A mesterséges intelligencia úgy lesz része az életünknek, mint az elektromosság

2023. szeptember 22. 19:09

A telefonodban több számítási kapacitás van, mint 50 éve az egész világon volt. Interjú.

2023. szeptember 22. 19:09
Mérő László
Mérő László
Portfolio

„A bűnözők hol használhatják ki a generatív AI-eszközökben rejlő lehetőségeket?
Mindenütt: a mesterséges intelligencia úgy lesz része az életünknek, mint az elektromosság. Nem kérdezed, hogy a bűnözők hogyan vetik be az Otto-motort vagy a repülőgépet.

Ön szerint létre lehet hozni egy általános mesterséges intelligenciát? Miről szól ez pontosan és mi a jelentősége ennek?
Egyelőre erről szó sincs, nem létezik az általános mesterséges intelligencia. Mindig egy problémára megoldást jelentő mesterséges intelligenciát fejlesztünk. Az általános mesterséges intelligencia fejlesztése célként sem merül fel, ez még egyelőre inkább kutatási feladat.

Egyes vélemények szerint nagy előrelépés történt a közelmúltban a technológiai szingularitás felé. Mit gondol erről? Mikor következhet be, és milyen következményei lehetnek?
Nagy összegben merek fogadni arra, hogy ez nem következik be a közeljövőben: nem is tartunk itt, és nem erről van szó. Az algoritmusokban nem történt nagy előrelépés, nem jöttünk rá valami olyanra, amiről eddig nem tudtunk: nincs egy olyan átütő felfedezés, mint amikor Newton kidolgozta a törvényeit, vagy a differenciál- és integrálszámítást, amivel jobban le tudjuk írni például az égitestek mozgását. A mesterséges intelligencia szinte minden részét ismerjük már 40-50 éve, viszont mégis van egy nagyon fontos új, műszaki tudás.
Az új tudás az, amiről ötven éve fogalmunk sem lehetett, hogy hogyan működnének ugyanazok az algoritmusok 10 milliószor gyorsabb gépeken.
Ha a ChatGPT háromhavonta válaszolna a kérdésekre, nem érdekelne senkit, nem várnánk ki. Akkor háromhavonta válaszolt volna, most másodpercenként 2-3-at válaszol, azzal már lehet csipogni, csevegni, ez a nagy különbség. Ezt kezdtük el látni, 10 milliószor nagyobb, gyorsabb gépeken.
Amikor 1993-ban megkaptam az első 30 megabyte-os winchesteremet, akkor azt hittem, ez az egész életemre elég lesz, hiszen mikor írok én le 30 millió karaktert. Ma el sem tudok indítani egy szövegszerkesztőt egy ekkora adathordozón. A telefonodban több számítási kapacitás van, mint 50 éve az egész világon volt. A mérnököket nem az érdekli, miért működik az algoritmus, hanem az, hogy általában mikor mi az, ami működni szokott.
A mesterséges intelligencia mára egy standard műszaki diszciplínává vált, ettől lett ekkora hype körülötte.”

Nyitókép: 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tara Verde
2023. szeptember 25. 00:26
Hát én szoktam üzeneteket váltani a Bing AI alapú csevegőjével. Egyelőre elég butuska. Remélem, nem ő dönti el, melyik célpontot támadják egy háborúban (ugyebár az AI tesztelése most zajlik élesben orosz-ukrán/USA vonalon...).
MaBaker
2023. szeptember 23. 23:33
Te vén szar! Akkor írtad le mahad végleg amikor 2020-ban az amerikai választási csalással kapcsolatban megnyilatkoztál. Azt mondtad a Biden szavazatok benford eloszlása azért nem stimmel mert időben máskor érkeztek be a szavazatok. Kár hogy a benford egyáltalán nem foglalkozik időbeliséggel. Szimplán az átlátszó és buta hazugságoddal nyaltad csontig a megszokott globalista segget.
altercat1
2023. szeptember 23. 18:43
A fő kérdés, hogy mi, emberek, mint bio-lények, mire vagyunk "tervezve"? Ja! Boldogságra! Mert az nem ember lesz akit teleszurkálnak mindenféle szondákkal és távirányítják.
NoFace
2023. szeptember 23. 12:32
"Mindig egy problémára megoldást jelentő mesterséges intelligenciát fejlesztünk." Vagyis egyre kevesebb szükség van az emberi agyra, mert hát minek fáradni ha más gondolkodik helyettünk?! Az agyunk amit meg egyre kevésbé használunk garantáltan visszafejlődik, elsorvad! Vagy nem hiszünk az evolúcióban?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!