Politico: Orbán Viktor Európa egyik legbefolyásosabb embere

2023. december 01. 09:41

A lap szerint Orbán még elronthatja az EU buliját.

2023. december 01. 09:41

Orbán Viktor második magyarországi vezetői megbízatásának 2010-es kezdete óta visszavonta a jogállamiságot és a médiaszabadságot, összeütközésbe került az EU intézményeivel, túszként tartotta fogva Brüsszelt számos téma megvétózásával, hogy pénzt szerezzen, és egyfajta baráti viszonyt alakított ki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írja a Politico.

Pénteken Orbán Viktor maga fejtette ki, hogy „olyan, hogy vétó, nincs. Magyarország nem fog hozzájárulni közös döntésekhez, de az európai alapszerződések szerint olyan, hogy vétó nincs” – szögezte le a Kossuth Rádióban a miniszterelnök.

Ezt is ajánljuk a témában

A Politico úgy véli, hogy

Orbán Viktor 2024 második felében, amikor Magyarország tölti be az EU Tanácsának soros elnökségét, túlzásba eshet.

Az ellenzők attól tartanak, hogy Magyarország a hat hónapos mandátumot arra használhatja fel, hogy az európai értékekkel ellentétes politikát támogasson egy olyan érzékeny pillanatban, közvetlenül a választások után, amikor az uniós intézményekben a kulcsfontosságú állások elosztása zajlik.

Lengyelország szövetsége nélkül Orbán Viktor más szövetségest fog keresni. Ha a szlovák Robert Ficóval köt egyezséget, vagy ha Geert Wildersnek sikerül kormánykoalíciót alakítania Hollandiában, Orbán még elronthatja az EU buliját.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: NICOLAS ECONOMOU / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. december 01. 18:29
A szavazati jog elvétele a megoldás. Ezt az orosz ügynököt ki kell baszni az Únióból.
cccbasatu
2023. december 01. 15:31
2023 írunk,egy végletekig konzervatív bunkó miniszterelnök és hithű vazallusai púp az EU és a világ hátán, ELTÁVOLÍTANDÓ "műtétileg" a leggyorsabban!
nempolitizalok-0
2023. december 01. 13:58 Szerkesztve
A libsik buliját rontja el, nem európáét, leglábbis nagyon remélem. Szánalmas, ahogy a libsi eurőpaizza magát, miközben európaiak kárára szolgálja ki az amerikai érdekeket. Na Orbán ezt a bulit rontja el, nagyon helyesen.
cutcopy
2023. december 01. 13:06
"Magyarország a hat hónapos mandátumot arra használhatja fel, hogy az európai értékekkel ellentétes politikát támogasson" Mely európai értékekről van szó, az izraeli csecsemőket lemészároló Hamaszt ünneplő arabok vagonszámra beszállítását vagy az ovikban sztriptíztáncot lejtő transzvesztiták támogatását? Valaki sorolja már..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!