Terheléses támadás érte az Indexet és több társkiadványát

2023. május 13. 19:33

A lap szolgálati közleményben jelentette be, hogy szombaton délutáni 100 perces hackertámadás minden korábbinál komolyabb volt.

2023. május 13. 19:33
null

Az Index szolgálati közleményt adott ki arról, hogy a lap és az Indamédia-csoport több kiadványa ellen szombat délután 2 órakor terheléses támadás történt, amely mintegy 100 percre megbénította a lapcsaládhoz tartozó oldalak elérhetőségét. Azt írják, hozzá vannak szokva ahhoz, hogy a legetikátlanabb formában, a legkülönfélébb módon támadják őket.

„Teljesen természetesnek tartjuk, hogy piaci pozíciónk, sikereink irigységet, technikai alapú támadásokat is kiváltanak másokból. A támadás nem új keletű jelenség a magyar médiapiacon, hiszen az elmúlt időszakban laptársaink a minket ért támadás töredéke után olvashatatlanná váltak, és erről azonnal hírt is adtak” – fogalmaznak, majd jelzik, hogy az Indexet is folyamatosan érték támadások az elmúlt időszakban, de egyrészt a védelmi rendszerük a legtöbb alkalommal jól vizsgázott, másrészt a pár perces akadozások magyarázatával nem kívánták olvasóikat bosszantani. Most azért tesznek kivételt, mert

a szombat délutáni 100 perces hackertámadás minden eddiginél komolyabb volt,

ráadásul nemcsak az Indexet érintette, hanem a társkiadványaik egy részét is, így a velvetet, a totalcart.hu-t, a port.hu-t, a femina.hu-t, a divany.hu-t és az indavideót is. 

A terheléses támadásként emlegetett módszer az úgynevezett DDoS-támadás, vagyis a Distributed Denial of Service. (Fordítják szolgáltatásmegtagadással járó támadásnak és elosztott szolgáltatásmegtagadással járó támadásnak is, de ezek nemcsak élőbeszédben használhatatlan kifejezések, hanem írásban is kényelmetlenek.) Egy ilyen támadásnak minden esetben az a célja, hogy a szolgáltatást, a weboldalt, a rendszert elérhetetlenné tegye.

Nyitókép: Fotó: SILAS STEIN / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
világbéka
2023. május 14. 17:16
Biztos ez is egy etikus hekker, mint a bkv esetében. Vagy simán egy ukrán maffiózó.
SwordFish
2023. május 14. 15:26
Nagyon érdekes, hogy Zelenszkij ügye a kőolajvezetékkel megjelent az Indexen, és azután történt hirtelen a kibertámadás.
MintaPedagógus
2023. május 14. 14:23
Mióta az Index nem a globáltőke parancsára fejti ki magyargyűlölő hangjait, hanem konstruktív ellenzékivé vált, sok libsi csőrét böki. Ennyi áll a támadás mögött!
nempolitizálok
2023. május 14. 14:03
Lehet, hogy az olvasóknak már túl sok volt Kulcsár Edina és GWM.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!