Édesanyám nem panaszkodó típus, háborús generáció

2024. február 07. 21:19

Itthon is ilyenek ezek az öregek: nem fáj nekik semmi, akkor sem, ha a fejükre esik egy tégla. Jól vannak. Nem fáznak, nem éhesek, nincs semmi bajuk. De szívesen figyelmeztetnek, hogy menjünk már el az orvoshoz, mert kicsit köhögünk.

2024. február 07. 21:19
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
Facebook

„Édesanyám nem panaszkodó típus. Háborús generáció. Német. Gondolom, itthon is ilyenek ezek az öregek: nem fáj nekik semmi, akkor sem, ha a fejükre esik egy tégla. Jól vannak. Nem fáznak, nem éhesek, nincs semmi bajuk. De szívesen figyelmeztetnek, hogy menjünk már el az orvoshoz, mert kicsit köhögünk.

Most készítettem vele életútinterjút, 90 éves. Miért nem kérdeztem ezeket tőle korábban? Ahogy mesélt, elszégyeltem magam: mennyi sok mindent nem tudtam róla…

Csak a háború vége felé volt bombázás, mondta. Akkor lettek evakuálva, mert jöttek az oroszok. Karácsony másnapján. Visszafordult, még egyszer rápillantani az ajándékokra. Ezeket otthagyták a karácsonyfa alatt. Egy farmra kerültek, hónapokig, csak nők és gyerekek – a férfiak a fronton. Eltört a karja, rosszul nőtt vissza, az orvos újra eltörte: „Most már jó lesz”. Jöttek az oroszok, mindent requiráltak. Tovább utaztak valahova, tehénszállító vonattal. Édesanyám szerint a mamája nem lett megerőszakolva, mások viszont igen. Igaz, elvitték az oroszok a mamát rövid időre, de visszajött. A gyerekek addig a peronon vártak. Ha mégis ott történt vele valami, a mama azt nem éreztette velük.  

Csempészek által, meséli, mentek át a zónahatáron, az amerikai zónába. Hogy a mamája ezt hogy szervezte meg, nem tudja. Talpraesett ember volt.
Hosszú menekülés volt, sok városban álltak meg. Egy üresnek hitt házban töltötték az éjszakát, de tele volt oroszokkal. Jött egy tiszt, valamit mondott, kérdezte, gesztikulált. Kiment. Féltek. Visszajött egy zacskó cukorral édesanyám pici húgára mutava. Cuki gyerek volt. 

Másnap reggel, ahogy épp mentek le a lépcsőn, tovább vándorolni, felrobbant egy bomba. Nem volt már háború, de ez akkor is felrobbant, valami korábbi bombázásból maradt. „Két emeletet zuhantunk a lépcsőházban”, emlékszik édesanyám. És amikor felállt és kinézett az ablakon, valamilyen testrész repült kint. “Általában nem is féltem, de akkor igen”.

Később öt éven át éltek egy szobában, egy délnémet kisvárosban. Menekültek voltak. Kishúga meghalt, 14 évesen, egy veleszületett szívbetegségben. Édesanyám nem tudott tőle elbúcsúzni, mert a kórház a francia zónában volt, a család viszont az amerikai zónában. Nem engedték át.
Mindezek miatt Amerikába ment, babysitterként, hátha ott jobb élete lesz. Ott találkozott édesapámmal, és abból lettem én.”

***

Nyitókép: Boris Kálnoky Facebook-oldala

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2024. február 08. 15:47
Édesapám 1917-es születésű mindjárt egy vesztett világháborúba csöppent, aztán jött Trianon, a nagy gazdasági válságok, 36 hónapos katonai szolgálat közben harcok a Don-kanyarban, aztán élet a rommá lőtt országban, a kommunista uralomban vagyonelkobzás után mint mérnököt meghurcolták és mindezt túlélte, bár fiatalon 66 évesen elvitte a szíve. De szerető családot tartott fenn édesanyámmal nagyszüleimmel. A mai fiatalok ezekből az irtózatos terhekből mennyit viselnének el?
palicsi-2
2024. február 08. 05:06
A mai fiatalok körében divat lett a panaszkodás, meg a türelmetlenség! Mindent, de azonnal! Most meg, ha Isten ne adja, kitör a 3 világháború, megtudhatják (már akik túlélik), hogy milyen is, a valódi, nélkülözés!
letsgobrandon-2
2024. február 07. 23:18
A libsik meg akkor is vonyítanak , ha nem cserélik ki a pelenkájukat a ratyipráj után
egonsamu
2024. február 07. 22:05
Nagyon kár, hogy csak faszbukos tagok olvashatják az egész történetet. Engem a Cukorhegy elvtárs cenzorai már 10 évvel ezelött ukk-mukk kizártak a buliból, mert saját véleményemet leírtam. Azóta kerülöm ezt az "amerikai rémálmot"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!