Varga Mihály: Az euró bevezetése nem cél, hanem eszköz

2024. január 27. 15:39

A pénzügyminiszter szerint megfontolt gazdaságpolitikára van szükség.

2024. január 27. 15:39

Józan, mértékletes és fegyelmezett politikára van szükség, így idén is folytatni kell a fegyelmezett fiskális politikát. A cél az, hogy 5 százalék környékén legyen az éves átlagos infláció – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az iCon gazdaságpolitikai konferencián szombaton Sopronban.

A tárcavezető hangsúlyozta: meggyőződése szerint amíg az infláció mértéke nem megy vissza egy „moderáltabb tartományba”, addig csak korlátozottan lehet költségvetési költekezésbe fogni. Abban konszenzus van, hogy

az idei infláció jóval kisebb lesz, mint a tavalyi”

– mondta, hozzátéve, hogy óriási eredménynek tartja, hogy míg tavaly januárban 25,7 százalék volt az infláció, addig decemberben 5,5 százalék. Meglátása szerint az idei januári adat még kedvezőbb lesz.

Varga Mihály szerint a legnagyobb eszköze a monetáris politikának van, „egyre inkább megérett az idő, hogy a hozamok és az alapkamat is lejjebb jöjjön”. A miniszter elmondta: komoly kihívás lesz az idei év, mert az elfogadott költségvetés szerint 6 százalék környékéről kellene 3 százalék alá csökkenteni az államháztartási hiányt. „Ezt meg tudnánk lépni, de növekedési áldozata és vesztesége lenne” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez a munkanélküliség növekedésében jelentkezne, amit nem szeretnének. A kormányban gondolkozás van arról is, hogy a hiányt nem egy, hanem két év alatt kellene 3 százalék alá csökkenteni, de döntés még nem született – mondta. Meglátása szerint reálisabb a két év és az idei évre a piac is inkább 4-4,5 százalékos hiányt tud realizálni.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy a magyar adórendszer azt a versenyképességet mutatja, hogy

az egy főre eső külföldi működőtőke beruházásban elsők vagyunk a régióban,

ezt a pozíciót tartani akarja a kormány. Jó az országnak, ha minél több ilyen tőke érkezik, de vannak korlátok is – mondta. A személyi jövedelemadó mértékéről azt mondta, hogy a cél továbbra is az, hogy egy számjegyű legyen, de a 15 százalékos kulcs sem „rossz”, hiszen Európa harmadik legkisebb adóterhe. Ezen túl a családi kedvezmények is tovább tudják csökkenteni a mértékét – mondta.

Kiemelte, teljesítették, amit 2010-ben ígértek, miszerint versenyképes adórendszert működtetnek, ami nem bünteti a vállalkozásokat és a magánszemélyeket. A pénzügyminiszter az állampapírokra kitérve azt mondta, hogy az egyik legnagyobb sikerük, az első helyen van a befektetések között.

Hangsúlyozta azt is, hogy az államadósság szerkezete három pontban jelentősen változott. Egyrészt míg 2010-ben az államadósság 53 százaléka devizában volt, most ez az arány 26 százalék. Másrészt az államadósság futamidejét növelni tudták, ez most már 6 év átlagosan, szemben a 2010-es 3,5 évvel. A harmadik pont a lakosság szerepvállalása: míg 2010-ben az államadósság 3 százaléka volt a magyar lakosságnál, most 21 százaléka, ami azt jelenti, hogy

a magyar emberek életének a része lett az állampapír”

– mondta. A miniszter meglátása szerint a pénzügyi alapismereteket a nemzeti alaptanterv részévé kellene tenni, mert egy életen át elkísérnek bennünket. Ha rossz döntéseket hozunk, akkor azt a családunk is megsínyli – fogalmazott. Elmondta azt is, hogy a kormány továbbra is fenntartja a babakötvényt, ami jelenleg 20 százalék kamatot fizet. Kitért arra is, hogy a magyar lakosságnál 8600-8700 milliárd forintnyi készpénzállomány van.

Varga Mihály a digitalizációt is érintve azt mondta, hogy szeretnék fenntartani a versenyképességet és a hatékonyságot is. Egyik nagy sikernek tartja a személyi jövedelemadó elektronikus elkészítését, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már kétmillió ember bevallását készíti el. Az idei év nagy lehetőségének nevezte Varga Mihály az e-áfa és az e-nyugta bevezetését. Kérdésre válaszolva a pénzügyminiszter elmondta, hogy

az euró bevezetése nem cél, hanem eszköz.

Példaként említette Szlovákiát, ahol a gazdaság nem lett sikeresebb azzal, hogy bevezették az eurót.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
harcimarci-9-9
2024. február 12. 04:33
Vagy euró vagy Fidesz!
2024. január 29. 11:01 Szerkesztve
Az USA csak azért nem esik szét, mert a tagállamok hiteleit átvállalta W.-on és aki távozna , annak kamatostul ki vagy vissza kell fizetni a tartozását . Az EU is u.erre törekszik , eladósítani a nemzet-államokat, majd papíron átvállalni a hiteleiket és az ajtó zárul. Ebből a csapdából/gödörből többé ki nem mászik már senki sem ! Lépjünk le amíg nem késő . Szegényen ,de szabadon sokkal jobb élni mint kalitkában,mert a kalitka az kalitka mégha"aranyból"van is !
Akitlosz
2024. január 27. 23:18
Az egyik előttem hozzászólóhoz, kihez hozzá nem szólok tájékoztatásul közölöm, hogy az euró sem stabil pénz. Egy 2002-es euró kb. 5 mai euró, de nem ér annyit téma, hogy pontosan kiszámoljam. Az euró valóban kevésbé rossz pénz, mint a forint, de nem annyival kevésbé, hogy annyiért megérje bevezetni. Akkor már inkább a svájci frankot! :-) De Magyarországnak sem lenne tilos a forintnál sokkal jobb pénzt csinálni és fenntartania. Szándékos kormányzati politika, hogy a forint vacak legyen, vacakabb az eurónál.
Akitlosz
2024. január 27. 23:11
"A miniszter meglátása szerint a pénzügyi alapismereteket a nemzeti alaptanterv részévé kellene tenni, mert egy életen át elkísérnek bennünket." Akkor többet nem hinnének a felelősséget mindig másokra kenő főnökének az emberek. Az inflációt nem a járvány csinálja, nem is a boltosok, nem is Ukrajna, nem a multik, HANEM EZ A felelőtlenül túlköltekező KORMÁNY! Amihez a pénzt - egyéb módszerek mellett - úgy szerzi, hogy szól Matolcsynak, hogy teremtsen forintot a kormány politikájának a támogatására. És lőn csiribú, csiribá forint a kormányzat pénzszórásához! Jó okkal nem oktatnak pénzügyi ismereteket a népnek. Tessék itt van egy jó oktatófilm, mit nem vetítenek le egyetlen iskolában sem! https://www.youtube.com/watch?v=AvKS-7RJtKs Attól tartok, hogy a miniszter nem erre akarja oktatni a népet, hanem arra, hogy rásózza az állampapírjait, azaz csupán hatékonyabban akarja átverni a népet. :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!