincsenek helyreigazítások és persze hiba várjuk a magyarok gyalázásából sportot űzök kitiltását, totális elutasítását is. Akárcsak a vétók hosszú sorát, mellyel jelezhetnénk a minket csicskáztatóknak, hogy a csicskalángos nem magyar eledel. De hiába várjuk. Orbán megzsarolt gyáva csicska. A rektorok pedig nem érdekelnek senkit a komisszárok birodalmában. A zsidó kommunista csürhe csak az erőből ért. Az meg nincs. Gyáva csicskaság, no az van. 10. szankciós csomag a 97% rajongója pofájába, hogy szokják, amint az arcukba szarik a köpcös vétótlan geci.
Sclerotic
2023. március 06. 18:48
Falra hányt borsó...
holi holi
2023. március 06. 18:10
A csutinak kellett volna a levelet címezni, hogy takarítsa el az egyetemek éléről a neres csicskáit. De hát a rektorok szervilisek, és inkább Von der Leyennek írtak, műfelháborodást mímelve.
DeGar
2023. március 06. 17:16
Az EB javaslata alapján azonnal kihirdették a határozatot, anélkül, hogy bármilyen egyeztetést, véleménykérést kezdeményeztek volna az érintett felsőoktatási intézmények vezetőivel. Tőlünk a MOK-al való egyeztetés hiányával indokolják legújabban a nekünk járó pénz visszatartását.Ilyen a brüsszeli jogállamiság.Nekünk kötelességeink vannak, nekik pedig jogaik, MINDENHEZ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!