Nem kell, hogy para legyen a karácsony– tippek az ünneprontó rokonok ellen

2023. december 01. 13:33

A szeretet ünnepe sajnos nem minden otthonban telik meghitten, de a szakértők szerint több eszköz is létezik az ünneprontó rokonok ellen.

2023. december 01. 13:33

Az ünnepek közeledtével a legtöbben eltervezik, hogy mely rokonokat, ismerősöket látogatják meg, és kinél mennyi időt töltenek el. Van, akit örömmel látunk, de akadnak olyanok is, akiktől már előre kiver bennünket a víz. A szakértők szerint azonban több eszköz is létezik az ünneprontó rokonok ellen.

Akár három egyszerű taktika is elég lehet?

Az Upworthy oldal az USA Today egy nemrégiben készült felmérését idézve arról írt, hogy az emberek mintegy 85 százaléka inkább kihagyja a családi összejöveteleket az ünnepek alatt. Sokan úgy vélik, ez az egyik legjobb módja annak, hogy elkerüljük a felesleges drámákat, de ez nem mindig lehetséges. Szerencsére

a szakértők szerint van három egyszerű taktika arra, hogy még a leggonoszabb rokonunk társaságát is túléljük úgy, hogy még tartalmasan is töltjük el az időnket egy-egy vendégségben.

Kegyes hazugágok, távolságtartás és tudatos kommunikáció

Az egyik ilyen tipp, – mindegy, hogy párral vagy pár nélkül érkezünk –, hogy jó előre eltervezzük, hogy kinél mennyi időt töltünk. „Menekülési tervként” pedig bedobjuk, ha kezd kellemetlenné válni egy közeg, hogy tovább kell állnunk, mert a délután vagy este folyamán még máshol is van jelenésünk.

De használhatunk előre megbeszélt, titkos jelszavakat is, ha a párunkkal vagy a családunkkal érkeztünk egy eseményre. Bár furcsán hangozhat, ha azt mondjuk egy kellemetlen pillanat után a partnerünknek, hogy „elfelejtettük a pudingot”, de ő ebből már tudni fogja, hogy ideje asztalt bontani.

A másik ilyen tanács, hogy húzzuk meg fizikálisan is a határainkat, ha kell. Ez főleg akkor igaz, ha olyan családi összejövetelen találjuk magunkat, ahol egy vagy két olyan személy is jelen van, akit nem kedvelünk különösképpen. Ilyen esetekben érdemes kihasználni a helyszín adottságait, hogy minél nagyobb távolságot tartsunk a számunkra nem olyan szimpatikus rokontól, ismerőstől. A kezdeti udvariaskodás után javasolt elvonulni a ház egy másik helyiségébe, és élvezni a többi családtag társaságát. Ugyanis 

nincs olyan szabály, amely kimondaná, mindig mindenkivel „jópofozni” kell. 

Mi magunk szabjuk meg, hogy kit mennyire engedünk közel magunkhoz egy-egy találkozón. Azonban ha mégis kénytelenek vagyunk egy légtérben lenni a nem kedvelt személlyel, még akkor is ki tudunk menni kicsit levegőzni vagy el tudunk vonulni a mosdóba. E rövid szünetek alatt pedig le tudjuk nyugtatni az idegeinket is.

Továbbá a mentális jóllétünk érdekében nem érdemes a kellemetlenkedő családtagok jelenlétében belemenni heves vagy kényes témákba a karácsonyi vacsoraasztalnál. Ha az asztalpartnerünk feszegeti a határainkat,

vannak olyan jokermondatok, amelyekkel el lehet venni az indulatok keltésére is alkalmas megjegyzések élét. 

Ilyen többek között, hogy „bár hallottunk a témáról, de nem igazán vagyunk képben”, majd itt érdemes előhozakodni mással – javasolta a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

Pszichológus: Nem attól lesz valami tökéletes, hogy a listámon minden ki van pipálva

A stresszmentes karácsony témakörével korábban a Mandiner is foglalkozott. Szmolka Orsolya pszichológus lapunknak elmondta, hogy „évről-évre egyre kevesebben vannak azok, akiknek nem szorul össze a gyomra a karácsony hallatán”. Ennek oka egyrészt, hogy már az ünnepre készülődés sem nyugalomban, hanem zaklatottságban telik. (...) 

