Hiába az ígéretek, egyelőre bizonytalan a Merlin jövője, Karácsony szerint az épületet „még ki kell ismerniük”

2023. november 27. 11:50

Nem tudja Karácsony Gergely főpolgármester, hogy mi lesz a Merlin Színház épületének a sorsa, noha korábban már ígéretet tett a fővárosi önkormányzat arra, hogy közösségi térkánt újra megnyílik. A nagy megnyitó után ismét bizonytalan irőr

2023. november 27. 11:50

A korábbi ígéretek ellenére egyelőre csak a Budapest 150 rendezvénysorozatra nyitotta meg kapuit a Városháza Parkban található Merlin Színház épülete. Az 1920-as években trafóháznak épült épületet 2011-ben zárták be. Az épület felújítása véget ért ugyan, ám csak három napig – november 17-19-ig – volt látogatható az épület.

Karácsony még nem tudja, mi lesz a Merlin sorsa

Egyelőre rejtély, hogy mikor nyit ki a Merlin, és mikor válik belőle a felújítás tervezésekor elképzelt modern közösségi tér. Karácsony Gergely főpolgármester az Index kérdésére úgy fogalmazott, a Merlin Színház épülete egyelőre a Budapest 150 programsorozat, valamint a Tavaszi Fesztivál alatt lesz nyitva. 

Amikor egy kicsit kiismertük az épületet, akkor hozunk majd döntést arról, hogy milyen fenntartóra bízzuk a működtetését. Most elsősorban a Budapest 150 programjait lehet majd ott követni. De nem merült fel az, hogy megpályáztassuk vagy bérbe adjuk.

A főpolgármester továbbra sem árult el konkrétumokat, mindössze annyit közölt, egy multikulturális közösségi térként nyithat újra a Merlin, de azt kizártnak tartja, hogy önálló intézményként működjön a jövőben.

Fordulat: a valódi újranyitás elmaradhat

Eddig nem volt kérdés, mi lesz az épület sorsa. Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a felújítás előtt elmondta, az épületet a korábbi formájában újítják fel, ismert terei megmaradnak, de friss kortárs arculatot kap, továbbá kialakítanak egy mintegy kétszáz négyzetméteres teraszt is.

Bősz Anett a felújítás tavaly nyári bejelentésekor azt is kiemelte, hogy pezsgő, kísérletező, kulturális közösségi térré szeretnék változtatni a Merlint, amelyben koncerteket, tánc- és színházi előadásokat, kiállításokat, valamint konferenciákat is lehet majd szervezni.

A Budapest 150 ünnepi eseménysorozat kiemelt programjaként hirdették meg, hogy újra életre kel a főváros 150. születésnapjára a város ikonikus épülete. 

Több mint 12 évig állt üresen 

Az Elektromos Művek 1927-ben Borbíró Virgil tervei nyomán felépült, art deco stílusjegyeket mutató trafóháza az 1950-es évek végégi üzemelt Belvárosi Áramátalakító Állomásként. A 90-es években felmerült az elbontásának gondolata, azonban ez forráshiány miatt meghiúsult – emlékeztetett az Építészfórum

Az 1991-ben alapított Merlin Színház húsz évig működött az egykori trafóházban, Jordán Tamás és Lázár Kati vezetésével. Karácsony Gergely korábban azt is mondta, ezt az időszakot szeretnék visszaadni a fővárosiaknak, és Jordán Tamásnak fontos szerepet szán a jövőben is.

A 2011-es bezárást követően lepusztultan, üresen állt az épület, felújítása elvileg szorosan összefügg a Városháza park rehabilitációjával.

Nyitókép: A felújított Merlin Színház épülete Fotó: MTI/MTVA

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2023. november 27. 14:44
Honnan tudjon ő ilyeneket?A csak egy főpolgármester.
nyugalom
2023. november 27. 13:20
Majd fleto megmondja, kinek kell eladni! Budibáró soha nem tud semmit!
sagirdilsiz-2
2023. november 27. 12:06
Térkánt irőr.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!