Leleplezés: kutató rántja le a leplet Koncz Zsuzsa rendszerváltás előtti múltjáról

2023. december 19. 07:29

A történész több ponton is megcáfolta az énekesnő korábbi, médiában tett állításait.

2023. december 19. 07:29

A Kontextus Youtube-csatornáján beszélgetett Andor Éva és Mező Gábor történész, a közelmúltban megjelent A kultúra megszállása című könyve kapcsán. A könyv sorba veszi azokat a közéleti személyiségeket, akik a rendszerváltás előtt és után a baloldal kulturális hatalommegtartásához nagy mértékben hozzájárultak.

A beszélgetés során szóba került Hofi Géza és Juszt László neve is, de még a Szomszédok sorozat is terítékre került. Emellett Koncz Zsuzsáról is szó esett, aki az utóbbi időben leginkább a kormánykritikus megjegyzéseivel hívta fel magára a figyelmet.„”

A Jelbeszéd-botrány

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Koncz Zsuzsa nemrég egy Friderikusz Sándorral folytatott podcast műsorban a Kádár-korszakot vizionálta a jelenlegi magyar állapotok kapcsán. Kijelentette, hogy újra diktatúrában érzi magát és hogy ahogyan a rendszerváltás előtt betiltott Jelbeszéd című albuma kapcsán megjegyezte, hogy „déja vu-je” van. Ezzel szemben Mező Gábor a beszélgetés során „nevetségesnek” nevezte Koncz állításait: 

Ez az egyetlen, amihez tud ragaszkodni, hogy ebből nagyon nagy balhé volt. Azt hazudta, hogy utána évekig nem jelenhetett meg lemeze

– majd hozzátette, hogy „ha valaki beüti a Wikipédiára, látni fogja, hogy a következő években sorra jelentek meg a lemezei. Arra nem vette a fáradságot a Koncz Zsuzsa, hogy úgy hazudjon, hogy az ne legyen egy perc alatt lenyomozható”.

A diktatúrának a kegyeltje

A történész ezután rávilágított, hogy az énekesnő állításaival szemben, közel sem volt olyan sanyarú sorsa a rendszerváltást megelőzően. Kiejelentette, hogy Koncz „Boldizsár Iván menyeként, a fia feleségeként a diktatúrának a kegyeltje volt”

Azt is tudjuk, hogy benne volt az Országos Béketanácsban, ami már a 60-as években is nagyon égő lett volna egy normális embernek, de akkor, amikor ő benne volt a 70-es évek végén, 80-as évek elején, szánalmas. Egy ilyen ember, aki benne volt a diktatúra propagandaszervezetében, ő beszél arról, hogy ő milyen lázadó volt, ez olyan hazugság, ami önmagáért beszél

– tette hozzá Mező Gábor.

A teljes beszélgetésről készült videót itt tekintheti meg:
 

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Pilhál György

Magyar Nemzet

Idézőjel

Ő nem a rendszerváltásban csalódott, hanem abban, ami utána jött.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

 

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax-2
2024. január 01. 18:27
1.) Mint GONDOLKODÓ EMBEREKET, NEM IGAZÁN KEDVELEM GÁBOR GYÖRGY VALLÁSFILOZÓFUST ÉS KÜLÖNÖSEN NEM GYURCSÁNY FERENC POLITIKUST. ÁMDE. 2.) AZT TÁRGYILAGOSAN EL KELL ISMERNEM, HOGY EZ A "HÁT IGY" C. BESZÉLGETÉSÜK-ELMÉLKEDÉSÜK ÜDITŐEN SZINVONALAS(!!!) ÉS INTELLEKTUÁLISAN GAZDAGITÓ TARTALMÚ VOLT. 2.) ETTŐL--A 2.PONT BÉLI..FÖLFEDEZÉSEMTŐL-- PERSZE MÉG NEM VÁLTAM HIVÜKKÉ, DE MÉG ENYHE SZIMPATIZÁNSUKKÁ SEM.
makapaka2
2023. december 31. 10:14
Koncz ZS. folyamatosan hazudott, és hazudik ma is.
scorpy-2
2023. december 30. 18:57
A pártközpotból szóltak, hogy be kell tiltani. Erdős Péter:"Azt csináltuk, amit a könyvkiadók. Átgondultuk, hogy telefonál-e- majd a központ. És ha meg lehetett a dolgot védeni, vállaltuk a kockázatot is, lásd Koncz Zsuzsa Jelbeszéd lemezét. - Személy szerint ki kifogásolta ezt a lemezt? - Kőháti Zsolt a pártközpontból. A lemezt betiltották, de kiverekedtünk két hónap halasztást, ami alatt eladtuk. Utána elfogadtuk a betiltást. Meg kell jegyeznem, a lemezen tényleg kemény dolgok voltak, bár intellektuálisak, okosak, nem lázítók, inkább elgondolkodtatók. Nem értettem egyet a betiltással, de ha nem akartunk háborúskodásba kezdeni a Szovjetunióval, akkor - sajnos - be kellett tiltani. Az egyik dal Leninről szólt például, hogy Lenin csak szobor az íróasztalokon, és már a kutyát sem érdekli. De mondom, harcoltam érte, mert racionális eszközökkel a gondolkodás irányába hatott, bár az akkori időkhöz képest kicsit talán túl szabadszájúan."
manitowoc
2023. december 20. 19:43
1.) Mező Gábor hamisan állítja, hogy Friderikusz podcast műsorában Koncz Zsuzsa "Azt hazudta, hogy (a Jelbeszéd című lemezének betiltása) utána évekig nem jelenhetett meg lemeze" Mező Gábor az, aki pofátlanul HAZUDIK. Hogy Mező Gábor hazudik, arról bárki meggyőződhet, ha megnézi/meghallgatja Friderikusz podcastját: https://www.youtube.com/watch?v=__fQ4J57PeM A fenti műsorban a Jelbeszéd c. lemez először 21:58-kor kerül (még röviden) szóba de a Jelbeszéd betiltásáról 31:46 és 34:00 között beszélnek. Meg lehet hallgatni, Koncz elmondja ki mindekitől próbálta (sikertelenül) megtudni a betiltás okát, de egy szóval SEM MONDJA, hogy a betiltás után évekig nem jelenhetett meg lemeze. Mező Gábor tehát HAZUDIK. 2.) Mező Gábor egyébként NEM történész. http://www.ahalozat.hu/mezo-gabor/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!