Gulyás Gergely a pedagógusok béremeléséről: Feltétlenül szükség van a Bizottság jóváhagyására

2023. december 31. 11:19

A miniszter leszögezte, a kormány mindent megtesz azért, hogy a 32,2 százalékos pedagógus béremelés megvalósuljon január elsejével.

2023. december 31. 11:19

Szilveszteri nagyinterjút adott az atv.hu-nak Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tárcavezető új bejelentést tett a pedagógusok béremelése kapcsán. Elmondta, pénteken Pintér Sándorék „csak” társadalmi vitára bocsátották a rendeletet, de hogy január elsejétől több mint 30 százalékos béremelés legyen, az Európai Bizottság hivatalos visszaigazolására „feltétlenül szükség van”, de mindezt szóban már többszörösen megígérték – hangzott el.

„Ez egy jogi garancia, a nekünk adott tájékoztatás szerint a papír el is készült, csak Brüsszelben ilyenkor mindenki szabadságon van, ezért még nem volt, aki aláírja. „Ha ezt megkapjuk, akkor januártól a pedagógusok nem 10, hanem átlagosan 32,2 százalékos béremelést kapnak. 

Ez vonatkozik a tanárokra, a szakképzésben oktatókra és az óvónőkre is.

A következő 2 év tanár béremeléseivel a fizetések terén is elismerjük azt a szép hivatást, a tanári pályát, amely az ország jövője szempontjából talán a legfontosabb” – tekintett előre a miniszter.

Itt leszögezte: a kormány és a Belügyminisztérium mindent megtesz azért, hogy a 32,2 százalékos pedagógus béremelés megvalósuljon 2024 január elsejével, és februárban a pedagógusok már az emelt béreket kaphassák meg.

„A kormány célja, hogy a pedagógusok bére elérje az átlagkeresetek 80 százalékát. 

Ezért 2025-ben egy újabb 20,8 százalékos emelés jön”

 – fűzt hozzá a miniszter.

„Brüsszel nem érdemel tiszteletet”

A beszélgetés során felidézték, hogy Orbán Viktor december 21-én a nemzetközi sajtótájékoztatóján is „kemény szavakkal” illette az Uniót, Brüsszelt, a Bizottságot.

Erre Gulyás úgy reagált, hogy „az EU nem egy állam, amely önmagában szuverenitásánál fogva tiszteletet érdemel. 

Ahogy működik, azzal pedig eddig nem vívta ki a tiszteletünket. 

A francia elnökről, vagy a német kancellárról még nézeteltérés esetén is igyekszünk tisztelettel beszélni” – húzta alá.

„Megfelelő embert, a megfelelő időben”

Majd arra a kérdésre, hogy legyőzhető-e Karácsony Gergely, a miniszter azt felelte, igen. „A Fidesz nemcsak az ország, de Budapest legerősebb pártja is”.

Azt pedig, hogy márciusig nevezik meg a főpolgármester-jelöltet, Gulyás Gergely úgy kommentálta, 

megfelelő embert a megfelelő időben”.

A teljes interjút ITT olvashatják.

***

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Gulyás Gergely Facebook-oldala

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 03. 20:10
Mégis úgy táncolunk,ahogy Brüsszel fütyül? 😂😂😂
rugbista
2024. január 01. 17:22
A mai jelszó: nincs! Régen volt "ruhapénz", most nincs. Régen volt "könyvpénz", most nincs. Régen volt 13. havi fizetés, most nincs. Mennyi ugatás folyik, hogy Qrcsányi elvette! Fubasz, miért visszaadták?! Nincs, nincs, és nincs! Régen volt a szerencsésebb városokban dolgozó kollégáknak pedagógusnapi jutalom. Volt ott cafeteria. (Néha máshol is). Most nincs. Régen ugyanott az önállóan gazdálkodó iskolákban volt "bérmaradvány", most nincs. Nincsből van bőven! A konkrétumokról beszéljen, aki hazafi! Cseh Katkáék tértek el az ígérettől, miszerint a minimálbér emeléséhez szabják majd a tanári fizetések emelését? Ugyan már! Cseh Katka vagy Brüsszel nem igazította 2015-től a tanári béreket a minimálbér változásához? Erről beszéljünk, ne az "ellenzéki" hozzászólókat leltározzák egyesek.
ironlady111950
2024. január 01. 03:10
Volt, aki elhitte?
Cserna János
2023. december 31. 22:25
Gulyás Gergely nagyon talpraesetten és pontosan fogalmazva nyilatkozott. Megnyugtató, hogy ilyen kezekben van a kancellária.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!