Íme Ferenc pápa különleges budapesti miseruhája – a Duna is rajta van!

2023. április 23. 08:57

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Ferenc pápát, illetve a vele koncelebráló püspököket és papokat egy magyar tervezésű kazulában láthatjuk – mondta Sebő Balázs, az MKPK sajtófőnöke.

2023. április 23. 08:57
null

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, elfogadva a polgári és egyházi méltóságok meghívását, Őszentsége Ferenc pápa 2023. április 28–30. között Magyarországra utazik, és ellátogat Budapestre.

 

Ferenc pápa nagyra értékeli, hogy Magyarország az élet kultúráját építi - az egyetlen magyar Vatikán-szakértő a Mandinernek

A Szentatya elismeréssel tekint a magyar családpolitikára, arra, hogy hazánk kitart és a „selejt kultúrája" helyett továbbra is az élet pártján áll, mondja a Mandinernek Érszegi Márk Aurél. Az egyetlen magyar Vatikán-szakértőt a pápalátogatás hátteréről kérdeztük és arról is, vajon a konzervatív vagy a progresszív vonal örül majd jobban megnyilvánulásainak.

 

Most a Ripost cikkéből pedig az is kiderült, hogyan fog kinézni a szentatya Budapesti miseruhája. „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy Ferenc pápát, illetve a vele koncelebráló püspököket és papokat egy magyar tervezésű kazulában láthatjuk. A liturgikus öltözék központi szimbóluma a feltámadt Krisztus alakja, hiszen húsvéti időben járunk”  – mondta Sebő Balázs, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtófőnöke. Ilyenkor előírás, hogy a miseruha színe fehér vagy arany legyen, ellentétben a nagyböjtben és adventben használatos lilával, illetve az évközi időben rendszeresített zölddel.

A kép forrása: Ripost

***

Nyitóképünkön Ferenc pápa és Érszegi Márk Aurél találkozása látható. Fotó: Vatican News

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2023. április 23. 21:42
Milyen jelképek fedezhetők fel a pápai miseruhán? Ami engem elsődlegesen megérintett, az a szentatya apostoli látogatásának jelmondata: „Krisztus a jövőnk”. A feltámadott Krisztust szerettem volna a miseruhán jelképesen megjeleníteni, hiszen a húsvéti liturgikus időszakban vagyunk, amelynek színei meghatározóak a mi szempontunkból, így jórészt a fehér és az arany. Az okker vagy sárgás szín utal az aranyra. Az örömnek ezek a színei vannak jelen a miseruhán, a feltámadt Krisztust is ezekkel a színekkel jelenítettem meg. Megjelenik rajta a föltámadt Úr szíve, amelyből vér és víz folyik ki, mintegy folyóvá válva. Ezen a folyón látható a miseruha hátulján a pápalátogatás logója is. A vérnek és a víznek ez a képe szimbolikus, többféle jelentéstartalommal bírhat. Elsődlegesen a megváltást jelképezi, Krisztus önként vállalt életáldozatát a keresztfán. A folyó, a víz emlékeztethet minket a Szentlélekre, de Budapest jelképére, a Dunára is, valamint kapcsolódik a hazánkban másfél évvel ezelőtt lezajlott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelképeihez is. A folyón megjelenő kék szín egyezik a feltámadt Krisztus feje fölött az ég színével. A kék szín mintegy híd a föld és az ég között, amely egyben emlékeztethet minket a Szűzanyára is. A miseruhán kívül beszélne a többi liturgikus ruháról is? Kazula, azaz miseruha készül a szentatyának és a vele együtt miséző püspököknek, papoknak. Mitra, azaz püspöki süveg is készül a szentatyának és a jelen lévő püspököknek. A miseruhákhoz egyszerű stóla tartozik. Kifejezetten a szentatya számára készül palást, és ehhez speciálisan egy hozzá való díszesebb stóla. Az oltár körül szolgálatot végző diakónusoknak dalmatika, a jelen lévő többi diakónusnak pedig külön stóla készül. Beletartozik a liturgikus ruhák sorába egy nagy vélum, amivel az Oltáriszentséget emelik föl, és kehelytakarók is.
Sulammit
2023. április 23. 21:39
Nem kell e rizsa Niki bácsi! Nem szitanyomott, hanem kézzel festett és nem műszálas. Minden pápai miseruha a Vatikáni Liturgikus Bizottság jóváhagyásával készül.
Sulammit
2023. április 23. 20:06
Tegyük hozzá, hogy a pápa ruháját Fecske Orsi szociális testvér, festőművész tervezte.
kunfia
2023. április 23. 12:13
- Orbán elvtárs,most mi a napi narratíva, szeretni kell a pápát, vagy gyűlölni? - A mai helyzetben mindenkit imádni kell, aki még szóbaáll velem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!