A frusztráltságból pedig nagyon nehéz hirtelen átváltani és ráhangolódni az ünnepre” 

– tette hozzá. S ha ebben a lelkiállapotban olyan tapintatlan – jobb esetben legalább jószándékú – kérdéseket kapunk, mint például: „mikor vállaltok már gyereket?”, „mikor lépitek meg a lakásvásárlást?” „hogy állsz a vizsgáiddal?” és hasonlók, már robbanhat is a családi béke. 

Ne hagyjunk mindent az utolsó pillanatra!

A szakember hangsúlyozta, hogy ennek ellenére vannak olyan óvintézkedések, amiket, ha betartunk, elkerülhetjük, hogy a szépen terített asztal mellett az ünneplés helyett a feszültségről és a szorongásról szóljon az ünnep. Az egyik ilyen, ha nem hagyunk mindent az utolsó pillanatra. A másik, hogy az ünnep napján ne a sütés-főzés, mosogatás, díszítés legyen a legfontosabb, hanem annak megélése, hogy végre a szeretteimmel tölthetem az időt. Ehhez Szmolka Orsolya szerinte szükség van arra, hogy elengedjünk olyan dolgokat, amik egyszerűen nem férnek az időnkbe, vagy csak nincs rájuk energiánk.

Nem attól lesz valami tökéletes, hogy a listámon minden ki van pipálva”

 – húzta alá.

Erdő Péter: A Betlehemi Gyermek nem akart lemondani arról, hogy családba szülessen

Így az adventi időszak első napjához közeledve, pedig álljon még itt Erdő Péter bíboros egy korábbi elmélkedése a karácsonyról és a családról. „Karácsonykor Jézus Krisztus születését ünnepeljük. Ő Isten végső és teljes szava az emberiséghez. Az ő életében látjuk meg, hogy az Alkotó sorsközösséget vállalt az emberrel. Mert a Betlehemi Gyermek nem ragaszkodott a gazdagsághoz, a kényelemhez, a társadalmi megbecsüléshez, de nem akart lemondani arról, hogy családba szülessen, hogy szeretet vegye körül. Ezért is mondjuk, hogy a karácsony a család ünnepe is. Aki az idén nem tud családi körben ünnepelni, látogassa meg legalább a rokonokat vagy a barátokat, legyen egy jó szava mindenkihez. 

Aki pedig képes rá, hogy örömet szerezzen másoknak, ezt el ne mulassza, mert ettől lesz boldog a saját karácsonya is. 

És ha az ünnep idején megjelenik közöttünk a szeretet, az azt jelenti, hogy az éjszaka nappallá változott, és most már mi is tovább tudjuk adni a fényt, ami egyszer majd minden sötétséget legyőzve beborítja a világot. A karácsony tehát a remény ünnepe is. Értelmet ad az időnek, életünknek és a történelemnek, tartalommal tölti meg a napok és az évek sorát. Biztonságot ajándékoz nekünk, mert minden önpusztító mohóság és minden háborúság, minden elkeseredett küzdelem és minden sikertelenség, minden testi és lelki szenvedés ellenére végül mégis a szereteté az utolsó szó, mert ő az a Világosság, aki a világba jött, és minden embert megvilágosít. Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves olvasónak!” – fogalmazott a Magyar Hírlap hasábjain az esztergom-budapesti érsek.

A fenti gondolatok jegyében kívánunk minden olvasónknak békés, nyugodt készülődést! Áldott adventet!

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay/fratinardi132

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2023. december 01. 14:25
Micsoda csülkök az asztalon, csak nem Gurmai Zita..?
szintetikus
2023. december 01. 14:22
lipsit, orosz szoponcot nem kell meghívni, meg potyázót és akkor nincs gond
hlaci83
2023. december 01. 13:17
Hiánypótló cikk. Nyugi nyugati gyökerek. Nem kell már sokáig ünnepeljétek a karácsonyt. Így nem problémátok sem a rokonokkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!